Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Djokovič dosiahol po triumfe v Cincinnati historický úspech

Srbský tenista Novak Djokovič oslavuje po finálovej výhre nad Rogerom Federerom v Cincinnati, 20. augusta 2018. Foto: TASR/AP

O trofej z tohto turnaja sa dlhé roky márne pokúšal.

Cincinnati 20. augusta (TASR) - Srb Novak Djokovič sa stal premiérovo víťazom turnaja ATP v Cincinnati a ako prvý tenista v histórii skompletizoval zbierku singlových trofeji z deviatich podujatí Masters 1000. Vo finále dvojhry si ako nasadená desiatka poradil s dvojkou "pavúka" a sedemnásobným šampiónom Švajčiarom Rogerom Federerom 6:4, 6:4.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu uspel vo finále turnaja Western & Southern Open až na šiesty pokus. V tokoch 2009, 2012 a 2015 prehral v dueloch o cennú trofej práve s Federerom, v rokoch 2008 a 2011 bol nad jeho sily Brit Andy Murray. "Nole" si pripísal na konto jubilejný 70. titul v kariére, 31. z turnajov Masters. V minulostí dokázal vyhrať v Indian Wells, Miami, Monte Carle, Madride, Ríme, Toronte resp. Montreale, Šanghaji i v Paríži.

"Je to pre mňa výnimočný moment. Po prvý raz tu stojím s trofejou z turnaja v Cincinnati, o ktorú som sa dlhé roky márne pokúšal. V uplynulom období som prežil krušné chvíle. Bol som zranený, začiatkom roka som sa podrobil operácii. Pripadá mi to ako sen, že som sa opäť dokázal vrátiť medzu absolútnu svetovú špičku a že som schopný podávať vrcholné výkony," citovala oficiálna stránka ATP slová Djokoviča. ktorý sa v rebríčku Entry posunul na šieste miesto.

Srb v Cincinnati prerušil Federerovu šnúru 14 víťazných zápasov za sebou a potvrdil, že pred blížiacim sa záverečným grandslamom sezóny US Open má výbornú formu. "Blahoželám Novakovi k zápisu do tenisovej histórie. Dosiahol si významný míľnik, môžeš byť na seba hrdý," zložil Švajčiar poklonu Djokovičovi, ktorý upravil vzájomnú bilanciu s Federerom na 24:22.

dvojhra - finále:

Novak Djokovič (10-Srb.) - Roger Federer (2-Švajč.) 6:4, 6:4