Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: Slovenskú 21 poškodil rozhodca, s Talianskom prehrala 1:3

Na snímke vpravo v popredí strieľa gól striedajúci Stanislav Lobotka (Slovensko) vľavo Frederico Bernardeschi a v pozadí Daniele Baselli (obaja Taliansko) v odvetnom zápase baráže o postup na finálový turnaj ME 2015 vo futbale hráčov do 21 rokov Taliansko 21 – Slovensko 21 v Reggio Emilia v utorok 14. októbra 2014. Foto: TASR/Martin Baumann

Na budúcoročný európsky šampionát v tejto vekovej kategórii do Českej republiky tak postupujú úradujúci vicemajstri Európy.

Reggio Emilia 14. októbra (TASR/Teraz.sk) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov nepostúpili na ME 2015 v Česku. V barážovej odvete prehrali v Reggio Emilia s domácim Talianskom 1:3, a keďže v úvodnom dueli v Zlatých Moravciach sa zrodila remíza 1:1, z postupu na šampionát sa tešili úradujúci vicemajstri Európy. Taliani položili základ svojho triumfu dvomi gólmi v úvodnej štvrťhodine. Slováci, ktorých za stavu 1:2 rozhodcovia obrali o jasný pokutový kop, dohrávali s deviatimi bez prísne vylúčených Ondreja Dudu a Adama Zreľáka. Hlavný rozhodca Steven McLean zo Škótska ešte v nervóznom závere z lavičky vykázal slovenského kouča Ivana Galáda aj technického vedúceho Dávida Vailinga.

Video so sporným momentom:





"Galádovci" v druhej kvalifikácii za sebou stroskotali až v baráži. V tej predchádzajúcej Slováci nestačili na Holanďanov, ktorým doma aj vonku podľahli 0:2. V tejto vyhrali 3. kvalifikačnú skupinu, keď zdolali práve aj "Oranjes". V baráži ich ale kontroverzne zastavili Taliani, čo znamená, že Slováci nebudú mať šancu zabojovať ani o OH 2016 v Rio de Janeiro, na ktoré postúpia prví štyria z ME v Česku.



Otrasná pätnásťminútovka

Na snímke vpravo stredopoliar Ondrej Duda (Slovensko) dostáva od hlavného rozhodcu Stevena McLeana zo Škótska červenú kartu v odvetnom zápase baráže o postup na finálový turnaj ME 2015 vo futbale hráčov do 21 rokov Taliansko 21 – Slovensko 21 v Reggio Emilia v utorok 14. októbra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann
Slováci nastúpili aj so špílmachrom Dudom, ktorý v úvodnom zápase chýbal pre kartový trest, no nepodarilo sa im zachytiť raketový nástup Talianov. Bernardeschi v 5. minúte po akcii Berardiho oblúčikom prekonal Rusova – 1:0. Hostia prvýkrát pohrozili na konci úvodnej desaťminútovky, strelu Zreľáka z druhej línie však domáca obrana zrazila na roh. Krátko na to mohli Taliani pridať druhý gól, no Berardi stroskotal na Rusovovi a neujala sa ani následná dorážka. V 15. minúte však Paur fauloval v šestnástke Berardiho a kanonier Belotti z pokutového kopu zvýšil na 2:0. Tréner Galád rýchlo reagoval na vzniknutú situáciu a namiesto zraneného Niňaja poslal na ihrisko Škriniara, Taliani však pokračovali v útočnej aktivite a po strele Crisetiga musel zasahovať Rusov. V 35. minúte Duda zbytočne fauloval v strede ihriska a po druhej žltej karte musel ísť predčasne do kabín. Napriek oslabeniu mohli Slováci v závere polčasu znížiť, hlavička Schranza však mierila nad.

Zarezal nás rozhodca

V druhom polčase vystriedal Paura Lobotka. V talianskom drese sa dostal na trávnik Benassi, ktorý mohol po pár sekundách rozvlniť sieť, keď sa rútil sám na Rusova, mieril však vedľa bránky. V 63. minúte však zahrmelo na druhej strane a Lobotka strelou z 20 metrov vykresal slovenskú iskierku nádeje. V 73. minúte po evidentnom faule na Schranza v šestnáste ukázal rozhodca na biely bod, no po konzultácii s asistentom svoje rozhodnutie zmenil a kopal sa iba roh. Slovenský tím prijal tento verdikt s búrkou nevôle, v 78. minúte videl červenú karu Zreľák a hostia dohrávali s deviatimi. Slováci vsadili v závere všetko na jednu kartu a v 90. minúte inkasovali po rýchlom brejku súpera tretí gól z kopačky Longa.

Na snímke vľavo tréner slovenskej reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád, uprostred jeho asisitent Norbert Hrnčár a vpravo hlavný rozhodca Steven McLean zo Škótska po zrušenom pokutovom kope, ktorý nariadil. Pár minút na to bol slovenský tréner vykázaný z lavičky v odvetnom zápase baráže o postup na finálový turnaj ME 2015 vo futbale hráčov do 21 rokov Taliansko 21 – Slovensko 21 v Reggio Emilia v utorok 14. októbra 2014.
Foto: TASR/Martin Baumann




Odvetný barážový zápas o postup na ME do 21 rokov:
Taliansko – SLOVENSKO 3:1 (2:0)
Góly:
5. Bernardeschi, 15. Belotti (11 m), 90. Longo - 63. Lobotka, Rozhodoval: McLean, ŽK: Viviani, Crisetig, Berardi, Biraghi - Duda, Zreľák, Lásik, Rusov, Teixeira, ČK: 35. Duda po dvoch ŽK, 78. Zreľák po dvoch ŽK, 5000 divákov

/prvý zápas 1:1, na ME 2015 postúpilo Taliansko/

Zostavy:

Taliansko: Bardi - Bianchetti, Rugani - Zappacosta, Biraghi - Crisetig, Viviani (54. Benassi), Battochio - Bernadeschi, Berardi, Belotti (77. Longo)

SLOVENSKO: Rusov - Pauschek, Niňaj (21. Škriniar) , Teixeira, Mazáň - Lásik, Paur (46. Lobotka) - Schranz (83. Malec), Duda, Hrošovský - Zreľák

Hlasy po zápase
Ivan Galád, tréner SR 21: „Nikdy som nepredpokladal, že na medzinárodnej úrovni môže niekto tak poškodiť slovenských hráčov. Viac to nekomentujem.“

Luigi di Biaggio, tréner Talianska 21: "Postúpiť na ME je skvelý pocit, náš výkon v druhom polčase bol však pre mňa sklamaním. Skomplikovali sme si situáciu a nechýbalo veľa, aby Slováci vyrovnali."

Ondej Duda, stredopoliar SR. „Po vyradení z Ligy majstrov som si myslel, že napriek môjmu mladému veku 19 rokov som už vo futbale zažil všetko a že nič takéto sa nemôže stať. Potom prídeme do Talianska, kde by mali rozhodcovia pískať rovnako na obe strany a každý videl, aký mali meter. Červené karty radšej nekomentujem, pri mojej prvej žltej zohrali úlohu emócie. V kabíne bol nálada, ako keby niekto umrel.“

Patrik Hrošovský, stredopoliar SR: „Radšej nebudem nič hovoriť, ťažko sa mi hovorí po tomto zápase. Prvý polčas sme si pokazili, no v druhom sme o jedného menej bojovali a chýbal kúsok, aby sme to zvládli.“