Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Kližan v Šanghaji konči, nestačil na Ferrera

Slovenský tenista Martin Kližan Foto: TASR/AP

Kližan nevyužil šancu zdolať po štvrtý raz v kariére hráča z elitnej svetovej desiatky.

Šanghaj 8. októbra (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v 2. kole dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v čínskom Šanghaji. Semifinalista minulotýždňového podujatia v Pekingu prehral s piatym nasadeným Španielom Davidom Ferrerom po trojsetovej bitke 6:4, 6:7 (4), 4:6. V druhom dejstve išiel za stavu 6:5 podávať na víťazstvo v zápase, no Ferrerovi sa podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi vo štvrtok proti víťazovi súboja medzi Britom Andym Murraym a Poliakom Jerzym Janowiczom.

Kližan nevyužil šancu zdolať po štvrtý raz v kariére hráča z elitnej svetovej desiatky. Vo štvrťfinále v Pekingu zvíťazil nad Fererrovym krajanom a svetovou dvojkou Rafaelom Nadalom. Na Roland Garros si poradil s Japoncom Keim Nišikorim, v roku 2012 na US Open získal skalp Francúza Jo-Wilfireda Tsongu. Zo Šanghaja si odnáša prémiu 27.435 USD a 45 bodov do svetového rebríčka ATP Entry.

Kližan musel za stavu 1:1 čeliť dvom brejkbalom. Podržal si však podanie, za stavu 3:3 svojho súpera brejkol a úvodné dejstvo sa stalo jeho korisťou, keď za stavu 5:4 premenil v poradí štvrtý setbal. Kližan dokázal so súperom držať krok v dlhých výmenách od základnej čiary a robil oveľa menej nevynútených chýb ako Ferrer, ktorý bojuje o účasť na Turnaji majstrov v Londýne.

V druhom sete Španiela pridal na agresivite, po brejku v šiestom geme si vybudoval náskok 4:2 a pri svojom podaní viedol 40:0, Kližan však získal päť fiftínov v rade a následne vyrovnal na 4:4. Za stavu 5:5 opäť Španiela brejkol a išiel podávať na víťazstvo v stretnutí, no Ferrer si vynútil tajbrejk, v ktorom slávil úspech. V rozhodujúcom dejstve nevyužil Kližan za stavu 1:0 štyri brejkbaly, vo štvrtom geme ďalší, čo sa mu vypomstilo. Za stavu 4:4 stratil servis a Ferrer už zápas dotiahol do úspešného konca.

dvojhra - 2. kolo:

David Ferrer (5-Šp.) - Martin KLIŽAN (SR) 4:6, 7:6 (4), 6:4