Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Tipsport Liga

Nitra deklasovala Žilinu, Poprad prehral s Bystricou

Na snímke zákrok nitrianskeho bránkára Vlastimila Lakosila (dole) v zápase 49. kola hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - MsHK DOXXbet Žilina v piatok 14. februára 2014. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hokejisti Košíc zvíťazili v piatkovom zápase extraligy nad Martinom tesne 3:2 a opäť si upevnili pozíciu na čele tabuľky. Druhá Nitra deklasovala Žilinu 9:2, na lídra stráca osem bodov.

Nitra 14. februára (TASR) - Siedma minúta bola šťastnou pre strelcov úvodných gólov svojich tímov, keď sa najskôr presadil po strele Ostrčila Nitran v drese "vlkov" Marek Slovák a už o 13 sekúnd prestrelil všetko pred sebou domáci obranca Dušan Milo. V 10. minúte Nitra využila presilovú hru, po peknej kombinácii a presnej prihrávke Stümpela poslal puk za chrbát Čecha Koutského v bráne Žiliny Lukáš Novák. Ďalší gól pridali Nitrania v 16. minúte, keď Tománek našiel prihrávkou spoza brány nekrytého Stümpela a skúsený center dostal domácich do dvojgólového vedenia - 3:1.

V úvode druhej časti stretnutia pridala Nitra ďalšie dva góly, obranca König zatiahol puk za bránu hostí, poslal ho Lukášovi Novákovi a ten dosiahol svoj druhý gól v zápase. Krátko na to König poslal do brejku Tománka a ten zvýšil vedenie "corgoňov" už na 5:1. V 35. minúte mal po faule možnosť skórovať zo samostatného nájazdu Tománek, no nevyšiel mu. O dve minúty však prišiel ďalší gól Nitranov, keď sa po peknej kombinácii presadil v presilovej hre Segľa. Napokon skóre v závere druhej tretiny upravil na 6:2 Marek Slovák.

Na snímke vľavo Roman Tomas (Žilina), uprostred brankár Vlastimil Lakosil, vpravo Roman Tománek (obaja Nitra) v zápase 49. kola hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - MsHK DOXXbet Žilina v piatok 14. februára 2014
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Siedmy gól Nitry padol v 44. minúte, po strele Königa tečoval puk za chrbát brankára hostí Lelkeš a o minútu dosiahol Tománek druhý gól v zápase, keď mu k nemu pomohol aj obranca Žiliny Ostrčil. V 51. minúte zaúradovala bratská dvojica Ručkayovcov, po presnej prihrávke Jakuba zaznamenal už deviaty gól Nitry Henrich - 9:2.

HK Nitra - MsHK Žilina 9:2 (3:1, 3:1, 3:0)
Góly: 7. Milo, 10. L. Novák, 16. Stümpel, 21. L. Novák, 24. Tománek, 37. Segľa, 44. Lelkeš, 45. Tománek, 51. H. Ruckay - 7., 39. Slovák. Rozhodovali: Bundil, Lokšík - Kacej, Orolin, vylúčení: 2:8, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, 2115 divákov


Hlasy po zápase:
Karol Kolečáni, asistent trénera Nitry: "Výsledok hovorí za všetko. Od druhej tretiny to bol ten náš hokej, pobavili sme divákov, sme spokojní."
Martin Groma, tréner Žiliny: "Podali sme veľmi zlý výkon, síce sme šli do vedenia, ale potom to už bolo v réžii domácich. Naivitou a nedisciplinovanosťou sme dostávali súpera do šancí a ten dnes zaslúžene vyhral."


HK Poprad prehral s Banskou Bystricou 2:3



V Poprade sa dlhé minúty nič nedialo. Na oboch brankárov, Sidora v popradskej a Kalembu v bystrickej, hráči posielali iba propagačné strely. V 1. tretine mali oba celky po jednej presilovej hre, ktorú domáci ani hostia nedokázali využiť. Šance sa rodili ťažko, tú najväčšiu popradskú mal T. Sýkora, ale tiesnený neprekonal ležiaceho Kalembu. Na druhej strane poriadne podkuroval prvý útok baranov, najmä Patrick White mohol otvoriť skóre zápasu ešte pred prvou prestávkou.

Hostia sa ujali vedenia na začiatku druhej časti hry. Poprad si nerozumel vo svojom útočnom pásme. K puku sa dostali hostia a Lamper parádnou prihrávkou posadil gól na hokejku Kaduru - 0:1. V 25. minúte Paločkova delovka zazvonila iba na žrď. Kamzíci dlho hľadali recept na pozornú obranu Bystrice. Nájsť ju mohol Paločko, ale výborného Kalembu neprekonal. Bambúchovi hokej na rodnom ľade chutí. Potvrdil to v 36. minúte, keď Sidora prestrelil od modrej čiary. Popradčania už boli v ťažkej pozícii a do konca tretiny už nič na dobre hrajúcich baranov vymyslieť nedokázali.

V 44. minúte už diváci v Poprade dvíhali ruky nad hlavu, ale Adam Lapšanský netrafil odkrytú časť bránky a nechal vyniknúť Kalembu. Následne na konštrukcii brány skončil šikovný teč Luntera pri tlaku hostí. Neistý zákrok pri strelách z diaľky prekvapil inak spoľahlivo chytajúce Kalembu v 51. minúte z hokejky obrancu Daniela Brejčáka. O niekoľko sekúnd sa ocital sám pred bránkou Bystrice Vaic, ale svoju streleckú pozíciu preváhal. V poslednej minúte dostal Poprad posledný úder. Šancu domácich na vyrovnanie definitívne pochoval Petr Kafka. Päť sekúnd pred záverečným klaksónom stanovil konečný výsledok 2:3 junior Štrauch.

HK Poprad - HC'05 Banská Bystrica 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)
Góly: 51. Brejčák, 60. Štrauch - 23. Kadura, 36. Bambúch, 60. Kafka. Rozhodovali: Konc - Smrek, Korba, vylúčení: 1:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1084 divákov


Hlasy po zápase:
Milan Jančuška, tréner Popradu: "Aj dnešný zápas potvrdil naše problémy v koncovke. Máme strelecký kŕč. Snahu chlapcom uprieť nemožno. V rozhodujúcich momentoch nemáme pokoj na hokejkách. Musíme sa s tým vysporiadať. Keď prídu góly, zlepší sa aj hra."
Miroslav Chudý, asistent trénera Banskej Bystrice: "Čakali sme dnes ťažký zápas. Snažili sme sa plniť taktické pokyny až na dramatický záver, ktorý sme si skomplikovali sami. Čaká nás krátka prestávka, počas ktorej sa pripravíme na zvyšok sezóny. Tri body z Popradu nás tešia."


HK 36 Skalica porazila ŠHK 37 Piešťany



Obe mužstvá začali zápas v rýchlom tempe. Skaličania prebrali iniciatívu a snažili sa vytvoriť si herný tlak. Ich hra bola síce rýchla no plná nepresností. Čo vyústilo v nakopenie chýb v obrannom pásme a tretí útok Piešťan rýchlou kombináciou po strele Hamráka sa dostal do vedenia. V ďalších minútach boli hostia lepším mužstvom, postupne ovládli hru. V závere mali výhodu presilovej hry, no ich snaha vyšla naprázdno.

Druhú tretinu hostia začali ofenzívnejšie. Stupka si vypracoval sľubnú šancu no Lipovský ho pohotovo vykryl. Vzápätí Kropáč rovnako nevyužil ponúknutú šancu. Hra pokračovala v rýchlom tempe i naďalej. Chylo sa ocitol sám pred Lipovským, no ešte stále nezahrmelo. Udrelo až po Preisingerovej delovke, keď v 24. minúte rozvlnil Šurekovu sieťku. Po góle domáci ožili a začali stupňovať tlak, no prišla chyba v podobe faulu a Lažo išiel na päť minút na trestnú lavicu. I túto presilovku však ustáli a záverečný tlak hostí tiež vyšiel naprázdno.

V úvode tretej tretiny mal sľubnú šancu Nemec, no Lipovského sa mu nepodarilo prekonať. V ďalších minútach hrali domáci presilovú hru, ktorá im nevyšla, ba dokonca Stupka ohrozil ich bránku. Piešťany mali v závere viac z hry, lepšie korčuľovali, no ich snahy končili na pozorne chytajúcom Lipovskom. V poslednej minúte unikla dvojica Kutálek, Stieler a domáci sa dostali do vedenia. Pri záverečnom odvolaní brankára dostali Pieštany od toho istého hráča tretí gól.

HK 36 Skalica - ŠHK 37 Piešťany 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Góly: 59., 60. Stieler, 24. Preisinger - 11. Hamrák. Rozhodovali: Konc - Junek, Šefčík, vylúčení: 2:2, navyše: Lažo (Skalica) 5+DKZ za pichanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1083 divákov


Hlasy po zápase:
Andrej Výboh, tréner Skalice: "Čo sa týka hry a zostavy mali sme problémy. Súper prišiel so štyrmi vyrovnanými formáciami. Má pomerne vyrovnaný tím. My sme však nemali hráčov na štyri formácie. Chlapci dali do toho bojovnosť. Súper mal veľa šancí a my sme dokázali eliminovať i jeho tlak a pod tlakom sa nám podarilo streliť vedúci gól. Ten tretí bol už len do prázdnej bránky."

Milan Klement, tréner Piešťan:
"Začali sme nervózne, postupne sme sa dostávali do šancí, z ktorých mohli byť góly. V závere naša chyba a protitútok 2:1 a bol z toho gól."

HC Košice podľahli MHC Mountfield Martin



Domáci mali ideálny vstup do zápasu. Už v prvej minúte zabudli obrancovia hostí na Bartoša, ktorý zblízka prekonal Čecha. O dve minúty na to hrali hostia prvú presilovku v zápase, košický brankár Staňa sa vyznamenal najmä po strele Ďatelinku. V úvodnej tretine sa hralo viac v obrannom pásme Martinčanov, no tí svojho súpera do vyložených príležitostí nepúšťali. Sami hrozili najmä z rýchlych protiútokov. Sľubné príležitosti mali v závere úvodnej časti Važan aj Galamboš, ale košického brankára neprekonali.

Aj v úvode druhej časti sa Košičania gólovo presadili. V 23. minúte sa dôsledné sledovanie puku oplatilo Hrnkovi, ktorý zblízka dorazil puk za bezmocného Čecha. Martinčania sa mohli do zápasu vrátiť počas presiloviek, ktorých mali v krátkom slede hneď niekoľko. V 29. min. sa strelecky aktívny obranca Ďatelinka nemýlil, keď Staňovi prepadol puk za bránkovú čiaru po tvrdej strele. V polovici druhej tretiny ušiel v oslabení Fujerík, Štrbák ho fauloval a nasledovalo trestné strieľanie. Sám faulovaný Staňu prekonal strelou pomedzi betóny - 2:2. Tesný náskok vrátil Košičanom Spilar, ktorý v presilovej hre v 38. min. strelou z väčšej vzdialenosti prekvapil Čecha. Hostia sa snažili o vyrovnanie, brankár Staňa sa musel mať na pozore.

V 44. min. predviedol peknú individuálnu akciu Bartánus, ale nezakončil presne a zakrátko na to proti brankárovi Čechovi neuspel z brejku ani Spilar. Na opačnej strane nebol úspešný Suja, ktorý strieľal pohotovo, ale nepresne. V 52. min. sa efektným zákrokom prezentoval brankár Staňa, keď zmaril veľkú príležitosť Markoviča. Martinčania následne nevyužili takmer jednu minútu trvajúcu presilovku o dvoch hráčov. V závere tretej tretiny mohol vyrovnať Suja, v brejku dvoch proti jednému však nebol úspešný. V závere zaujala kuriózna situácia, keď domáci dosiahli štvrtý gól, no stalo sa tak až po poslednej sekunde zápasu.
HC Košice - MHC Mountfield Martin 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)
Góly: 1. Bartoš, 23. Hrnka, 38. Spilar - 29. Ďatelinka, 31. Fujerík (tr. str.). Rozhodovali: Orolin - Holienka, Snášel, vylúčení: 10:10 na 2 min., navyše Kolena (Mar.) 10 min. nešp. správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, 3225 divákov

Hlasy po zápase:
Anton Tomko, tréner Košíc:
"Mali sme dobrý vstup do zápasu. To nás upokojilo a v ďalšom priebehu nebol náš výkon taký, aký by sme chceli. Aj napriek tomu, že sme v ofenzíve nehrali ideálne, sme išli do vedenia 2:0. Celý zápas bol rozbitý presilovkami a oslabeniami. To, čo sme chceli, sme získali. Tri body zostali doma."

Daniel Babka, tréner Martina: "Prvú tretinu sme ustáli, darilo sa nám prestriedavať štyri formácie. Spravili sme však jednu chybu v strednom pásme, ktorá nás stála prvý inkasovaný gól. Za stavu 2:2 v druhej tretine to vyzeralo nádejne. Vedeli sme si vytvoriť tlak. Zlomovým okamihom bol asi košický gól na 3:2. V tretej tretine sa nám nepodarilo zrealizovať presilovku piatich na troch ideálne. Mali sme viac striel ako Košice, čo sa nám doteraz asi nepodarilo. Myslím si, že by sme si aspoň bodík zaslúžili."


Dukla Trenčín zvíťazila nad HKM Zvolen



V zápase, v ktorom sa stretli mužstvá zo spodku tabuľky, padlo málo gólov, čo bolo nepríjemné najmä pre oslabený tím domácich, ktorý sa neustále so streľbou trápi. Na rozhodnutie sa čakalo až do 59. min a podpísal sa na ňom domáci brankár Šimko. Po jeho chybe v rozohrávke sa puku zmocnil v oslabení Rusnák a aj keď celú situáciu ešte riešil videorozhodca, Trenčania sa nakoniec radovali. V závere sa ubránili aj power play domácich a odviezli si spod Pustého hradu dôležité tri body. Zvolenčania zlyhali na celej čiare, síce mali prevahu, no nevyhli sa chybám v defenzíve a doslova ponúkli Trenčanom víťazstvo.

Nespokojnosť bolo možné doslova krájať, medzi hráčmi i v radoch divákov. Hsotia otvorili skóre v 29. min v presilovke, keď strela Klímu z pravého kruhu skončila za chrbtom Šimka. Na druhej strane sa čakalo na vyrovnanie do 37. min. Až dovtedy bol Slipčenko v bránke nepriestrelný a poradil si so všetkými šancami domácich. Zlyhal jedine po dorážke Ľ. Zuzina, keď na vyrovnaní sa podpísali aj Síkela a M. Jurík. S jedným gólom sa však málokedy vyhráva a Zvolenčania za túto chudobu po góle Rusnáka v samom závere aj pykali.
HKM Zvolen - Dukla Trenčín 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Góly: 37. Ľ. Zuzin - 29. Klíma, 59. Rusnák. Rozhodcovia Jonák, Mullner - Gavalier, Tornay, vylúčení 6:4, navyše Podkonický 10 min za napadnutie - Mikula 5+DKZ za vrazenie, presilovky 0:1, v oslabení 0:1, 1067 divákov.


Hlasy po zápase:
Július Šupler, tréner Zvolena:
"Prehru sme si zavinili sami, opäť sme nestrieľali góly a aj disciplína hráčov nám chýbala. Navyše sme inkasovali v v závere presilovke, a to sa nemá stávať. Zápas si pozorne zanalyzujeme, z tejto prehry sa potrebujeme rýchlo spamätať."

Milan Staš, tréner Trenčína: "Naša defenzívna taktika sa vyplatila, bola účinná. Podržal nás aj brankár Slipčenko a zápas sme rozhodli šťastným gólom. Naozaj, šťastie nám dnes pomohlo vo veľkej miere."