Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tipsport Liga

Zvolen otočil zápas v Poprade, hrdinom brankár Baroš

Na snímke sa hráči Zvolena radujú z gólu v prvom zápase štvrťfinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HKm Zvolen - HK Poprad 2. marca 2015 vo Zvolene. Foto: TASR/Branislav Račko

V sérii sa Zvolenčania ujali vedenia 2:1.

Poprad 6. marca (TASR) - Zvolenskí hokejisti otočili piatkový tretí zápas štvrťfinále play off extraligy, keď zdolali domáci Poprad 3:2 po samostatných nájazdoch a v sérii sa ujali vedenia 2:1. Hostia prehrávali v 18. minúte 0:2 po góloch Krotáka a Grígera, no v druhom dejstve sa o vyrovnanie postarali Brabenec a Bortňák a nájazdoch rozhodol o ich triumfe Michal Chovan.

Zvolenským hrdinom však bol brankár Samuel Baroš, ktorý viackrát podržal svojich spoluhráčov. Dokopy zlikvidoval až 54 súperových striel a mal 96,42-percentnú úspešnosť zákrokov.


Nervózny úvod

Prvá tretina tretieho zápasu medzi Popradom a Zvolenom sa niesla od začiatku v nervóznom duchu. Na ľade sa množili šarvátka a hráči často sedeli na trestnej lavici. Vylučovanejší ale boli Zvolenčania, Popradu však v presilovke viazla kombinácia. Zaplnený popradský štadión zo sedadiel dvihla až žrď nastrelená z Kuraliho hokejky. O chvíľu neskôr išli domáci do vedenia, hrubú chybu v rozohrávke Zvolena excelentne potrestal v 8. minúte kapitán "kamzíkov" Arne Kroták - 1:0. Zvolenčania častými šarvátkami naďalej kúskovali hru a domácich nepúšťali do súvislého tlaku. Po druhý raz si gól Popradčania zakričali až v 18. minúte, keď sa po úniku Takáča presadil v presilovej hre mladík Gríger.

Úvod prostrednej časti hry bol plne v réžii hostí. Chovan ani Kentoš síce svoje šance ešte na kontaktný gól nepretavili, ale v 25. minúte sa to už podarilo Brabencovi. Po ideálnej prihrávke Puliša si blafákom vychutnal Kostúra a bolo 2:1. Už o minútu Zvolen vyrovnal, keď z neprehľadnej situácie vyťažil pred domácou bránou Bortňák. Vedenie mohol na popradské hokejky vrátiť Bartečko, ale v úniku 2 na 1 prestrelil. V polovici zápasu sa podarilo za chrbát zvolenských obrancov predrať Takáčovi, ale pri zakončení bol faulovaný a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. V ňom proti Barošovi popradský útočník ťahal za kratší koniec. Pred odchodom na druhú prestávku sa ešte ocitol vo veľkej príležitosti Paločko, ale ani on puk za Barošov chrbát nedostal.

Zbabraný zápas

Aj začiatok tretieho dejstva patril Zvolenu, ktorý dostával Popradčanov vo vlastnej tretine pod súvislejší tlak. Aktívny bol najmä Obdržálek, ktorého obrana "kamzíkov" eliminovala iba s vypätím všetkých síl. Poprad sa dostával do protiútokov, z ktorých Baroša ohrozil Boltun a po ňom Hvila. Keď sa ani na dvakrát nepresadil Kroták, päť minút pred koncom putoval na trestnú Suchý. Hostia zovreli domácich, ale víťazný gól sa im ani napriek veľkej snahe vsietiť nepodarilo. Na tom, že zápas smeroval do predĺženia, nezmenila nič ani presilovka Popradu v posledných dvoch minútach riadneho hracieho času.

Dráma v nájazdoch

Dráma pod Tatrami pokračovala. Hostia v predĺžení opäť hýrili aktivitou a tlačili sa pred Kostúra. Zahrmieť mohlo na druhej strane, keď tri minúty pred koncom desaťminútového extra času nastrelil konštrukciu bránky Tomáš Sýkora. Po ňom v súboji jeden na jedného neuspel pred Barošom ani Bartečko. Gólom sa neskončil ani zdrvujúci tlak Podtatrancov v samom závere predĺženia a tak na rad prišli nájazdy. V nich sa hneď v prvej sérii presadil Michal Chovan a rozhodol tretí zápas série v prospech hostí spod Pustého hradu, ktorí sa ujali vedenia v sérii 2:1 na zápasy.

HK Poprad - HKM Zvolen 2:3 pp a sn (2:0, 0:2, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
8. Kroták, 18. Gríger (Takáč, Kasík) - 25. Brabenec (Puliš), 26. Bortňák (Podkonický), rozhodujúci nájazd Michal Chovan. Rozhodovali: J. Konc, Jura - Gajan, Smrek, vylúčení: 8:12 na 2 min, navyše: Rapáč (Poprad) 10 minút za údery, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3089 divákov

/na zápasy 1:2/

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Ťažko sa hodnotí takto zbabraný zápas. Nešťastná druhá tretina, v ktorej sme pykali za hrubé individuálne chyby. Góly otriasli celým mužstvom. Hrali sme množstvo presilových hier, šance sme mali, ale góly sme nedali. Nájazd Bartečka v predĺžení sa musí premieňať. Samostatné nájazdy, to je momentálna dispozícia určených hráčov. Musíme dať hlavy hore, popasovať sa so situáciou. Zajtra nás čaká nový zápas."

Josef Turek, tréner Zvolena: "Zohrali sme výborný zápas. Prvú tretinu sme boli pod tlakom i vplyvom častých vylúčení. V druhej tretine sme nastúpili ako nový tím, rýchlymi gólmi sme vyrovnali. Záver a predĺženie bolo vyrovnané, na samom konci a v nájazdoch nás podržal Baroš. Celý tím musím pochváliť."