Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Rozhodca Ramos je v poriadku, kolegovia hrozia bojkotom Williamsovej

Serena Williamsová (vpravo). Foto: TASR/AP

Ramosa v konflikte s hviezdnou tenistkou podporili okrem najbližšej rodiny tiež kolegovia a viacerí súčasní či bývalí hráči.

Lisabon 12. septembra (TASR) - Empajrový rozhodca Carlos Ramos vystúpil na verejnosti prvýkrát od incidentu s americkou tenistkou Serenou Williamsovou počas nedeľňajšieho finále US Open. "Vzhľadom na okolnosti som v poriadku. Je to vážna situácia, ale nemusíte sa o mňa báť," povedal Portugalčan pre miestne periodikum Tribuna Expresso.

Williamsová prehrala s Japonkou Naomi Osakovou 2:6 a 4:6, rozhodca v stretnutí viackrát potrestal 23-násobnú grandslamovú šampiónku, keď jej v druhom sete udelil varovanie, trestný fiftín a trestný gem. Postupne za nepovolený koučing z tribúny, rozbitú raketu a verbálny útok na rozhodcu. Williamsová následne dostala aj pokutu 17.000 amerických dolárov.

Ramosa v konflikte s hviezdnou tenistkou podporili okrem najbližšej rodiny tiež kolegovia a viacerí súčasní či bývalí hráči. Podľa informácií The Guardian a The Times uvažujú niektorí empajroví rozhodcovia o bojkotovaní zápasov, v ktorých nastúpi Serena Williamsová. Dôvodom je jej správanie sa na kurte, keď ho okrem iného nazvala klamára a použila aj iné invektívy. Rozhodcom prekáža aj ďalší vývoj kauzy, v ktorej ich kolega čelil obvineniam zo sexizmu.

Portugalčanovi prejavila podporu tiež Medzinárodná tenisová federácia (ITF), ktorá ho nominovala na rozhodovanie semifinále Davisovho pohára medzi Chorvátskom a USA (14.-16. septembra v Záhrebe). "Carlos Ramos je jedným z najuznávanejších a najskúsenejších tenisových rozhodcov. Jeho verdikty boli v súlade s pravidlami a potvrdil ich aj trest pre Serenu Williamsovú," znie stanovisko ITF. Naopak, za čoskoro 37-ročnou hráčkou stoja Americká tenisová asociácia (USTA) a Ženská tenisová asociácia (WTA). "Rozhodcovia sú znepokojení tým, že sa im WTA otočila chrbtom. Všetci sa obávajú toho, že sa im môže stať to isté ako Carlosovi. Cítia, že sa nikto nepostaví na ich stranu, keď urobia nepopulárne rozhodnutia," citoval portál espn.com bývalého empajrového rozhodcu Richarda Ingsa.