Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Zápas domácej KĽDR s Japonskom zrejme vyhrajú kontumačne hostia

Futbalista Japonska Keito Nakamura (vpravo) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v prípravnom zápase Japonsko - Turecko v belgickom Genku v utorok 12. septembra 2023. Foto: TASR - AP

Krajiny sa stretli už vo štvrtok v Tokiu, domáci vyhrali 1:0 a v skupine s Iránom a Mjanmarskom sú zatiaľ bez straty bodu.

Tokio 25. marca (TASR) - Japonskí futbalisti si zrejme zaistia postup do záverečnej fázy kvalifikácie AFC na MS 2026 bez boja. Ich utorňajší zápas, ktorý sa mal odohrať na pôde KĽDR, nebude presunutý a domáci tak pravdepodobne prehrajú kontumačne 0:3.

Japonsko je na čele B-skupiny v druhej fáze kvalifikácie, z ktorej postupujú najlepšie dva tímy. V prípade kontumácie zápasu v KĽDR bude mať pred súpermi nedosiahnuteľný náskok už v dvojkolovom predstihu. Inkriminovaný duel sa mal odohrať v utorok v Pchjongjangu, no tamojšie autority ho zrušili vo štvrtok bez udania dôvodu. Nekonanie duelu potvrdila v piatok aj AFC a FIFA cez víkend oznámila, že "sa neodohrá ani nepresunie". Dôvodom je nabitý kalendár počas asociačných termínov. O osude zápasu rozhodne podľa informácií agentúry AFP disciplinárna komisia FIFA.

Krajiny sa stretli už vo štvrtok v Tokiu, domáci vyhrali 1:0 a v skupine s Iránom a Mjanmarskom sú zatiaľ bez straty bodu. Tréner Hajime Morijasu však nebol spokojný so štvrtkovým výkonom svojho tímu a v utorok chcel vyskúšať zmeny. Na predošlom svetovom šampionáte priviedol svoj tím do osemfinále po tom, ako vyhral v základnej skupine nad Španielskom i Nemeckom 2:1. Na tohtoročnom Ázijskom pohári vypadol vo štvrťfinále po prehre 1:2 s Iránom. Na turnaji pritom patril medzi favoritov.

Športovci KĽDR sa vrátili na medzinárodné fórum na jeseň na Ázijských hrách. Ukončili tak vyše trojročnú izoláciu od globálnej športovej scény, ktorú odôvodnili celosvetovou pandémiou a "krokmi nepriateľských síl". Severokórejčania majú v prebiehajúcej kvalifikácii na konte tri body za víťazstvo v Mjanmarsku (6:1) a aj v prípade kontumácie sú stále v boji o prvú účasť na svetovom šampionáte od roku 2010.