Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Triatlonista Richard Varga ukončí sezónu na Veľkom finále v Aucklande

Richard Varga Foto: TASR/Jakub Súkup

Dvadsaťtriročný poslucháč 3- ročníka Fakulty telesnej výchovy a športu (FTVŠ) v Bratislave je pred poslednými pretekmi seriálu v priebežnom poradí na 28. mieste.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Slovenský triatlonista Richard Varga zakončí úspešnú sezónu na Veľkom finále tohtoročného deväťdielneho seriálu MS v novozélandskom Aucklande (21. októbra).

Dvadsaťtriročný poslucháč 3- ročníka Fakulty telesnej výchovy a športu (FTVŠ) v Bratislave je pred poslednými pretekmi seriálu v priebežnom poradí na 28. mieste.

"Trať cyklistického okruhu v Aucklande, ktorú absolvujeme osemkrát, pomerne dobre poznám, vlani som tam štartoval na jednom z podujatí MS. Je kopcovitá, na niektorých úsekoch je aj 12-percentné stúpenie, technicky je náročná, bude mi vyhovovať," povedal deň pred odletom do zámoria strieborný medailista na ME v kategórii do 23 rokov zo španielskeho Aquilasu a dodal: "Očakávam však väčšiu konkurenciu ako naposledy na SP v Jokohame, kde som skončil dvanásty. Trať cyklistických pretekov je akoby stvorená pre úniky, v dobrom trende by som chcel pokračovať, verím v dobrý výsledok." K Richardovmu štartu ešte dodal jeho veľký podporovateľ brat Michal.

"Vekovo by ešte mohol štartovať v kategórii do 23 rokov, kde by mal väčšie šance na úspech. Ale tento štart by Richarda v jeho kariére ďalej neposunul. Naopak, štart v kategórii Elite je dôležitejší v renkingu seniorov pre ďalšie roky."



Hoci sa Veľké finále uskutoční až o viac ako dva týždne, Varga odlieta do zámoria už v piatok. "Na základe ponuky britského tímu triatlonistov a osobitne bronzového medailistu z OH Jonathana Brownleeho bude Richard na Novom Zélande účastníkom 10-dňového tréningového kempu. Spolupráca s Britmi teda pokračuje aj po olympijských hrách," informoval M. Varga. Ešte pred Veľkým finále bude 23-ročný R. Varga štartovať v Aucklande 17. októbra na pretekoch MS v akvatlone (1 km plávanie - 5 km beh), v tejto disciplíne sa v roku 2010 stal v Budapešti majstrom sveta.

Richard Varga končí doterajšiu dobrú spoluprácu s tímom J&T sportteam Bratislava, podporovať by ho mala istá marketingová agentúra, ktorá zastupuje aj tenis. Ďalšou novinkou je, že s nádejným triatlonistom podpísalo zmluvu na dobu neurčitú Národné športové centrum v Bratislave s mesačným platom 600 eur. Po skončení MS na Novom Zélande si v tejto krajine R. Varga urobí spoločne s priateľkou dovolenku a po nej bude pokračovať v štúdiu na FTVŠ so špecializáciou tréner triatlonu. "V škole mám individuálny študijný plán, za čo som vďačný. Popri štúdiu však budem päť až sedem hodín denne trénovať, dám si iba pretekársky oddych. Voľnejší čas využijem aj na získanie vodičského preukazu."