Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Sobolenková zdolala vo finále Australian Open Čchin-wen

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dvadsaťpäťroná Bieloruska odohrala svoje tretie finále a podujatí veľkej štvorky.

Melbourne 27. januára (TASR) - Bieloruská tenistka Arina Sobolenková triumfovala vo finále ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Asutralian Open. V sobotňajšom zápase zdolala čínsku súperku Čeng Čchin-wen jasne v dvoch setoch 6:3, 6:2. Sobolenková tak obhájila vlaňajší titul a vyhrala druhý grandslam v kariére.

Dvadsaťpäťroná Bieloruska odohrala svoje tretie finále a podujatí veľkej štvorky. Zároveň sa stala prvou hráčkou, ktorá obhájila titul na AO od roku 2013, vtedy to dokázala jej krajanka Viktoria Azarenková. Na turnaji bola v pozícii nasadenej dvojky, jej súperka bola dvanástka. Pre Čchin-wen bola účasť vo finále grandslamu prvá v kariére. Zároveň bola prvou Číňankou po desiatich rokoch, ktorá bola na takomto podujatí v tejto fáze. Naposledy to dokázala jej krajanka Na Li, ktorá vyhrala vo finále AO nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou. So Sobolenkovou zviedla len druhý vzájomný zápas po vlaňajšom US Open, vo štvrťfinále vtedy prehrala 1:6, 4:6.

Sobolenková mierila za víťazstvom hneď od začiatku. Na úvod predviedla čistú hru a v druhom geme využila prvý brejkbal. Čchin-wen dokázala priebeh mierne zdramatizovať, za stavu 0:2 viedla 40:0 na podaní súperky, no tri brejkbaly nevyužila. V ôsmom geme ešte predviedla niekoľko es a nedovolila Sobolenkovej využiť tri setbaly. Bieloruska nakoniec zakončila víťazne prvý set na vlastnom podaní.

V druhom dejstve získala Sobolenková súperkin servis hneď v prvom i v piatom geme. Číňanka jej uľahčila hru niekoľkými dvojchybami a v záverečnom geme to vyzeralo na čistú hru pre Bielorusku. Tá však nevyužila tri mečbaly za sebou a počas zhody sa dokonca dostala k jednému brejkbalu aj Čchin-wen. O dva fiftíny neskôr však Sobolenková využila piaty mečbal a nedopustila ďalšiu drámu.

"Je pre mňa česť zdvihnúť opäť túto trofej, chcem zároveň zagratulovať Čchin-wen. Viem, že to nie je dobrý pocit, ale je to mladá hráčka a má pred sebou ešte mnoho finále. Ďakujem všetkým, ktorí mi pomáhali v predošlých dvoch týždňoch a ktorí sa zaslúžili o tento turnaj aj fanúšikom. Urobili z tohto miesta niečo výnimočné," uviedla Sobolenková po prebraní trofeje. Medzi najlepšiu štvorku sa prebojovala na šiestom grandslame za sebou, trikrát z toho bola vo finále.

"Najprv chcem zagratulovať Arine k skvelému zápasu. Je to moje prvé finále a je mi to trocha ľúto, ale tak to jednoducho je, mám skúsenosť. Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí za mnou prišli. Momentálne je to pre mňa náročné, myslím si, že som mohla hrať lepšie," povedala Čchin-wen. Do finále postúpila bez toho, aby čelila nasadenej hráčke, čo sa stalo prvýkrát od roku 1995. Naposledy bola v takejto pozícii Španielka Arantxa Sanchezová Vicariová, ktorá podľahla Mary Pierceovej z Francúzska taktiež 3:6, 2:6.



ženy dvojhra - finále:

Arina Sobolenková (Biel.-2) - Čeng Čchin-wen (Čína-12) 6:3, 6:2


"Dominantné víťazstvo" - ohlasy médií na Sobolenkovej triumf


Bratislava 27. januára (TASR) - Ohlasy svetových médií na triumf bieloruskej tenistky Ariny Sobolenkovej na Australian Open:

Eurosport: "Pozoruhodnú Sobolenkovú ocenili po obhajobe titulu Justine Heninová a Laura Robsonová."

Al Jazeera: "Sobolenková sa stala prvou ženou, ktorá obhájila titul na Australian Open od víťazstva Viktórie Azarenkovej v roku 2013."

The Guardian: "Arina Sobolenková zničila Čeng Čchin-wen a obhájila titul na Australian Open."

CNN: "Arina Sobolenková úspešne obhájila titul na Australian Open v dvojhre žien, dominantným spôsobom zdolala Čeng Čchin-wen."

The Independent: "Sobolenková vyhrala dominantným výkonom nad Čchin-wen 6:3, 6:2 a jasne posilnila pozíciu nasjislnejšej hráčky v ženskom tenise."

Forbes: "Arina Sobolenková sa stala prvou ženou po dekáde, ktorá obhájila titul na Australian Open."

The Athletic: "Arina Sobolenková vyhrala jasným spôsobom Australian Open v súboji s Čeng Čchin-wen. Úspešne tak zakončila dva týždne, počas ktorých sa etablovala ako súčasná tenisová špička, aj keď rebríček hovorí niečo iné."

Gazzetta dello Sport: "Sobolenkovej majstrovský prídavok, zdolala Čeng a potvrdila, že je kráľovná Melbourne."