Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Djokovič v Melbourne neobháji titul,v semifinále podľahol Sinnerovi

Srbský tenista Novak Djokovič (vpravo) a taliansky tenista Jannik Sinner pózujú pred semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne 26. januára 2024. Foto: TASR/AP

V dueli o prvý grandslamový titul nastúpi v nedeľu o 9.30 SEČ proti víťazovi súboja medzi Rusom Daniilom Medvedevom a Nemcom Alexandrom Zverevom.

Melbourne 26. januára (TASR) - Taliansky tenista Jannik Sinner sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom Australian Open. V pozícii turnajovej štvorky zdolal v semifinále najvyššie nasadeného obhajcu titulu Srba Novaka Djokoviča 6:1, 6:2, 6:7 (6), 6:3. V dueli o prvý grandslamový titul nastúpi v nedeľu o 9.30 SEČ proti víťazovi súboja medzi Rusom Daniilom Medvedevom a Nemcom Alexandrom Zverevom.

Sinner ukončil 33-zápasovú víťaznú šnúru Djokoviča v Melbourne a pripravil mu prvú prehru na AO od roku 2018. Talianovi vyšiel úvod zápasu, keď v druhom geme prelomil podanie Djokoviča a po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:0. Srb nebol vo svojej koži, robil priveľa nevynútených chýb, čo bola voda na mlyn Taliana. V piatej hre opäť zobral súperovi servis a prvý set sa stal jeho korisťou.

Aj druhé dejstvo bolo jasnou záležitosťou Sinnera, ktorý Djokoviča dvakrát brejkol. V treťom sete Srb zlepšil podanie i returny a dotiahol ho do tajbrejku V skrátenej hre čelil za stavu 5:6 mečbalu, no získal tri body za sebou a vynútil si štvrté dejstvo. V ňom mal však opäť navrch Sinner. Za stavu 2:1 Djokoviča brejkol, hoci Srb viedol 40:0, a šancu na postup do prvého grandslamového finále už z rúk nepustil. V deviatom geme premenil po víťaznom forhende druhý mečbal.

"Bol to veľmi ťažký zápas. Začal som skvelo, Novakovi až tak nevychádzali údery, asi sa necítil dobre. Nevyužil som mečbal, no nedeprimovalo ma to. Vo štvrtom sete som bol opäť dobre pripravený. Ďakujem fanúšikom za energiu, ktorú mi dali. Veľmi som sa tešil na dnešný zápas. Je skvelé súperiť s najlepšími hráčmi, od ktorých sa môže človek učiť. Chcem sa poďakovať svojmu tímu i všetkým Talianom, ktorí mi fandili doma pri televíznych obrazovkách. S Novakom máme podobný štýl, snažíme sa hrať odvážne na returne, občas trochu riskujeme. Teší ma, že moja taktika proti nemu funguje. Finále si chcem užiť," uviedol Sinner v pozápasovom interview.

"Bol to jeden z najhorších grandslamových zápasov, aké som kedy odohral. Bol som šokovaný svojou úrovňou," povedal Djokovič. "Ak mám byť úprimný, nehral som dobre počas celého turnaja. Jannik dnes úplne dominoval, kontroloval hru a zaslúžil si vyhrať," povedal Djokovič na tlačovej konferencii po zápase.

muži - dvojhra - semifinále:

Jannik Sinner (Tal.-4) - Novak Djokovič (Srb.-1) 6:1, 6:2, 6:7 (6), 6:3