Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

WIMBLEDON: Djokovič zdolal Nadala a stal sa druhým finalistom dvojhry

Srbský tenista Novak Djokovič oslavuje po jeho výhre nad Japoncom Kei Nišikorim vo štvrťfinále dvojhry na grandslamovom tenisovom turnaji vo Wimbledone v Londýne 11. júla 2018. Foto: TASR/AP

Srbský zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu tak bude bojovať o svoj štvrtý wimbledonský titul a celkovo 13. grandslamovú trofej.

Wimbledon 14. júla (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič bude v nedeľu od 15.00 SELČ súperom Juhoafričana Kevina Andersona vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V druhom semifinále si ako nasadená dvanástka poradil s dvojkou "pavúka" a svetovou jednotkou Španielom Rafaelom Nadalom po vyše päťhodinovej päťsetovej bitke 6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8. Zápas v piatok neskoro večer po skončení tretieho setu prerušili a dohrávalo sa v sobotu popoludní v rovnakých podmienkach pod zatiahnutou strechou.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu bude bojovať o svoj štvrtý wimbledonský titul a celkovo 13. grandslamovú trofej. V prvom sete duelu s Nadalom Djokovič demonštroval, prečo je najlepšie returnujúcim hráčom na tohtoročnom Wimbledone. Pri podaní Španiela dostával súpera pod tlak a prakticky v každom geme na príjme si vypracoval brejkbaly. Za stavu 3:3 prelomil podanie Nadala a prvý set sa stal jeho korisťou. V druhom dejstve Nadal pridal na agresivite, dvakrát zobral Djokovičovi podanie a získal ho vo svoj prospech.

V treťom sete videli diváci strhujúci tenis s množstvo skvelých výmen. Nadal sa prezentoval viacerými famóznymi stopbalmi, búšil do Djokoviča z forhendu, no "Nole" dokázal vďaka rýchlym nohám dobehnúť aj nemožné. V tajbrejku Odvrátil tri setbaly a v koncovke skrátenej hry napokon slávil úspech. Dohrávku začal lepšie Nadal a vďaka brejku v druhom geme odskočil Djokovičovi na 3:0. Srb síce následne vyrovnal na 3:3, no ďalšie tri gemy patrili Nadalovi. V rozhodujúcom dejstve za stavu 7:7 odvrátil Djokovič tri brejkbaly a v ďalšom geme mal k dispozícii mečbal, Nadal ho odvrátil odvážnym stopbalom a vyrovnal na 8:8. Záver však patril Djokovičovi, ktorý čistou hrou zobral Španielovi servis a premenil v poradí druhý mečbal.

Djokovič upravil vzájomnú bilanciu s Nadalom na 27:25, na grandslamovej pôde ho zdolal piatykrát. "Ťažko hľadám tie správne slová. V hlave si premietam uplynulých 15 mesiacov a spomínam si na zo, čo všetko som musel podstúpiť, aby som postúpil do wimbledonského finále a zdolal najlepšieho hráča na svete. Je to pre mňa fantastický úspech. Chvíľu potrvá, kým si naplno uvedomím, čo som dosiahol. Bol to veľmi výnimočný zápas, jeden z najdlhších, aké som kedy odohral. Mohol dopadnúť akokoľvek. rozhodlo pár loptičiek- Aj Rafa bol veľmi blízko k víťazstvu. Pre takéto zápasy človek hrá tenis. Veľa som toho nenaspal, veď do postele som sa dostal až po polnoci. Dúfam, že v nedeľu budeme s Kevinom Andersonom vôbec schopní nastúpiť. On mal deň voľna, no tiež má v nohách ťažké stretnutia," uviedol Srb v prvom pozápasovom rozhovore.

Nadal bol napriek semifinálovej prehre s vystúpením na tohtoročnom Wimbledone spokojný. "Nemám si čo vyčítať, dal som do toho všetko. Dnes sme si zaslúžili vyhrať obaja, to isté som povedal aj po mojom štvrťfinálovom zápase s Juanom Martinom del Potrom. Boli to dva skvelé duely, o ktorých rozhodli malé detaily. Po prvý raz od roku 2011 sa mi vo Wimbledone podarilo postúpiť medzi elitné kvarteto, čo je výborný výsledok, na ktorý môžem byť hrdý. Teraz môžem ísť s dobrým pocitom na dovolenku," povedal pre akreditované médiá Španiel, ktorý si v pondelok upevní post lídra svetového rebríčka ATP, keďže Švajčiar Roger Federer neobhájil vlaňajší titul.

muži - dvojhra - semifinále:

Novak Djokovič (12-Srb.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 6:4, 3:6, 7:6 (9), 3:6, 10:8