Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Gudas pred piešťanskou výzvou: Chceme byť konkurencieschopným tímom

Na snímke nový tréner ŠHK 37 Piešťany Leo Gudas na tlačovej konferencii v Piešťanoch v pondelok 22. decembra 2014. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Bývalý úspešný obranca československej reprezentácie so štyrmi bronzovými medailami zo svetových šampionátov a kovom rovnakého lesku zo ZOH 1992 neprichádza do úplne neznámeho prostredia.

Piešťany 22. decembra (TASR) - S cieľom dobudovať konkurencieschopný tím nastúpil Leo Gudas do funkcie hlavného trénera extraligového klubu ŠHK 37 Piešťany. Legendárny československý obranca, známy predovšetkým tvrdou hrou do tela, bude vyžadovať podobný prístup aj od svojej defenzívy. Hoci prácu trénera v uplynulom období nehľadal, Piešťany sú pre neho ďalšou výzvou v kariére trénera.

Vedenie "havranov" muselo hľadať nového kormidelníka potom, čo 14. decembra po prehre v Žiline (3:4) odstúpil z funkcie Roman Sýkora. Novým šéfom piešťanskej striedačky sa stal 49-ročný Gudas. "Po tejto situácii sme boli nútení rozbehnúť rokovania s vyhliadnutými kandidátmi. Teraz už nie je podstatné, o koho išlo. Na základe postupných eliminácií a odporúčaní sme prišli k Leovi Gudasovi. Spojili sme sa a dnes je tu," uviedol na úvod pondelňajšieho stretnutia s novinármi generálny manažér "havranov" Jaroslav Laifer.

Bývalý úspešný obranca československej reprezentácie so štyrmi bronzovými medailami zo svetových šampionátov a kovom rovnakého lesku zo ZOH 1992 v Albertville neprichádza do úplne neznámeho prostredia. "Piešťany si pamätám ešte z vojny. Rokovania prebiehali priateľsky, keďže s predstaviteľmi vedenia klubu sa poznám z hráčskeho pôsobenia v Trenčíne. Nečakal som žiadnu ponuku, nič som ani nehľadal. Viesť Piešťany je však pre mňa výzva. Hokej som mal vždy rád a aj preto som to prijal," uviedol Gudas.

V tabuľke patrí jeho mužstvu po 34 kolách ôsma priečka zaručujúca účasť v play off. Na siedmy Martin stráca priebežne štyri body, pred Žilinou ich má k dobru sedem. "Naším jednoznačným cieľom je play off. Tímy nad nami nám odskočili. Chcel by som, aby mužstvo rástlo v obrane. Je tu dobrá partia, s ktorou chcem byť zdatným súperom ostatným tímom v play off," dodal na margo svojich cieľov Gudas.

Bývalý dlhoročný obranca pražskej Sparty sa preslávil na ľade v pozícii nekompromisného obrancu, ktorému tvrdá hra nerobila problém. Ako vraví sám, pritvrdiť v hre by potrebovali aj piešťanskí hokejisti, a to najmä v predbránkovom priestore. "Nemôžem hráčov presviedčať a vnucovať im tvrdú hru. To musí byť v nich, a preto nebudem chcieť, aby za každú cenu hrali do tela. V dnešnej dobe sa to píska a rozhodcovia sú na to hákliví. Budem však od svojich hráčov vyžadovať, aby viac chránili brankára a boli trošku tvrdší v priestore pred ním," ozrejmil Gudas.

Nový šéf striedačky havranov obliekal ako hráč v sezóne 1986/1987 dres Dukly Trenčín, kde si odkrútil povinnú vojenskú službu. Odvtedy na Slovensku hokejovo nepôsobil, na staré časy spred 27 rokov však spomína stále rád. "Bol to krásny rok. Síce sme v tom čase hrali s Duklou o záchranu, vyrastal som s hráčmi, ktorí niečo znamenali. Generácia okolo Františka Hossu, Ota Haščáka, Stana Medříka, Vila Rúžičku či Eda Hartmanna bola výnimočná. Spomienky sú to naozaj krásne," uviedol Gudas, ktorého s "havranmi" čaká už 30. decembra vzájomná konfrontácia práve s Trenčínom.