Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

ROLAND GARROS: Nadal získal v Paríži jedenásty titul

Španielsky tenista Rafael Nadal oslavuje po jeho výhre nad Rakúšanom Dominicom Thiemom vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 10. júna 2018. Foto: TASR/AP

Nadal si vďaka nedeľňajšiemu triumfu udrží pozíciu lídra svetového rebríčka ATP Entry.

Paríž 10. júna (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal jedenástykrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros. Najvyššie nasadený obhajca titulu si vo finále na parížskej antuke poradil so sedmičkou "pavúka" Rakúšanom Dominicom Thiemom 6:4, 6:3, 6:2. Nadal získal celkovo 17. grandslamový titul a v historických tabuľkách si upevnil druhé miesto. Na čele je s 20 trofejami z podujatí veľkej štvorky Švajčiar Roger Federer, ktorý rovnako ako vlani vynechal celú antukovú sezónu.

Nadal si vďaka nedeľňajšiemu triumfu udrží pozíciu lídra svetového rebríčka ATP Entry. Z Paríža si odnáša prémiu 2,2 milióna eur pred zdanením a 2000 bodov do rebríčka. Vo svojej "obývačke" na dvorci Philippa Chatriera vo finále ešte neokúsil trpkosť prehry. Španiel je iba druhým tenistom, ktorý získal na jednom grandslamovom turnaji jedenásť singlových titulov. Na Australian Open sa rovnaký kúsok podaril legendárnej Austrálčanke Margaret Courtovej. Nadal dokázal ako prvý hráč v Open ére jedenástkrát zvíťaziť na turnajoch troch rôznych kategórii - na grandslame, na 250-ke v Barcelone a na podujatí Masters 1000 v Monte Carle.

Thiem nevyužil šancu stať sa druhým rakúskym grandslamovým šampiónom v histórii a nenapodobnil Thomasa Mustera, ktorý triumfoval v Paríži v roku 1995. Napriek finálovej prehre dosiahol na Medzinárodných majstrovstvách Francúzska životný úspech. Po prvý raz hral na grandslamovej pôde o titul. Thiem potvrdil, že antuka je jeho násilnejší povrch a v budúcnosti by sa mohol stať nástupcom Nadala na parížskom tróne.

Nadalovi vyšiel úvod zápasu s Thiemom, keď v druhom geme prelomil súperovo podanie a ujal sa vedenia 2:0. Rakúšan síce bleskovo vyrovnal na 2:2 a v ďalších gemoch držal s favoritom krok, v koncovke prvého setu mal však navrch Nadal. V desiatom geme pri podaní súpera profitoval z nevynútených chýb Thiema. Rakúšan sa snažil hrať do Španielovho bekhendu, no priveľa kazil a v dôležitých momentoch si nedokázal pomôcť prvým podaním.

Španielsky tenista Rafael Nadal pózuje s trofejou po jeho výhre nad Rakúšanom Dominicom Thiemom vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 10. júna 2018.
Foto: TASR/AP


Nadal sa dostal na koňa, na začiatku druhého dejstva súpera opäť brejkol a odskočil mu na 3:0. Španiel takmer každý kratší úder Thiema nekompromisne trestal winnerom, okrem forhendu mu výborne fungoval aj krížny bekhend. V piatom geme síce prehrával 0:30, no podržal si servis, za stavu 4:2 odvrátil vďaka skvelému stopbalu brejkbal a aj druhý set sa stal jeho korisťou. V úvodnej hre tretieho nevyužil štyri brejkbaly, no za stavu 1:1 opäť zobral Thiemovi servis a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri vlastnom podaní v poradí piaty mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Rakúšanom na 7:3, pričom mu odplatil štvrťfinálovú prehru z májového turnaja Masters 1000 v Madride.

Nadal si jedenásty parížsky titul vychutnával plnými dúškami. "Je to pre mňa absolútne neuveriteľný moment. To už nie je ani sen. Som nesmierne šťastný a chcem sa poďakovať všetkým fanúšikom za podporu. Dominicovi blahoželám k skvelým dvom týždňom, aj on dnes prispel k tomu, že to bol výborný zápas. Je to môj dobrý kamarát, takých hráčov ATP Tour potrebuje. Som presvedčený o tom, že si na Roland Garros zahrá ešte veľakrát o titul. Dnes to bol pre mňa veľmi náročný zápas proti agresívnemu súperovi, ktorý má výborný forhend. V treťom sete som dostal kŕč do ruky, aj taký býva šport. Boli ťažké podmienky, v Paríži je dusno. Som veľmi rád, že som to napokon zvládol v troch setoch," povedal Španiel v prvom pozápasovom interview.

Po prevzatí Pohára mušketierov pri mohutnom aplauze parížskeho publika neskrýval dojatie. "Je pre mňa mimoriadne dôležité, že môžem opäť dvihnúť nad hlavu túto nádhernú trofej. Ďakujem mojej rodine, priateľom a všetkým, ktorí mi každý deň pomáhajú, bez vás by som tu nikdy nestál ako šampión." Thiem vo svojom príhovore ocenil kvality antukového kráľa. "Rafa, veľká gratulácia. Klobúk dolu predtým, čoho si schopný. Je to jedna z najneuveriteľnejších vecí v športe. Pre mňa to boli skvelé dva týždne. Pamätám si, keď si tu vyhral prvýkrát v roku 2005, pozeral som zápas pred televíznou obrazovkou. Nečakal som, že by som tu mohol niekedy hrať vo finále. Som z toho nadšený. Ďakujem všetkým za podporu. Prehral som tu dve finále dvojhry juniorov, teraz som opäť neuspel. Dúfam, že ešte budem mať šancu bojovať v Paríži o titul, najlepšie by to bolo opäť proti Rafovi. Sľubujem, že dovtedy sa naučím po francúzsky," uviedol Thiem, ktorého priateľkou je francúzska tenistka Kristina Mladenovicová.

Španielsky tenista Rafael Nadal pózuje s trofejou po jeho výhre nad Rakúšanom Dominicom Thiemom vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 10. júna 2018.
Foto: TASR/AP


muži - dvojhra - finále:

Rafael Nadal (1-Šp.) - Dominic Thiem (7-Rak.) 6:4, 6:3, 6:2


Ohlasy svetových médií po víťazstve španielskeho tenistu Rafaela Nadala na Roland Garros:

marca.com: "Nezabudnuteľné víťazstvo. Rafael Nadal si zabezpečil jedenásty triumf na Roland Garros."

elpais.com: "Rafael Nadal sa 11. triumfom na Roland Garros vyrovnal Margaret Courtovej, ktorá jedenásťkrát triumfovala na Australian Open."

nachrichten.at: "Dominic Thiem prehral vo finále Roland Garros s Rafaelom Nadalom. V grandslamovom finále sa predstavil ako prvý Rakúšan od roku 1995, keď sa to podarilo Thomasovi Musterovi."

kleinezeitung.at: "Matador z Manacoru hladko vyhral nad Dominicom Thiemom. Na galavečere sa zúčastnilo veľa známych osobností."

bbc.com: "Rafael Nadal zdolal vo finále Roland Garros Domica Thiema a získal svoj 17. grandslamový titul. Tri mu chýbajú na Rogera Federera."

theguardian.com: "Nadalovi sa po víťazstve nad Thiemom tlačili slzy do očí. Po prvý raz od roku 1992 vyhrali v Paríži ženskú aj mužskú dvojhru najvyššie nasadení hráči."

telegraph.co.uk: "Rafael Nadal pokračuje vo svojej výnimočnej nadvláde na Roland Garros."

atpworldtour.com: "Iba štyrom hráčom sa podarilo vyhrať v open ére tri a viac grandslamových turnajov po tridsiatke. Roger Federer, Rod Laver, Ken Rosewall a víťaz Roland Garros 2018 Rafael Nadal."

idnes.cz: "Nadal vyškolil Thiema a zostáva vládcom Paríža."