Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Vodný slalom: Slováci si v závere ME vybojovali striebornú medailu

Na snímke slovenská posádka striebornej hliadky C1, zľava Alexander Slafkovský, Michal Martikán a Marko Mirgorodský počas vyhlasovania výsledkov na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v pražskej Troji 3. júna 2018. Foto: TASR/Michal Svítok

V historickej bilancii pribudla do štatistiky pre vodný slalom 91. medaila.

Praha 3. júna (TASR) - Striebornú medailu vybojovala v samom závere majstrovstviev Európy v slalome na divokej vode v pražskej Troji hliadka singlistov Slovenska. V zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Marko Mirgorodský tak zachránila nepretržité reťazenie vzácnych kovov na ME. V historickej bilancii pribudla do štatistiky pre slovenský vodný slalom 91. medaila (45-23-23).

V konečnej medailovej bilancii zvíťazilo Nemecko 3-2-1 pred Českom 2-2-5 a Veľkou Britániou 2-2-1, Slovensko skončilo spolu s Poľskom s 0-1-0 siedme.

Slovenskí singlisti siahali aj na zlato, no jeden ťuk na bránke 15 ich o titul pripravil. Za zlatými Francúzmi zaostali len o 0,95 s.

Alexander Slafkovský si počet medailí na ME zaokrúhlil už na jubilejných 20 (11-6-3). Podaril sa mu aj ďalší obdivuhodný zárez, 11-tykrát nepretržite získal na ME medailu. "Som šťastný, že sa môžem pridať k Michalovi, že z každej Európy nejakú medailu donesieme," usmieval sa. "Hlavne ma teší, že sme potešili fanklub, v ktorom mohli všetci zdvihnúť ruky od radosti, a že sme odvrátili uhorkovú hrozbu šampionátu. Nejako sme sa nehecovali, len sme riešili pred štartom ako pôjdeme, aby sme išli čo najlepšie. Takmer sa nám to podarilo, išli sme najrýchlejšie zo všetkých, len dve trestné sekundy nás delili od zlata. Hliadku sme si raz vyskúšali, s Matejom Beňušom to nerobievame, lebo máme všetko zautomatizované, no s Markom Mirgorodským sme spolu predtým nejazdili. Nevedeli sme, čo od neho čakať, no zhostil sa úlohy zodpovedne. Nebyť neho, možno by sme nemali ani medailu."



Michal Martikán v počte medailí láme rekordy a má ich na konte už 22 (14-6-2). "Teraz tiež hreje, síce málo, ale intenzívne," skonštatoval viac-menej spokojne. "Ťažko nájsť správne slová, individuálnu súťaž som pokazil, hliadky sme zvládli. Škoda ťuku, mohli sme mať zlato, no boli sme aspoň najrýchlejší. S odretými ušami sme zvládli bilanciu, chýbajú však individuálne medaily. Zlý začiatok, dobrý koniec v sezóne, dúfam, že to potvrdíme."

Prvá medaila medzi seniormi patrí Markovi Mirgorodskému, v histórii je to 29. slovenská loď, ktorá sa ňou môže pochváliť. "Skvelý pocit, nebolo ľahké nahradiť Mateja Beňuša, bol som pomaly viac vystresovaný ako v individuálnej kategórii," povedal úprimne. "V závere jazdy sa mi ideálne jedna kombinácia nevydarila ideálne, no nakoniec som to dobehol a do cieľa sme šli v podstate spolu."



V ženskom kajaku slovenský tím s Kaliskou, Mintálovou a Haššovou obsadil posledné 12. miesto po tom, čo sa Haššová prevrátila, eskimovala a vynechala 20. bránku. Aj bez tohto momentu by však po ôsmich dotykoch s bránkami v popredí nefiguroval.


Finálové výsledky

3xK1 ženy: 1. Nemecko (Ricarda Funková, Jasmin Schornbergová, Lisa Fritscheová) 118,26 (2), 2. Rakúsko (Corinna Kühnleová, Lisa Leitnerová, Viktoria Wolffhardtová) 120,81 (4), 3. Česko (Kateřina Kudějová, Barbora Valíková, Veronika Vojtová) 121,20 (0), ...12. SLOVENSKO (Elena Kaliská, Eliška Mintálová, Michaela Haššová) 196,76 (66)

3xC1 muži: 1. Francúzsko (Denis Gargaud Chanut, Pierre-Antoine Tillard, Cedric Joly) 110,04 (0), 2. SLOVENSKO (Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský) 110,99 (2), 3. Česko ( Vítězslav Gebas, Lukáš Rohan, Tomáš Rak) 111,58 (0)