Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

Schmiedlová postúpila do finále dvojhry na turnaji WTA v Riu

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová, archívne foto Foto: TASR/AP

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prvýkrát v kariére prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA.

Rio de Janeiro 21. februára (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prvýkrát v kariére prebojovala do finále dvojhry na turnaji WTA. V semifinále antukového podujatia v brazílskom Riu de Janeiro (dotácia 250.000 USD) si ako nasadená šestka poradila s dvojkou "pavúka" Rumunkou Irinou Cameliou Beguovou po trojsetovej bitke 6:3, 4:6, 6:2.

Schmiedlová bude mať v nedeľu šancu stať sa po Radke Zrubákovej, Karine Habšudovej-Cílekovej, Henriete Nagyovej, Daniele Hantuchovej, Martine Suchej, Magdaléne Rybárikovej a Dominike Cibulkovej ôsmou Slovenkou so singlovým titulom na WTA Tour. Vo finále nastúpi proti víťazke súboja medzi najvyššie nasadenou Taliankou Sarou Erraniovou a Švédkou Johannou Larssonovou. Zverenka trénera Milana Martinca má v Riu už istú prémiu 21.400 USD a 180 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní predstihne svoju krajanku a dobrú kamarátku Janu Čepelovú.

Schmiedlová mala za stavu 1:1 k dispozícii tri brejkbaly, Rumunka si však podržala servis a v ďalšom geme Slovenku brejkla. Schmiedlová ale bleskovo odpovedala rebrejkom a v koncovke prvého setu slávila úspech, keď od stavu 3:3 získala tri hry v rade. Rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch ťažila zo skvelého pohybu, z forhendu tlačila súperku do defenzívy. Beguová mala čoraz väčšie problémy s brušným svalstvom a po prehratom úvodnom geme druhého dejstva si nechala zavolať fyzioterapeutku. Po návrate na dvorec síce otočila na 3:1, Schmiedlová však potom získala štyri gemy v rade a bola blízko k víťazstvu. Beguová však nezložila zbrane a vďaka šnúre troch hier si vynútila rozhodujúce dejstvo. Za stavu 1:1 požiadala o ďalší medical time out, keď sa jej pustila krv z nosa. Tréner Martinec počas prestávky nabádal Schmiedlovú, aby sa snažila súperku rozbehať a Slovenka si jeho rady vzala k srdcu. Po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 5:2 a v ôsmom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

Schmiedlovej sa v tomto roku na antuke darí, na najobľúbenejšom povrchu má bilanciu 5:1. Pri fedcupovom singlovom debute v holandskom Apeldoorne zdolala domácu jednotku Kiki Bertensovú. V 1. kole v Riu urobila krátky proces s Belgičankou Alison Van Uytvanckovou a v druhom s Argentínčankou Paulou Ormaechovou, pričom obom nadelila "kanára". Vo štvrťfinále tiež hladko zvíťazila nad paraguajskou kvalifikantkou Veronicou Cepedeovou Roygovou.

Schmiedlová mala po postupe do prvého finále na okruhu WTA veľkú radosť "Bolo to ťažké. Veľmi sa teším, že som to vybojovala napriek tomu, že v zápase boli chvíle, keď som nehrala až tak dobre. O to viac si vážim, že som to napokon zvládla. Medzi gemami boli časté pauzy, čo ma vyviedlo z miery, nemôžem si to takto pripúšťať. Beguová išla na toaletu, potom si dvakrát zobrala medical time out, je to však dovolené. Už v druhom sete som to mohla ľahko zakončiť, no spravila som tam zbytočné chyby, čo ma mrzí. Desaťminútova pauza pred tretím setom mi pomohla, v rozhodujúcom dejstve som už hrala veľmi dobre. Dnes som mohla lepšie servovať, boli to však nervy a mala som ťažkosti zakončiť výmeny. Svoju úlohu zohralo aj to, že bolo strašne teplo, hrať o jednej nie je žiadna sranda," povedala pre TASR odchovankyňa košického tenisu.

Vo finále chcela hrať radšej proti Larssonovej, nad ktorou už zvíťazila, napokon sa však stretne s turnajovou jednotkou Erraniovou. "Sara je veľmi vysoko v rebríčku, bola už v Top 10, dokonca piata na svete. Je to skúsená a výborná hráčka, ktorá málo pokazí a veľmi dobre sa hýbe. Šanca tam však je. Nemôžem si hlavne pripúšťať, že to je finále a nesmiem mať nervy." Veľkú spokojnosť s výkonmi Schmiedlovej v Riu vyslovil jej tréner Martinec. "Kajka tu hrá veľmi dobre. Dnes mohla vyhrať ľahšie, ale časté prerušovania zápasu zo strany Beguovej ju vyviedli z tempa. Je to však dobrá skúsenosť a som veľmi rád, ako to zvládla."

dvojhra - semifinále:
Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (6-SR) - Irina Camelia Beguová (2-Rum.) 6:3, 4:6, 6:2