Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

WIMBLEDON: Cibulková prehrala vo štvrťfinále dvojhry s Ostapenkovou

Slovenská tenistka Dominika Cibulková reaguje vo štvrťfinále ženskej dvojhry proti Jelene Ostapenkovej z Lotyšska vo Wimbledone 10. júla 2018. Foto: TASR/AP

Dvanástej nasadenej minuloročnej šampiónke Roland Garros Lotyške Ostapenkovej podľahla v dvoch setoch.

Wimbledon 10. júla (TASR) - Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Dvanástej nasadenej minuloročnej šampiónke Roland Garros Lotyške Jelene Ostapenkovej podľahla 5:7. 4:6. Slovensko tak prišlo na tráve All England Clubu aj o posledné želiezko. Cibulková vo Wimbledone vyrovnala svoje maximum z rokov 2016 a 2011.

Ostapenková odplatila Cibulkovej predvlaňajšiu prehru z trávnatého povrchu v Eastbourne a upravila vzájomnú bilanciu na 1:2. V dueli o postup do finále nastúpi vo štvrtok proti jedenástej nasadenej Nemke Angelique Kerberovej, ktorá zdolala Rusku Darju Kasatkinovú 6:3, 7:5. Cibulková si z Wimbledonu odnáša prémiu 281.000 libier pred zdanením a 430 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie na 25. miesto. Po skončení tretieho podujatia veľkej štvorky bude staronovou slovenskou jednotkou, keď predstihne Magdaléna Rybáriková, ktorá v pozícii obhajkyne vlaňajšieho semifinále vypadla hneď v 1. kole s Rumunkou Soranou Cirsteovou.

Ostapenková hneď v úvodnom geme prelomila podanie Cibulkovej. Slovenka v ďalších minútach otočila na 3:1, no Lotyška následne vyrovnala na 3:3 a v koncovke setu slávila vďaka agresívnej hre úspech. Za stavu 5:5 čistou hrou zobrala Cibulkovej servis a zisk úvodného dejstva spečatila dvomi esami. Ostapenková hrala s maximálnou dávkou rizika, pri podaní Cibulkovej bol z toho väčšinou víťazný return alebo loptička z rakety Lotyšky skončila v sieti. V druhom dejstve sa Ostapenková vďaka brejku v piatom geme ujala vedenia 3:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V desiatom geme premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Cibulková v rozhovore pre TASR priznala, že Ostapenková bola na dvorci lepšia hráčka. "Škoda, že som v prvom sete nevyužila náskok 3:1. V celom zápase som však mala veľmi málo šancí. Súperka ma k ničomu nepustila a dokázala sa presadiť svojou útočnou hrou. Ničila ma z returnu, z prvých lôpt mi to tam zabíjala. Mrzí ma, že som mala nízke percento prvého podanie. Pri mojich druhých servisoch bola nekompromisná. Je to tenistka, ktorá hrá vabank a dnes jej to padalo do kurtu. Napriek prehre hodnotím tohtoročný Wimbledon vysoko pozitívne. Bol to pre mňa úžasný turnaj, môj najobľúbenejší v roku. Veľmi sa teším z toho, že som tu odohrala štyri výborné zápasy. Konečne som hrala s radosťou a predvádzala som svoj najlepší tenis. Je to pocit zadosťučinenia za tvrdú robotu. Mám hlavu hore a chcem pokračovať v tomto trende aj na ďalších turnajoch. Teraz si dám pauzu, pôjdem na menšiu dovolenku a potom začnem s prípravou na hardové podujatia v Amerike. Zámorskú šnúru odštartujem v Montreale."

Ostapenková mala z prvého víťazstva nad Cibulkovou veľkú radosť. "Som spokojná s mojou hrou. Očakávala som ťažký boj a naozaj to bol ťažký boj, o ktorého výsledku rozhodol prvý set. Nezranila som sa, ľad som si vyžiadala, lebo som sa pri servise buchla do stehna a cítila som bolesť. Teším sa na ďalší zápas, v stredu ľahko potrénujem a budem čakať na nasledujúci deň," uviedla Lotyška v prvom pozápasovom interview.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška pre stránku stz.sk na margo duelu uviedol. "Dominike tento zápas nevyšiel podľa predstáv. Škoda, že za stavu 3:1 v prvom sete nevyužila výhodu pri vlastnom podaní zvýšiť na 4:1. Ostapenková lepšie servovala aj returnovala, a to rozhodlo. Napriek prehre je štvrťfinále Wimbledonu veľkým úspechom Cibulkovej i slovenského tenisu."

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Jelena Ostapenková (12-Lot.) - Dominika CIBULKOVÁ (SR) 7:5, 6:4
Angelique Kerberová (11-Nem.) - Darja Kasatkinová (Rus.) 6:3, 7:5