Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Šéf Tour de France nechce Armstrongove tituly prideliť radšej nikomu

Cyklistický manažér Christian Prudhomme Foto: TASR

Návrh šéfa cyklistických pretekov Tour de France Christiana Prudhomma bude posudzovať Medzinárodná cyklistická únia, ktorá má rozhodnúť do troch týždňov.

Paríž 12. októbra (TASR) - Riaditeľ prestížnych cyklistických pretekov Tour de France Christian Prudhomme je za to, aby sa sedem titulov v prípade, že ich Američan Lance Armstrong stratí, neodovzdalo nanovo.

Podľa Prudhomma je správa, ktorú zverejnila Americká antidopingová agentúra, "usvedčujúca" a spochybňuje celý systém a vtedajšiu éru.

"Želáme si, aby tieto ročníky zostali bez víťaza," povedal funkcionár v piatok. Armstrong triumfoval na TdF v rokoch 1999 až 2005 a podľa Americkej antidopingovej agentúry (USADA) v tomto období užíval zakázané prostriedky.

Prudhomme dodal, že o tituloch nerozhoduje organizátorská spoločnosť ASO sama. Momentálne má tri týždne na posúdenie správy agentúry Medzinárodná cyklistická únia (UCI). Jej hovorca Enrico Carpani povedal, že je príliš skoro hovoriť o ďalších krokoch.

"Vyjadríme sa do 31. októbra," povedal a prípadné udelenia titulov novému víťazovi zatiaľ nekomentuje.

Prezident UCI Pat McQuaid ešte minulý mesiac priznal, že v prípade potvrdenia Armstrongovej viny, by tituly nemali byť znovu udelené. "Ak by padol návrh, aby sme toto obdobie poznačené dopingom označili za 'čiernu éru cyklistiky', nebudem sa báť to spraviť," povedal.

Podobné prípady sú známe aj z minulých rokov, kedy odobraté tituly boli pridelené novým víťazom. V roku 2010 prišiel o titul Alberto Contador, ktorý mal takisto pozitívny dopingový nález a víťasztvo bolo neskôr prisúdené Andymu Schleckovi.

V roku 2006 vyhral najslávnejšie cyklistické preteky Floyd Landis, ktorému neskôr takisto odobrali titul a dodatočným víťazom sa stal Oscar Pereiro.