Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

SKVELÁ VLHOVÁ sa stala prvou slovenskou MAJSTERKOU SVETA v lyžovaní

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová (uprostred) pózuje so zlatou medailou po obrovskom slalome na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní 14. februára 2019 vo švédskom Are. Striebro získala Nemka Viktoria Rebensburgová (vľavo) a bronzovú priečku obsadila Američanka Mikaela Shiffrinová (vpravo). Foto: TASR - Martin Baumann

Petra Vlhová vo štvrtkovej súťaži triumfovala s náskokom 14 stotín pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou.

Bratislava 14. februára (Teraz.sk/TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zvíťazila v obrovskom slalome žien vo švédskom Are. Stala sa tak prvou slovenskou majsterkou sveta v tejto disciplíne.

"Je to také úžasné, neviem, čo mám povedať. Toto som nečakala. Nemala som dobrý pocit z mojej jazdy v 2. kole a keď som sa dostala do vedenia, hovorila som si, že to bude tesné. Mala som skvele pripravené lyže, pustila som ich a vyšlo to. Neuveriteľné. Sme malý tím z malej krajiny, som taká hrdá, že som mohla získať zlato pre Slovensko," vyznala sa Vlhová pre ORF.

Petra Vlhová vo štvrtkovej súťaži triumfovala s náskokom 14 stotín pred Nemkou Viktoriou Rebensburgovou, bronzovú priečku obsadila Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,38).



Po 1. kole obrovského slalomu strácala z druhého miesta na vedúcu Nemku Viktoriu Rebensburgovú iba 19 stotín. Priebežná tretia priečka patrila s odstupom 0,37 sekundy Nórke Ragnhild Mowinckelovej, štvrtá bola pred druhým kolom (17.45) Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,44).

Vlhová vybojovala v Are už druhý cenný kov, keď nadviazala na striebro z alpskej kombinácie.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje so zlatou medailou, ktorú získala v obrovskom slalome na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní 14. februára 2019 vo švédskom Are.
Foto: TASR - Martin Baumann

Organizátori museli skrátiť trať 1. kola, ktorú staval Livio Magoni, tréner Vlhovej. Pre silný vietor vo vrchnej časti sa išlo z rezervného štartu, pretekárkam navyše sťažoval výkony aj mäkký povrch. Najlepšie sa s náročnými podmienkami v 1. kole vyrovnala Rebensburgová so štartovým číslom 3, ktorá oproti suverénnej líderke Svetového pohára Shiffrinovej predviedla razantnejšiu jazdu, aj keď nie najagresívnejšiu. Hneď za Nemkou sa na trať vydala Vlhová, vicemajsterka sveta v alpskej kombinácii odštartovala výborne a vďaka dravému formátu jazdy excelovala už na prvých dvoch meraných úsekoch. Na treťom medzičase napriek príliš nízkemu nájazdu do oblúka mala náskok 38 stotín. Krátko pred cieľom ju ešte raz vyhodilo z línie, napriek tomu sa zaradila na druhé miesto s odstupom 19 stotín na vedúcu Rebensburgovú. Priebežná tretia priečka patrila s odstupom 0,37 sekundy Nórke Ragnhild Mowinckelovej (+0,37), Shiffrinová bola štvrtá (+0,44).



"Bola som trošku nahnevaná, lebo som vedela, že som urobila dve veľké chyby. Napriek nim som prišla do cieľa len so stratou 19 stotín. Viem, kde si mám dať pozor, kde sa dá zrýchliť. Druhé kolo bude veľký boj, dá sa však povedať, že je možno lepšie útočiť z druhého miesta než ísť z prvého," povedala Vlhová v cieli 1. kola.

V 2. kole za stále náročných podmienok hodila najprv rukavicu súperkám Talianka Federica Brignoneová, siedma po 1. kole. Z čelnej pozície ju nedokázala zosadiť obhajkyňa titulu Tessa Worleyová z Francúzska, ale Shiffrinová ju sústredenou jazdou predstihla o pol sekundy. Mowinckelová zaostala a prišiel rad na Vlhovú. Tá od úvodu nasadila správne tempo, držala si vedenie a napriek zaváhaniu po 2. medzičase doviezla do cieľa náskok 38 stotín na Američanku. Rebensburgová rovnako odštartovala výborne, zdalo sa, že si zlato postráži, ale v cieľovom úseku stratila a napokon titul prenechala Vlhovej. "Keď som videla, že na poslednom medzičase má náskok 40 stotín, vravela som si, že aj striebro je skvelé v 'obráku'. Zrazu prišla do cieľa a mala stratu a začala som si uvedomovať, že som to dokázala," dodala Slovenka po ceremónii v cieľových priestoroch.

Vlhová získala pre Slovensko historický prvý titul na MS. "Boli to neskutočné preteky. Gratulujem celému tímu. Fantastické, sme majstri sveta. Je za tým množstvo tvrdej práce, Livio Magoni je mág," povedal pre RTVS otec slovenskej lyžiarky Igor Vlha.

Výsledky obrovského slalomu žien na MS v Are:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 2:01,97 min., 2. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +0,14, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,38, 4. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,50, 5. Federica Brignoneová (Tal.) +0,87, 6. Tessa Worleyová (Fr.) +1,09, 7. Sara Hectorová (Švéd.) +1,94, 8. Clara Direzová +2,21, 9. Coralie Frasseová Sombetová (obe Fr.) +2,27, 10. Andrea Ellenbergerová (Rak.) +2,42


Profil Petry Vlhovej, majsterky sveta v obrovskom slalome:

Petra VLHOVÁ (23 rokov)

Narodená: 13. júna 1995 v Liptovskom Mikuláši

Výška/váha: 180 cm/73 kg

Oficiálna webová stránka: http://petravlhova.sk/

Najväčšie úspechy:

ZOH: 5. v alpskej kombinácii v Pjongčangu 2018

MS (1x zlato, 2x striebro):

zlato v obrovskom slalome v Are 2019

striebro v kombinácii v Are 2019

striebro v tímovej súťaži v St. Moritzi 2017

Svetový pohár: 8 víťazstiev v pretekoch SP (5x v slalome, 2x v obr. slalome, 1x v paralelnom slalome), 22 pódiových umiestení, piata v celkovom poradí SP 2017/2018

ZOH mládeže: zlato v slalome v Innsbrucku 2012

MSJ: zlato v slalome v Jasnej 2014, bronz v slalome v Roccarase 2012