Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Banská Bystrica otočila v Nitre, stav série vyrovnala na 1:1

Na snímke radosť hráčov Banskej Bystrice Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Hokejisti Bystrice zvíťazili 4:3 po samostatných nájazdoch.

Nitra 19. marca (TASR) - Hokejisti HK Nitra prehrali v druhom semifinále extraligovej play off na svojom ľade s HC'05 Banská Bystrica 3:4 pp a sn a stav série tak je 1:1 na zápasy. Tretí a štvrtý duel v Banskej Bystrici sú na programe v nedeľu a v pondelok o 17.00 h.

Nitrania sa rovnako ako v prvom zápase ujali vedenia hneď v úvode. V 3. minúte premenili dvojnásobnú presilovku zásluhou Henricha Ručkaya. Hostia vyrovnali v 10. minúte, keď sa presadil Tomáš Surový, no už o štyri minúty neskôr viedli opäť domáci. Ďalšiu presilovku zužitkoval Kuzma. V závere druhej tretiny poslal "Corgoňov" do dvojgólového vedenia meninový oslávenec a kapitán Jozef Stümpel. Hostia však nezložili zbrane a dvoma gólmi v rozpätí 23 sekúnd vyrovnali. Zaslúžili sa o to Surový a White. O triumfe Bystričanov napokon rozhodol až v samostatných nájazdoch Petr Kafka.

2. semifinále

HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica 3:4 pp a sn (2:1, 1:0, 0:2 - 0:0, 0:1)


Góly: 3. H. Ručkay (König, Stümpel), 14. Kuzma (Školiak), 37. Stümpel (Tománek, L. Novák) - 10. Surový (Kudrna, Rosandič), 53. Surový (Biro, Handzuš), 54. White (Kytnár, Kudrna), rozh. sam. náj. Kafka. Rozhodovali: Jonák, Orolin - Kacej, Tvrdoň, vylúčení: 6:9, presilovky 2:0, oslabenia: 0:0, 3600 divákov (vypredané)

/stav série: 1:1/

HK Nitra: Valent - König, Ordzovenský, Mezei, Milo, Kuzma, M. Novák, Piačka, Bednár - L. Novák, Stümpel, Tománek - Pupák, Štefanka, Lelkeš - Slovák, Školiak, H. Ručkay - J. Ručkay, Bajtek, Mráz

HC'05 B. Bystrica: Košarišťan - Kousalík, Čížek, Rosandič, Gründling, Bambúch, Jaborník, Guimond - Hudec, Handzuš, Kudrna - Surový, Kytnár, White - Handlovský, Heizer, Kafka - Matoušek, Zigo, Kadura
.

Výborný štart vicemajstra

Domáci mali výborný štart do zápasu. Už v 40. sekunde fauloval Hudec, následne vystrelil puk do hľadiska Kytnár a Nitra mala k dispozícii 30-sekundovú presilovku piatich proti trom. Sekundu pred vypršaním Hudecovho trestu ju využil H. Ručkay, ktorý dorazil do siete odrazený puk - 1:0. Košarišťan pri dohrávanej výhode o jedného hráča musel riešiť ďalšiu nebezpečnú strelu Königa. Hostia sa dostali do väčšieho tlaku až v 9. minúte pri hre 4 na 4 a hneď ho využili, keď sa medzi Valentove betóny trafil Surový - 1:1. Vyrovnaný stav trval iba do 14. minúty, keď domáci hokejisti využili ďalšiu presilovku. Školiak spoza bránky naservíroval puk Kuzmovi a ten príklepom prestrelil Košarišťana - 2:1. Bystričania si v závere vypracovali dve dobré šance, ale Valent zlikvidoval pokusy Handzuša aj Whitea.

Hostia nezložili zbrane

Druhá tretina priniesla bojovný priebeh s minimom šancí. Hralo sa najmä v strednom pásme s množstvom osobných súbojov a aj vylúčení. Nitrania nepremenili tretiu početnú výhodu v rade a krátko po jej konci nepochodili v presile ani hostia. Mužstvá si potom zahrali takmer štyri minúty v kuse 4 proti 4, ale ani to nepriniesol ofenzívne oživenie. Väčšie šance prišli až po 33. minúte, keď mal tretí gól na hokejke Slovák, ale minul odkrytú bránku hostí. Vzápätí strieľal v dobrej pozícii počas ďalšej presilovky H. Ručkay. Domáci v nej však takmer inkasovali, po strate puku v útočnom pásme ho Bambúch vyviezol až pred Valenta a hľadal Surového, no ten sa už k dobrému zakončeniu nedostal. Nitra sa predsa len dočkala v 37. minúte, keď zvýšil na 3:1 Stümpel.

Hrdinom Kafka

Hostia boli blízko k zníženiu v 45. minúte. Po akcii Bambúcha so Surovým sa druhý menovaný predral až k Valentovi, no domáci brankár svojich spoluhráčov podržal. V 51. minúte mal ďalší gól domácich na hokejke L. Novák, no pred brankárom nepochodil. Hosťom sa pomaly míňal čas, no nezložili zbrane a dvoma gólmi v rozpätí 23 sekúnd (53. a 54. minúta) dokázali vyrovnať. Zaslúžili sa o to Surový a White - 3:3. V riadnom hracom čase už gól nepadol a tak nasledovalo predĺženie. Ani v ňom sa však skóre nemenilo a o triumfe Banskej Bystrice rozhodol v samostatných nájazdoch Petr Kafka.

Hlasy po zápase:

Roman Tománek, útočník Nitry: "Hokej je hra chýb a my sme dnes spravili dve individuálne, za ktoré nás súper potrestal. Nie sú to rekreační hokejisti, ktorí si sem prišli len zahrať. Majú svoju kvalitu a keď sme urobili také chyby, tak ich využili. Potom bol zápas zase otvorený a v nájazdoch to bol už vabank."

Michal Valent, brankár Nitry: "Je to škoda, mali sme to dobre rozohrané. Viedli sme 3:1 a bolo sedem-osem minút do konca. Tie dva góly neboli z nejakých vypracovaných šancí, bol to nahodený puk, im sa odrazil a ja som reagoval do opačnej strany ako išiel teč. Stáva sa to. Potom sme mali hrať zodpovedne, ale namiesto toho sme hneď dostali tretí gól. Je to play off, 1:1 na zápasy, ideme ďalej."

Tomáš Surový, útočník a strelec dvoch gólov Bystrice: "Dal sa očakávať takýto vyrovnaný zápas. Dnes to bol dobrý hokej z oboch strán a prišlo až k nájazdom. V tretej tretine sme sa vrátili do zápasu a vyrovnali sme. Sme radi, že sme tu vyhrali jeden zápas."

Petr Kafka, útočník a autor rozhodujúceho nájazdu: "Zápas dosť poznačili vylúčenia. My sme sa niekoľkokrát dostávali späť do hry, chvíľkami sme boli aj lepší, ale potom nás zrazili vylúčenia. Ale nevzdávali sme sa a hovorili sme si, že tie dva góly môžu padnúť aj za 30 sekúnd. To sa nakoniec aj potvrdilo."