Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Doping reprezentanta vo vzpieraní Karola Samka sklamal trénerov

Foto: TASR/Milan Kapusta

Karol Samko je vzpierač MKVaSŠ Košice, minulý rok skončil na ME do 23 rokov na ôsmom mieste. Na MS v Paríži bol 23. v dvojboji v kategórii do 77 kg.

Košice 20. marca (TASR) - Slovenský vzpierač a reprezentant Karol Samko mal na minuloročných majstrovstvách sveta v Paríži pozitívny dopingový test na anabolický steroid. Z tohto dôvodu chýba jeho meno v nominácii na majstrovstvá Európy v Antalyi (9.-15. apríla), resp. na poslednú časť kvalifikácie OH v Londýne.

Samko má zastavenú činnosť a podľa pravidiel Medzinárodnej vzpieračskej federácie (IWF) zrejme dostane štvorročný dištanc. Je to už druhý prípad dopingu v slovenskom vzpieraní v krátkom čase. Koncom minulého roka uviazol v sieti ďalší reprezentant Richard Tkáč.

Slovenský zväz tak prišiel o dvoch reprezentantov a musí zaplatiť za každého aj pokutu 5000 dolárov.

"Určite je to sklamanie a bohužiaľ i nepríjemná záležitosť. Kaja som trénoval od malička a neviem povedať, že čo sa stalo. Je ťažké niekomu vstupovať do svedomia, keďže ide o dospelého jedinca. Neviem k tomu povedať viac, no mrzí to o to viac, že sa to stalo práve v olympijskom roku. Kajo odo mňa odišiel do Bystrice, pripravovať sa s pánom Lukáčom. Myslím si, že mal nejaké osobné problémy s partnerkou, no bližšie to špecifikovať neviem," uviedol pre TASR Samkov osobný tréner Štefan Korpa, ktorý prezradil i to, že pri uhrádzaní finančného trestu sa budú podieľať i samotní pretekári.

Dve rozdielne kauzy vníma citlivo i šéftréner slovenských vzpieračov Rudolf Lukáč. "Samozrejme, že takéto veci človeka deprimujú, hlavne vtedy, keď sa snaží robiť všetko tak ako to vyžadujú regule, teda profesionálne," povedal Lukáč a pokračoval: "Karol je Róm, vyrastá vo svojej komunite a v podstate Rómovia sú všeobecne známi tým, že sú vývojovo akcelerovaní. Teda v dorasteneckých súťažiach ďaleko predbiehajú ostatných spoluvrstovníkov, čo bolo prípad i Karola. Potom prichádza obdobie dospievania, kedy už benefit talentu strácajú a je nutné tvrdo trénovať. Práve v tomto období sa všetci strácajú, podobne to bolo aj v jeho prípade. Všetci sme sa snažili všemožne, no nechodieval do školy, občas flákal tréningy, neprišiel na sústredenia a podobne. Aj tak sme s ním pracovali i keď dva razy som chcel dať od neho ruky preč, ale vždy som si povedal, že človek sa musí pozerať aj na podmienky, z ktorých pochádza a snažiť sa ho brať ako človeka. Pretrpeli sme to obdobie, minulý rok sa počlovečil, začal sekať dobrotu, v podstate šiel jeho výkon nahor a do toho prišlo toto. Je to o to väčšie sklamanie, keďže som si myslel, že to najhoršie máme za sebou," smutne skonštatoval pre TASR Lukáč.

Samko je vzpierač MKVaSŠ Košice, minulý rok skončil na ME do 23 rokov na ôsmom mieste. Na MS v Paríži bol 23. v dvojboji v kategórii do 77 kg.