Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Zápas Ukrajina - Slovensko otvoria Dolgopolov s Andrejom Martinom

Miloslav Mečíř. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V sobotňajšej štvorhre by sa v drese Ukrajincov mali predstaviť Denis Molčanov s Iľjom Marčenkom, slovenský kapitán Miloslav Mečíř nominoval pár Filip Polášek, Igor Zelenay.

Kremenčuk 31. januára (TASR) - Ukrajinská jednotka Alexandr Dolgopolov a slovenský debutant Andrej Martin nastúpia v piatok o 13.00 SEČ v Kremenčuku proti sebe v úvodnej dvojhre zápasu 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev. V druhom singli si na tvrdom povrchu GreenSet Comfort v hale Premier zmerajú sily ukrajinská dvojka Sergij Stachovskij a slovenská jednotka Lukáš Lacko. Rozhodol o tom štvrtkový žreb.

V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 13.00 SEČ by sa v drese Ukrajincov mali predstaviť Denis Molčanov s Iľjom Marčenkom, slovenský kapitán Miloslav Mečíř nominoval pár Filip Polášek, Igor Zelenay. Nedeľňajší program otvorí o 12.00 SEČ súboj tímových jednotiek Dolgopolova s Lackom, v záverečnej dvojhre sa predstavia Stachovskij s Martinom. Slovensko nastúpi v Kremenčuku bez najlepšieho singlistu Martina Kližana, ktorý má zranenú ruku, lekári mu diagnostikovali zápal šľachy.

Podľa slovenského kapitána Miloša Mečířa na poradí zápasov nezáleží. "Pred žrebom som hovoril s Andrejom Martinom i Lukášom Lackom a obaja mi povedali, že im je jedno, kto z nich začne. Pri nominácii do úvodných dvojhier neprišlo k žiadnym prekvapeniam. Dúfam, že Andrej sa pri daviscupovom debute zhostí svojej úlohy dobre, že bude hrať v pohode a nebude si to priveľmi pripúšťať. Čaká ho ťažký zápas. Videl som Dolgopolova na tréningu a hrá veľmi rýchlo, je to kvalitný hráč. Pokiaľ ide o druhú dvojhru, Lukášovi môže pomôcť, že má so Stachovským priaznivú bilanciu. Na druhej strane to však môže Stachiho vyburcovať. Každý zápas je iný, najmä v Davis Cupe, ktorý má svoje zákonitosti. Povrch v Kremenčuku je veľmi podobný tomu na Australian Open, iba o niečo pomalší ako v NTC. Obaja chalani sa na ňom cítia dobre," povedal pre TASR Mečíř.

Vo vzájomnej bilancii singlistov oboch tímov je stav 1:1 – Dolgopolov zdolal Martina na turnaji kategórie futures roku 2008 v Taliansku 7:6, 6:2 a Lacko Stachovského roku 2011 v Bazileji 7:5, 6:4. "So Stachim sa dobre poznáme. V Davis Cupe sa vždy dokáže vyhecovať k dobrým výkonom, halové podmienky mu vyhovujú. Očakávam ťažký zápas," povedal Lacko. Dolgopolov sa vracia do ukrajinského tímu po takmer šesťročnej prestávke. "Slovensko má kvalitný tím a určite to nebude jednoduché. Dôležité je, aby sme zabrali vo dvojhrách. Slováci totiž majú veľmi silný deblový pár. Verím, že aj vďaka podpore fanúšikov uspejeme," povedal 20. hráč sveta.

Hlavným rozhodcom duelu Ukrajina - Slovensko bude Brit Tom Kinloch, úlohy empajrového sa zhostí Novozélanďan Blaze Trifunovski. Hrá sa s loptičkami značky Head ATP. V daviscupovej histórii pôjde o druhý vzájomný súboj medzi Ukrajinou a Slovenskom. V septembri 2011 zvíťazili Mečířovi zverenci v 2. kole play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny v bratislavskom NTC 4:1. Hrdinom zápasu bol vtedy Kližan, ktorý vyhral obe dvojhry, tretí bod pridali deblisti Polášek so Zelenayom. Ak Slováci uspejú aj na ukrajinskej pôde, v 2. kole privítajú 5.-7. apríla doma Švédsko.

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:
Ukrajina - SLOVENSKO

piatok 13.00: Alexandr Dolgopolov - Andrej Martin, Sergij Stachovskij - Lukáš Lacko
sobota 13.00: Denis Molčanov, Iľja Marčenko - Filip Polášek, Igor Zelenay
nedeľa 12.00: Dolgopolov - Lacko, Stachovskij - Kližan