Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Volejbalisti SR musia na ME čakať na pomoc, Kravárik špekulácie nečaká

Na snímke slovenskí volejbalisti a uprostred tréner Andrej Kravárik v zápase B-skupiny na majstrovstvách Európy vo volejbale mužov Srbsko - Slovensko 15. septembra 2019 v Antverpách. Foto: TASR- Martin Baumann

Tréner Slovákov by si však želal potvrdiť postup v jednom z dvoch zostávajúcich duelov, ktoré na jeho hráčov čakajú.

Antverpy 16. septembra (TASR) - Scenár postupu zo skupiny sa slovenským volejbalistom na ME v Belgicku každým dňom približuje, no istotu zatiaľ nemajú. Zverenci Andreja Kravárika musia čakať, ako sa vyvinú ďalšie zápasy v skupine, Slovákom musia pomôcť favoriti. A to najmä v zápasoch so Španielskom a Rakúskom, teda s mužstvami, ktoré Slováci zdolali 3:2, respektíve 3:1. Tréner Slovákov by si však želal potvrdiť postup v jednom z dvoch zostávajúcich duelov, ktoré na jeho hráčov čakajú.

Slovenskí reprezentanti majú v tabuľke päť bodov. Zdolali oboch súperov, ktorí sú v európskom rebríčku pod nimi. Ak proti Španielom a Rakúšanom potvrdia úlohu favoritov aj Nemci, Belgičania a Srbi, postup Slovenska do osemfinále bude hotovou vecou. "Je veľmi skoro špekulovať. Favoriti si držia čisté konto, tak sa to zatiaľ vyvíja. My sme najhlavnejší krok urobili. Áno, sme závislí od toho, ako sa vyvinú ostatné výsledky, ale na ME môžu prísť špekulácie až v posledný deň skupinových bojov. Ale podľa doterajšieho vývoja si myslím, že žiadne nenastanú," verí Kravárik.

Prvý zápas s tímom, ktorý je v rebríčku veľmi vysoko, odohrali Slováci proti Srbom. A hoci mali v zápase niekoľko momentov, v ktorých súpera dokázali dostať do úzkych, z triumfu 3:0 sa tešili držitelia bronzu z ME spred dvoch rokov. V utorok v Lotto Aréne si Kravárikovi zverenci zmerajú sily s domácim Belgickom, teda s tímom, ktorý v júni v Poprade v Európskej lige zdolali 3:1. "Máme dva dni na to, aby sme si sadli s asistentmi a štatistikom a pozreli si ich hru. Ale to nebudú Belgičania, ktorých sme zdolali, toto bude úplne iný level. Toto budú Belgičania, ktorí pôjdu určite na medailu a na to sa musíme pripraviť. Nebudem tajiť, že pôjdeme do každého zápasu s maximálnym rizikom na podaní. Budeme vsádzať na to, že súpera odtiahneme od siete a bude sa nám lepšie brániť. Musíme sa vyvarovať chybám a šancu, ktorú môžeme dostať, musíme využiť. To je jediná cesta, ako získať nejaký vytúžený set, nedajbože bod," poznamenal Kravárik.

Tréner Slovákov má o základnej zostave proti Belgicku jasno, bude zrejme rovnaká, ako proti Španielom a Rakúšanom. V dueli proti Srbsku nechal niektoré opory odpočívať, priestor dostali hráči z lavičky. "V dobrom slova zmysle chcem povedať, že chalani z lavičky splnili to, čo som očakával. Do ďalšieho zápasu máme o zostave jasno, ale je dobre, že chalani ukázali, že sa chcú dostať do základu. Progres je tam vidieť, ale ešte nie je dostatočný a chýbajú im najmä skúsenosti, aby sa vedeli postaviť takému súperovi ako je Belgicko," povedal slovenský kormidelník.

V pondelok mali Slováci voľný deň, využili ho na dôkladnú prípravu na najbližší zápas. "Máme na pláne fitko, dopoludnia sa povenujeme tréningom na silu, musíme sa dobre pripraviť. Poobede si pozrieme video a máme v pláne aj bazén. Ale ten iba veľmi ľahúčko, aby nám to neublížilo," uzavrel Kravárik.

Vyslaný redaktor Michal Runák