Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Nadal sa po US Open neubránil slzám: Každý titul môže byť môj posledný

Španielsky tenista Rafael Nadal si utiera slzy po víťazstve nad Rusom Daniilom Medvedevom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open 8. septembra 2019 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Španielsky tenista si z Flushing Meadows odnáša prémiu 3,85 milióna amerických dolárov.

New York 9. septembra (TASR) - Mimoriadne emotívne prežíval zisk svojho 19. grandslamového titulu španielsky tenista Rafael Nadal. Pri čakaní na lavičke na trofej po víťaznom finále na US Open sa neubránil slzám, keď organizátori spustili na obrej obrazovke zostrih pripomínajúci jeho predchádzajúce triumfy a fanúšikovia skandovali jeho meno. Tridsaťtriročný tenista priznal, že už má svoj vek a každé takéto víťazstvo môže byť jeho posledné.

"Som starý," vravel s úsmevom "Rafa", ktorý zvládol takmer päťhodinovú päťsetovú drámu s Rusom Daniilom Medvedevom a štvrtýkrát v kariére zdvihol nad hlavu trofej pre víťaza US Open. "Keď si premietnem v hlave všetky veci, ktorými som si prešiel a stále som sa po nich dokázal vrátiť na vrchol, musím povedať, že prežívam niečo výnimočné. Prešiel som si náročnými skúškami, najmä po fyzickej stránke. Ak máte fyzické problémy, psychicky to znášate ešte ťažšie. Preto som si počas kariéry nikdy nebol istý, či práve dosiahnuté víťazstvo už nebude moje posledné. Vždy som hral tak, že to je možno moja posledná šanca. Preto som si každý víťazný moment vážil. Preto keď premietnu video so všetkými úspechmi, ktoré som dosiahol, to spolu s celou tou vyčerpanosťou a obrovským šťastím z triumfu spustí u mňa príval emócií. Je ťažké sa ubrániť slzám," citoval ho denník El Mundo.



Nadal sa predstavil vo svojom piatom finále v New Yorku, predtým sa z víťazstva tešil v rokoch 2010, 2013 a 2017. Okrem toho vlastní aj 12 titulov z Roland Garros, dva z Wimbledonu a jeden z Australian Open. S 19 grandslamovými titulmi už iba o jeden zaostáva za aktuálnym rekordérom Rogerom Federerom. Nadal však zdôraznil, že hnanie sa za rekordmi nie je niečím, čím by si nechal rušiť spánok. "Vždy som hovoril, že by som sa rád stal hráčom, ktorý dosiahne najviac titulov, no keď trénujem a hrám, nikdy na to nemyslím. Trénujem, lebo milujem tento šport. Tenis je viac než len grandslamové úspechy. Hrám, lebo mi to prináša radosť. Aj toto víťazstvo ma naplnilo radosťou a urobilo šťastným. Som poctený, že som mohol byť súčasťou tejto finálovej bitky," povedal rodák z Mallorky.

Z Flushing Meadows si odnáša prémiu 3,85 milióna amerických dolárov. V priebehu turnaja stratil spolu iba tri sety - okrem dvoch finálových ešte jeden v osemfinále s Chorvátom Marinom Čiličom. Vzájomnú bilanciu s o desať rokov mladším Medvedevom upravil na 2:0, v auguste ho zdolal aj vo finále Montreal Masters. Finálový zápas trval 4:49 h, Nadal premenil 6 z 21 brejkbalov, jeho súper mal bilanciu 5/15. Vo víťazných úderoch dominoval Medvedev 75:62, na esá 14:5, urobil ale aj viac nevynútených chýb ako Nadal (57:46).

"Bol to šialený zápas. Fantastické finále," vyhlásil Nadal, ktorý zložil poklonu súperovi. "Myslel som si, že mám ten zápas pod kontrolou, ale nakoniec to bolo nesmierne ťažké. Z vedenia 2:0 bola dráma, nervozita na mojej strane bola obrovská. Musím pogratulovať Daniilovi, že dokázal zápas takto zdramatizovať a všetci videli, prečo je v tak mladom veku už svetovou štvorkou. To, akým spôsobom bojoval, bolo naozaj skvelé. Ďakujem aj divákom, že ma podporovali, nikde inde asi nie je viac energie ako tu v New Yorku," dodal Španiel. Ten sa stal druhým najstarším šampiónom v New Yorku v open ére po Kenovi Rosewallovi, ktorý v roku 1970 triumfoval ako 35-ročný. Nadal prehral doteraz iba jeden grandslamový zápas, v ktorom viedol 2:0 na sety - v 3. kole US Open s Talianom Fabiom Fogninim.