Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Warholm po druhom čase histórie: To najlepšie ešte len príde

Nór Karsten Warholm, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nórský bežec na 400 m cez prekážky zdolal na štvrtkovom prvom finálovom mítingu Diamantovej ligy Američana Raia Benjamina.

Zürich 30. augusta (TASR) - Štvrtkový prvý finálový míting Diamantovej ligy priniesol mnoho pozoruhodných výkonov, no všetky zatienil strhujúci súboj bežcov na 400 m cez prekážky. Nór Karsten Warholm v ňom zdolal Američana Raia Benjamina v druhom najlepšom čase histórie 46,92.

Dvadsaťtriročný úradujúci majster sveta a Európy sa stretol s o rok mladším Američanom prvýkrát. Po ich konfrontácii vylepšil Nór európsky rekord o dve desatiny sekundy. Američan za ním zaostal o šesť stotín, no aj tak sa stal iba štvrtým bežcom, ktorý pokoril 47-sekundovú hranicu. Takúto kvalitu nevidel atletický svet 27 rokov, rekordérom je Američan Kevin Young z OH 1992 v Barcelone (46,78).

V historických tabuľkách je Benjamin už tretí, zhodne so stále aktívnym Abderrahmanom Sambom z Kataru. Ten je aktuálne zranený, no na domáci svetový šampionát v Dauhe (27. septembra - 6. októbra) sa plánuje vrátiť. "Bolo to šialené," povedal podľa iaaf.org Warholm, ktorý vstúpil do sezóny časom 47,64. "Vedel som, že môžem zabehnúť dobrý čas, ale tieto preteky boli skrátka úžasné. To najlepšie navyše ešte len príde."

Atlétov pred svetovým šampionátom ešte čaká druhý finálový míting Diamantovej ligy. V piatok 6. septembra nastúpia v Bruseli.