Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: A. Kiska otvoril na ZOH Slovenský dom: Je tu cítiť naše teplo

Na snímke prezident SR Andrej Kiska otvoril Slovenský olympijský dom na 23. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v piatok 9. februára 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskej hlave štátu robili pri tradičnom akte spoločnosť šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ambasádor slovenskej výpravy Pavol Hurajt i lotyšský prezident Raimonds Vejonis.

Pjongčang 9. februára (TASR) - Slovenský dom v dejisku zimnej olympiády Pjongčang 2018 oficiálne otvoril svoje fungovanie slávnostným prestrihnutím pásky prezidentom SR Andrejom Kiskom. Stalo sa tak pred pravým poludním kórejského času (pred štvrtou hodinou rannou SEČ).

Slovenskej hlave štátu robili pri tradičnom akte spoločnosť šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ambasádor slovenskej výpravy Pavol Hurajt i lotyšský prezident Raimonds Vejonis. Keďže zariadenie je situované v prímorskom meste Kangnung, nemohol chýbať jeho starosta a pripojili sa aj významní predstavitelia priemyslu a obchodu Kórejskej republiky.



Pred oficiálnym aktom vystúpili viacerí rečníci a konal sa aj pôsobivý kultúrny program v podaní vystúpenia "žiackych" predstaviteľov kórejského taekwonda. V podaní telesa slovenskej ľudovej hudby zazneli slovenská i juhokórejská hymna. Prezident Kiska vo svojom príhovore v anglickom jazyku pripomenul: "Olympijské hry sú veľký sviatok športu, počas ktorého majú ľudia k sebe bližšie. Som veľmi rád, že aj v dejisku týchto hier je ten kúsok Slovenska zastúpený Slovenským domom, ktorý sem prináša kus fantastickej kultúry, hudby a vôbec atmosféry. A tiež aj gastronómie a samozrejme borovičku."



Najvyšší slovenský ústavný činiteľ mal potom krátky neformálny rozhovor so svojím lotyšským kolegom. Debatovali predovšetkým o oblečení na večerný otvárací ceremoniál hier, pretože pred ním mali na programe slávnostnú recepciu. Po rokovaní sa pristavil pri médiách a zdôraznil: "Vždy je krásny moment vidieť časť Slovenska takto ďaleko od domova. Som veľmi rád a pyšný, že máme národný dom, nemajú ho niektoré väčšie krajiny. Môžeme reprezentovať nielen dobré jedlo, halušky, dobré víno či borovičku, ale najmä skutočné slovenské teplo a pohostinnosť. Všetci, ktorých som stretol, ocenili, že tu máme kúsok Slovenska."



Prezident SR je v dejisku hier do stredy 14. februára: "Bol by som veľmi rád, keby som pred odchodom domov videl niekoho na pódiu, ideálne na najvyššom stupienku. Pôjdeme na biatlon, na slalom. Budeme mať slovenské vlajky a povzbudzovať, dúfam, že zažijeme moment slovenskej radosti. Zakričím si, veľmi rád povzbudzujem, moje dcéra roky rokúce súťažne lyžovala, teším sa, že teraz budem práve s ňou povzbudzovať naše lyžiarky. Uvidím prvý zápas našich hokejistov. Vo štvrtok som ich bol povzbudiť v šatni, trocha som sa s nimi porozprával. Sú plní odhodlania zabojovať, takže si držme prsty."

Nechýbal ani na otvorení Českého domu


Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska bol v piatok jednou z ústredných postáv aj pri otvorení Českého domu na ZOH v Pjongčangu. Budova je v susedstve olympijskej dediny v Kangnungu.

Český prezident Miloš Zeman do Kórejskej republiky necestoval a tak ich športovcov prišiel pozdraviť Kiska. "Určite budem fandiť Čechom. Vždy im prajem, pokiaľ práve nejdú proti našim. Ale inak vám držíme palce. Držme si ich navzájom," citoval Kisku portál idnes.cz.

"Všade s pýchou opakujem, že na svete nie sú iné dva národy, ktoré by si boli tak blízke. Máme úžasné vzťahy. Teraz navyše oslavujeme sté výročie vzniku Československa," dodal Kiska a prítomných pozval aj do Slovenského domu, ktorý v piatok v dejisku zimnej olympiády slávnostne otvoril prestrihnutím pásky. Prezident SR je v dejisku hier do stredy 14. februára.

vyslaní redaktori TASR P. Horváth a A. Bezák