Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Slovenské tenistky nastúpia proti Nemkám s Cibulkovou

Na snímke vľavo kapitán slovenského fedcupového tímu Matej Lipták a vpravo generálny sekretár STZ Igor Moška počas tlačovej konferencie 29. januára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Okrem svetovej trinástky nominoval slovenský kapitán Matej Lipták trio Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová.

Bratislava 29. januára (TASR) - Finalistka tenisového Australian Open Dominika Cibulková bude líderkou slovenského tímu v zápase 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie proti Nemecku (8.-9. februára na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC). Okrem svetovej trinástky nominoval slovenský kapitán Matej Lipták trio Daniela Hantuchová (31.), Magdaléna Rybáriková (32.) a Jana Čepelová (82.) V oficiálnej nominácii nemeckej kapitánky Barbary Rittnerovej figurujú Angelique Kerberová (9.), Sabine Lisická (15.), Andrea Petkovičová (31.) a Julia Görgesová (102.).

Sobotňajší i nedeľňajší program odštartuje v NTC o 13.00. Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Jane Harveyová, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia jej krajan James Keothavong a Chorvátka Tamara Vrhovecová. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court. Vo fedcupovej histórii pôjde o tretí vzájomný zápas oboch krajín, stav je nerozhodný 1:1. Slovenky boli vlani blízko k postupu do finále, keď po úvodných dvojhrách viedli v semifinále v moskovskom Krylatskom nad favorizovaným Ruskom 2:0. Družstvu kapitána Šamiľa Tarpiščeva sa však napokon podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. Nemky sa vrátili medzi osemčlennú elitu vďaka triumfu 3:2 nad Srbskom. Ak Slovenky v druhý februárový víkend uspejú,, v semifinále nastúpia 19.-20. apríla opäť doma proti víťazovi súboja medzi Austráliou a Ruskom.

Liptákov tím nastúpi proti Nemkám v rovnakom zložení ako vlani v dueloch so Srbskom a Ruskom. "Nastúpime v klasickej zostave. Plánujeme využiť aj Annu Karolínu Schmiedlovú, ktorá bude k dispozícii ako piata hráčka. S oficiálnou prípravou chceme začať v pondelok 3. februára, úvodný tréning je na programe o deviatej ráno. Náš realizačný tím má rovnaké zloženie, po úspešnom roku 2013 nebol dôvod na zmeny. Nemecky tím je globálne možno najsilnejší, majú veľa hráčok v prvej svetovej päťdesiatke. Majú vo svojom strede hráčku Top ten Kerberovú či wimbledonskú finalistku Lisickú. Počul som, že pre zranenie ramena odstúpila z turnaja v Pattayi, no aj keby nemohla proti nám nastúpiť, nemecká kapitánka má k dispozícii ďalšie kvalitné hráčky. Nemky sú veľkými favoritkami, no Fed Cup je niečo iné ako bežný turnaj. Pokúsime sa prekvapiť," zdôraznil na stredajšej tlačovej konferencii Lipták, ktorý je zároveň osobným koučom Cibulkovej.



Veľká motivácia

Jej postup do finále Australian Open by mohol byť pre celý slovenský tím tým správnym stimulom. "Určite je to veľká motivácia, no zároveň aj veľká zodpovednosť voči Slovensku, pretože teraz treba zopakovať kvalitné výkony z Australian Open aj v tímovej súťaži," dodal Lipták. Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška počíta s tým, že na Nemky bude vypredané. "Hľadisko má kapacitu 4000 divákov a zostalo posledných 700 lístkov. Predpokladám, že bude vypredané a diváci uvidia svetový šport. Nemky sú silné, no verím, že naše dievčatá môžu prekvapiť," povedal Moška.

Nemecká kapitánka Rittnerová očakáva v Bratislave napínavý a zaujímavý zápas. "Slovenky sú veľmi silným tímom, ale chceme bezpodmienečne zvíťaziť a postúpiť do semifinále. Angie Kerberová je našou jasnou tímovou jednotkou. Dokázala sa etablovať v najlepšej svetovej desiatke a podáva konštantne dobré výkony. Sabine Lisická ak vychytí svoj deň, je schopná zdolať ktorúkoľvek hráčku na svete. Vo Fed Cupe už vybojovala veľa dôležitých bodov. Pre Petkovičovú sú fedcupové zápasy vždy veľkou zábavou. V posledných mesiacoch išla výkonnostne rapídne nahor a miesto v tíme si zaslúži. Julia Görgesová získala vlani v dueli proti Francúzsku v Limoges dva veľmi dôležité body, aj vďaka ním sme teraz vo svetovej skupine. Naisto s ňou počítam do štvorhry, pretože je momentálne najlepšou deblistkou z nominovaného kvarteta, " povedala Rittnerová pre portál www.tennis.de.