Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Štyri šoky roka: Futbal so Španielmi, Kližan, Cibulková a Žampa

Na snímke radosť slovenských futbalistov po víťazstve 2:1 nad Španielskom vo futbalovom kvalifikačnom zápase na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský šport často nemá také podmienky, ako európska či zámorská konkurencia. Napriek tomu naši športovci dokážu prinášať výsledky na úrovni svetovej špičky. Prinášame to najlepšie z roku 2014.

Bratislava 10. októbra (Teraz.sk) – Reprezentačný tréner dohovára futbalistom v šatni po prvom polčase: "Keď som vám pred zápasom kládol na srdce hru na jeden dotyk, vôbec som tým nemyslel, aby ste sa dotkli lopty len raz za polčas!". Takýchto a podobných vtipov je plný internet, Slováci sú k výkonom našich športovcov tradične skeptickí.

O to väčšia eufória opantá národ, keď naši športovci vynikajúcim výkonom pošlú všetkých kibicov frflať do piva a zažiaria. Slovenský šport reálne nemá také podmienky, ako za morom, alebo v krajinách západnej Európy. Napriek tomu naši športovci dokážu prinášať výsledky na úrovni absolútnej svetovej špičky. Prinášame vám to najlepšie z roku 2014.

Neuveriteľná porážka Španielska

Zápas roka 2014 slovenskej futbalovej reprezentácie 9. októbra v Žiline skončil nad všetky očakávania. Slováci pokorili úradujúceho majstra Európy zo Španielska v Žiline 2:1. Nedá sa pritom povedať, že by Španieli zápas „odflákali“. Často dostávali naše mužstvo pod drtivý tlak, nebezpečne útočili. Jediným liekom na takúto hru je sústredený kolektívny výkon v obrane a protiútoky. Hrali sme to od začiatku a vyhrali.

Slováci sú tak nečakaným lídrom C-skupiny kvalifikácie EURO 2016, keď v septembri vyhrali v Kyjeve nad Ukrajinou 1:0 a teraz sa im musela pokloniť aj futbalová veľmoc "La Furia Roja".

V skvelej žilinskej kulise pred 9784 divákmi rozhodli o triumfe výberu slovenského trénera Jána Kozáka góly Juraja Kucku a Miroslava Stocha. Trojnásobný európsky šampión a majster sveta z 2010 síce vyrovnal po zásahu Paca Alcacera, ale o nečakanom triumfe nad favoritom rozhodla hlavička striedajúceho nevysokého ofenzívneho stredopoliara Stocha.

Na snímke vpravo Miroslav Stoch (Slovensko) a vľavo Santi Cazorla (Španielsko) počas futbalového kvalifikačného zápasu na EURO 2016 v C-skupine medzi Slovenskom a Španielskom 9. októbra 2014 v Žiline.
Foto: TASR/Martin Baumann


Tréner Kozák bol po zápase nadšený, no hodnotil triezvo: "Dobre sme sa na zápas pripravili. Dokázali sme dať prvý gól, a mali sme ešte aj pred tým obrovskú šancu, keď mohol skórovať Mak. Hoci sme postupom času čelili veľkému tlaku súpera, polčas sme dobre ustáli. Perfektnými zákrokmi nás podržal aj Matúš Kozáčik. Kritické chvíle prišli vtedy, keď súper išiel do maximálneho rizika. Podarilo sa mu vyrovnať, no my sme dokázali ešte raz skórovať, keď čerství hráči Stoch s Ďurišom zariadili víťazný gól. Súper vtedy riskoval, hral na jedného obrancu Piqueho a to sme využili. Veľmi sa tomu tešíme. Máme šesť bodov po dvoch takýchto zápasoch s takýmito súpermi a to je fantastické."

„Ráfa je dole!“

Slovenský tenista Martin Kližan dosiahol 3. októbra svoje životné víťazstvo. Ako kvalifikant porazil vo štvrťfinále mužskej dvojhry v Pekingu nasadenú dvojku a bývalú svetovú jednotku Španiela Rafaela Nadala (v tom čase tretieho muža rebríčka ATP) po trojsetovej bitke 6:7 (7), 6:4, 6:3.

Otvorilo mu to dvere na postup medzi 40 najlepších hráčov sveta.

Slovenský tenista Martin Kližan sa teší po výhre nad Španielom Rafaelom Nadalom vo štvrťfinále mužskej dvojhry na tenisovom turnaji ATP v Pekingu 3. októbra 2014.
Foto: TASR/AP


O svoju radosť sa podelil aj na sociálnej sieti, keď priamo na kurte natočil krátke video. Kližan tak odplatil Nadalovi prehry z tohtoročného Wimbledonu a vlaňajšieho Roland Garros. "Takže, vážení, je to tam! Rafa ja dole," tešil sa slovenský tenista.

Zápas sa nevyvíjal pre Slováka priaznivo. Po neúspešnom tajbrejku prehrával v druhom dejstve 2:4, v treťom 2:3, no dokázal otočiť nepriaznivý vývoj a získal najcennejší skalp v kariére.

"Prvýkrát v kariére sa mi podarilo zdolať hráča, ktorý bol svetovou jednotkou...V treťom sete som mal brejk dolu, no potom som začal super returnovať a dobre som čítal jeho servis. Narástlo mi sebavedomie a triafal som do kurtu všetky returny, na čo nevedel reagovať. Za stavu 5:3 som sa výborne skoncentroval na každý fiftín, ten gem mi vyšiel na jednotku, takže som úplne spokojný," povedal vtedy Kližan pre TASR.

Žampa: Šesť víťazstiev za sebou

Hviezda mladíka spod Tatier sa rapídnym tempom rozjasňuje. Ambiciózny lyžiar na ZOH ešte na pódium nedosiahol, no v prípravných pretekoch v Austrálii a na Novom Zélande prepisoval históriu. Na medailu premenil všetko na čo siahol.

Na stupni víťazov
Foto: Adam Žampa


„Je pravdou, že vyhrať šesť pretekov v rade sa mi ešte nepodarilo, no pred účinkovaním som si veril a povedal si, že pôjdem naplno. Som, rád, že to vyšlo,“ reagoval spokojne Adam. Do hodnotenia získal cenných šesť FIS bodov a na štarte svetového pohára sa posunul na 31. priečku.

Od 25. augusta do 4. septembra zaknihoval na Austrálsko-novozélandskom pohári šesť zlatých medailí v slalome a obrovskom slalome za sebou.



Cibulková v Austrálii

"Boli to úžasné dva týždne," povedala 27. januára 2014, bezprostredne po príchode do Bratislavy, historicky prvá slovenská finalistka dvojhry na grandslamovom turnaji Dominika Cibulková. Prehrala až vo finále s Číňankou Na Li. Aj tak si tým otvorila dvere do prvej desiatky rebríčka ATP, napokon sa do nej dostala v marci, potom, ako sa prebojovala do semifinále dvojhry na turnaji WTA v Miami.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa teší po výhre nad Poľkou Agnieszkou Radwaňskou vo štvrťfinále ženskej dvojhry na turnaji WTA v Miami 26. marca 2014.
Foto: TASR/AP


"Je super byť opäť doma, aj keď je tu taká zima," nevadil v januári vtedy 13. hráčke sveta ani sneh v slovenskej metropole. "Na poriadnu oslavu teda ešte čas nebol, ale určite sa patrí to osláviť. Priamo v Melbourne sme si už na úspech pripili s celým tímom."

Cibulková dosiahla na Australian Open životný úspech, na ceste do finále vyradila dve grandslamové šampiónky Talianku Francescu Schiavoneovú i Rusku Mariu Šarapovovú, v semifinále zasa zmietla z kurtu Poľku Agnieszku Radwaňskú. "Pocit po premenenom mečbale s Radwaňskou bolo asi to najkrajšie, čo som kedy v živote zažila. Bolo to niečo úžasné," povedala slovenská jednotka.

Na snímke slovenská tenistka a finalistka ženskej dvojhry na Australian Open Dominika Cibulková počas tlačovej konferencie 27. januára 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Za historický úspech poďakovala celému tímu na čele s trénerom Matejom Liptákom.
V Melbourne ťahala za kratší koniec v singli jediný raz - ako nasadená dvadsiatka prehrala vo finále so štvorkou "pavúka" Číňankou Na Li 6:7 (3) a 0:6.