Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tréner Blanc dúfa v strelecké prebudenie Benzemu, Švédi iba o česť

Francúz Yohan Cabaye skóruje do brány ukrajinského brankára Andrija Pjatova v zápase Ukrajina - Francúzsko skupiny D na futbalových ME v Donecku 15.júna 2012. Foto: TASR/AP

Kouč Francúzov do základnej jedenástky k Benzemovi zrejme opäť nepostaví najlepšieho strelca uplynulého ročníka Ligue 1 Oliviera Girouda z majstrovského Montpellieru.

Kyjev 18. júna (TASR) - Francúzski futbaloví reprezentanti majú po dvoch zápasoch na EURO 2012 už štvrťfinále takmer vo vrecku, napriek tomu chcú v utorňajšom dueli D-skupiny proti Švédsku v Kyjeve (20.45) zvíťaziť a postúpiť medzi elitnú osmičku z prvého miesta.

Tréner "Les Bleus" Laurent Blanc dúfa v strelecké prebudenie Karima Benzemu, ktorý proti Anglicku a Ukrajine vyšiel strelecky naprázdno.

"Trikolóra" môže stratiť postup v prípade jednogólovej prehry Anglicka s Ukrajinou a súčasne jej prehry s už eliminovanými Švédmi o dva a viac gólov.


"Karim dokáže skórovať kedykoľvek. Keby som ho v druhom polčase duelu s Ukrajinou nestiahol z ihriska, mohol si otvoriť strelecky účet na tomto šampionáte. Som presvedčený, že proti Švédom sa gólovo presadí. Našou výhodou je, že si vieme vypracovať vyložené príležitosti a dokážeme ich aj premieňať. Je jedno, či je autorom gólu Benzema alebo niekto iný. Švédi nebudú ľahkým súperom, no do zápasu pôjdeme s jasným cieľom získať tri body," povedal pre akreditované médiá Blanc.

Kouč Francúzov do základnej jedenástky k Benzemovi zrejme opäť nepostaví najlepšieho strelca uplynulého ročníka Ligue 1 Oliviera Girouda z majstrovského Montpellieru. "Pokiaľ ide o zloženie útoku, máme ten istý problém ako Nemecko či Holandsko. Nemci majú na hrote Maria Gomeza a Miroslava Kloseho, no väčšinou hráva vždy iba jeden z nich. Podobne je to s Holanďanmi, kde na poste hrotového útočníka nastupuje Robin van Persie a Klaas-Jan Huntelaar sedí na lavičke náhradníkov," dodal Blanc, ktorý proti Švédom možno nechá odpočívať niekoho z trojice Debuchy, Menez, Mexes. Všetci traja totiž majú na konte žltú kartu a v prípade druhého napomínania by nemohli nastúpiť vo štvrťfinále.

Švédi po prehrách s Ukrajinou a Anglickom budú hrať v Kyjeve už iba o česť. Kanonier Zlatan Ibrahimovič však zdôraznil, že jeho tím sa chce rozlúčiť s turnajom víťazne. "Urobíme všetko pre to, aby sme sa domov nevracali s prázdnymi rukami. Hoci už nemáme ani teoretickú šancu postúpiť, pôjdeme do toho a proti Francúzom chceme zabodovať naplno," povedal útočník AC Miláno, ktorý vsietil gól v štyroch z posledných piatich zápasov v reprezentačnom drese.

Historická bilancia hovorí jasne v prospech Francúzska. Švédi nevyhrali nad "trikolórou" vyše 40 rokov. Naposledy sa im to podarilo v októbri 1969 v kvalifikácii na MS 1970 v Mexiku, keď triumfovali 2:0. Francúzi ťahajú 23-zápasovú šnúru bez prehry, počas ktorej inkasovali iba desať gólov. Proti Ukrajincom dosiahli prvé víťazstvo na vrcholnom podujatí od júla 2006, keď v semifinále na MS v Nemecku zdolali Portugalsko 1:0. Duel medzi Francúzskom a Švédskom povedie ako hlavný rozhodca Portugalčan Pedro Proenca.

D-skupina, Kyjev, 19. júna, 20.45 SELČ


Švédsko - Francúzsko
predpokladané zostavy:
Švédsko:
Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, Olsson - Elm, Källström - Larsson, Ibrahimovič, Toivonen - Rosenberg
tréner: Erik Hamren

Francúzsko: Lloris - Debuchy, Mexes, Rami, Clichy - Menez, Nasri, Diarra, Cabaye, Ribery - Benzema
tréner: Laurent Blanc
rozhodca: Pedro Proenca (Port.)

tabuľka D-skupiny:
1. Francúzsko 2 1 1 0 3:1 4
2. Anglicko 2 1 1 0 4:3 4
3. Ukrajina 2 1 0 1 2:3 3
4. Švédsko 2 0 0 2 3:5 0