Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Zubkov zostal v Rusku napriek diskvalifikácii olympijským šampiónom

Alexander Zubkov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ruské médiá citovali vo štvrtok rozsudok súdu v Moskve, podľa ktorého sa rozhodnutie arbitráže nevzťahuje na územie Ruska.

Moskva 22. novembra (TASR) - Moskovský súd odmietol uznať verdikt Športového arbitrážneho súdu v Lausanne (CAS), ktorý potvrdil olympijský dištanc bývalému ruskému bobistovi Alexandrovi Zubkovovi. Súčasný prezident Ruskej bobovej federácie tak nemusí vrátiť dve zlaté medaily, ktoré získal na ZOH 2014 v Soči.

Ruské médiá citovali vo štvrtok rozsudok súdu v Moskve, podľa ktorého sa rozhodnutie arbitráže nevzťahuje na územie Ruska. Mimo krajiny však nemá verdikt CAS žiaden efekt, čiže výsledok Zubkova zo ZOH 2014 zostáva v platnosti.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) minulý rok rozhodol o odňatí dvoch zlatých olympijských medailí Zubkovovi a doživotne ho vylúčil zo ZOH v dôsledku dopingových previnení, ktoré dlhoročný pilot reprezentačných dvojbobov a štvorbobov rezolútne odmietol. Majster sveta a víťaz Svetového pohára sa odvolal na CAS, ten ale potvrdil verdikt MOV. Zubkov, ktorý už ukončil súťažnú kariéru, pre agentúru TASS uviedol: "Môj status olympijského šampióna na území Ruskej federácie je pre mňa dôležitý."

Pre rozsiahly dopingový škandál na ZOH 2014 v Soči formálne vylúčili Rusko z tohtoročnej zimnej olympiády v Pjongčangu. V Kórejskej republike mohli na pozvánku od MOV štartovať iba "čistí" športovci, a to pod hlavičkou Olympijských športovcov z Ruska.