Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Australian: Finálovou súperkou Sobolenkovej bude Čeng Čchin-wen

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková reaguje v semifinálovom zápase ženskej dvojhry proti Američanke Coco Gauffovej na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne vo štvrtok 25. januára 2024. Foto: TASR/AP

Sobolenková odplatila Gauffovej vlaňajšiu prehru z finále US Open. Počas celého zápasu sa snažila predvádzať agresívny celodvorcový tenis a diktovať tempo výmen.

Melbourne 25. januára (TASR) - Bieloruská tenistka Arina Sobolenková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom Australian Open. Druhá nasadená obhajkyňa titulu zdolala v semifinále turnajovú štvorku Američanku Cori Gauffovú 7:6 (2), 6:4. Jej finálovou súperkou bude v sobotu od 9.30 SEČ víťazka duelu medzi Číňankou Čeng Čchin-wen a Ukrajinkou Dajanou Jastremskou.

Sobolenková odplatila Gauffovej vlaňajšiu prehru z finále US Open. Počas celého zápasu sa snažila predvádzať agresívny celodvorcový tenis a diktovať tempo výmen. Po brejku v druhom geme sa rýchlo ujala vedenia 2:0 Gauffová vyrovnala na 2:2, no ďalšie tri gemy sa stali korisťou Sobolenkovej. Američanka nezložila zbrane, otočila na 6:5, no následne stratila servis a tak o osude prvého setu rozhodol tajbrejk. V ňom Bieloruska dominovala a Gauffovej dovolila uhrať iba dve loptičky. V druhom dejstve si obe aktérky držali servis do stavu 4:4. V deviatom geme Sobolenková prelomila podanie Gauffovej a zápas už dotiahla do úspešného konca.

"Vedela som, že Coco dnes vráti na moju stranu kurtu veľa loptičiek a budem musieť byť trpezlivá v dlhých výmenách. Veľmi mi pomohli austrálski fanúšikovia, ktorí ma vytrvalo podporovali a vytvorili skvelú atmosféru. V hľadisku bolo aj veľa legiend svetového tenisu, hrať pred ich očami bola pre mňa obrovská česť. Coco potvrdila, že je úžasná hráčka, dúfam že sa spolu na grandslamoch ešte veľakrát stretneme," uviedla v pozápasovom interview Sobolenková, ktorá uštedrila Gauffovej prvú prehru v novej sezóne. Na tohtoročnom Australian Open ešte nestratila ani set.

Finálovou súperkou Sobolenkovej bude Čeng Čchin-wen


Čínska tenistka Čeng Čchin-wen bude súperkou Bielorusky Ariny Sobolenkovej vo finále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. V druhom semifinále zdolala v pozícii nasadenej dvanástky ukrajinskú kvalifikantku Dajanu Jastremskú 6:4, 6:4. V sobotu môže napodobniť svoju krajanku Na Li, ktorá pred 10 rokmi triumfovala v Melbourne po finálovom víťazstve nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou.

Jastremskej vyšiel úvod zápasu a rýchlo sa ujala vedenia 2:0. Čeng Čchin-wen však v ďalších minútach Ukrajinku dvakrát brejkla a otočila na 4:3. Jastremská následne požiadala o lekárske ošetrenie pre problémy s brušným svalom. Číňanku pauza nevykoľajila a prvý set získala vo svoj prospech. V druhom dejstve vďaka brejku v ôsmom geme odskočila Jastremskej na 5:3 a šancu na postup do prvého grandslamového finále už z rúk nepustila.

"Je to neuveriteľne, som veľmi šťastná. Dajana hrala od základnej čiary veľmi dobre a nebolo jednoduché zlomiť jej odpor. Ďakujem za podporu fanúšikom i členom môjho tímu, ktorí mi držali palce v lóži. Na tréningoch som v uplynulých týždňoch tvrdo makala, na kurte i v posilňovni. Toto je krásna odmena za všetku tú drinu." uviedla v pozápasovom rozhovore Čeng Čchin-wen, ktorá bude v pondelok prvýkrát v kariére figurovať v elitnej svetovej desiatke.

ženy - dvojhra - semifinále:

Arina Sobolenková (Biel.-2) - Cori Gauffová (USA-4) 7:6 (2), 6:4
Čeng Čchin-wen (Čína-12) - Dajana Jastremská (Ukr.) 6:4, 6:4