Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Zvolen proti Popradu päťkrát s bilanciou 4:0 na série

Na snímke Richard Rapáč z Popradu (vľavo) a Emil Bagin zo Zvolena. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Naposledy sa v play off obaja súperi stretli v sezóne 2002/2003, Zvolen si vo štvrťfinále poradil s Popradom 4:0.


Bratislava 1. marca (TASR) - Z historického pohľadu ale i tabuľkového postavenia je v tohtoročnom štvrťfinále extraligovej play off mimoriadne zaujímavá séria medzi hokejistami štvrtého HKM Zvolen a piateho HK Poprad. Za 22 ročníkov vyraďovacích bojov najvyššej domácej súťaže narazia na seba už piatykrát, pričom všetky doterajšie série ovládol Zvolen. Vzájomné zápasy z prebiehajúcej sezóny zasa vravia v prospech Popradu.

Podtatranci sa raz tešili z triumfu pod Pustým hradom a vo všetkých troch prípadoch na domácom ľade, hoci v dvoch z nich muselo o víťazovi rozhodnúť predĺženie, respektíve nájazdy. Oba tímy sa držali počas celej sezóny v hornej polovici tabuľky a dokonca v niektorých častiach súťaže atakovali aj tie najvyššie priečky. Poprad sa držal prevažne na víťaznej vlne, no z uplynulých štyroch duelov základnej časti prehral tri a stratil krok s Nitrou a Banskou Bystricou. Ako sa následne ukázalo, pomohlu to aj Zvolenu, ktorý sa napokon prepracoval štvrtú priečku. Začína teda doma a v prípade potreby bude mať divákov na svojej strane aj v rozhodujúcej siedmej bitke.

Tromfom hokejistov spod Pustého hradu by mal byť okrem stálej brankárskej jednotky Mareka Šimka aj Kamil Brabenec. Skúsený český matador so 63 bodmi (17+46) ovládol produktivitu po dlhodobej fáze extraligy. Ďalším veľkým esom trénera Josefa Tureka je Radovan Puliš, ktorý s 30 gólmi predbehol v tabuľke najlepších strelcov aj nitrianskeho topkanoniera Romana Tománka. Poprad sa opätovne bude spoliehať na skúsenosti extraligového rekordéra Arneho Krotáka, pre ktorého to bude jedenásta play off v drese Popradu a celkovo pätnásta v ére extraligovej samostatnosti. Okrem neho má tréner Milan Jančuška k dispozícii aj produktívneho krídelníka Tomáša Sýkoru (24+23) či brankára Matúša Kostúra s 26 odchytanými víťaznými duelmi vrátane šiestich shutoutov.

Naposledy sa v play off obaja súperi stretli v sezóne 2002/2003, Zvolen si vo štvrťfinále poradil s Popradom 4:0. Tri roky predtým bojovali spoločne v každom semifinále o účasť v boji o titul. "Kamzíci" dokázali vzdorovať len v ročníku 1999/2000, keď prehrali 2:3 na zápasy. V ostatných dvoch to bola jasná záležitosť Zvolena v podobe ćelkových výsledkov 3:0 a 4:0 v sériách.

Zvolanie Zvolena - nech sa Poprad nadrie na každý gól

Žiadne chyby, ani chybičky, nech sa Poprad nadrie proti nám na každý gól, nič mu neuľahčíme. Takto by sa dalo zhrnúť do jednej vety kolektívne zvolanie Zvolenčanov pred vstupom do štvrťfinále play off hokejovej extraligy. V kabíne sa im zoskupil arzenál účinných zbraní, majú Puliša, najlepšieho strelca, najproduktívnejších Brabenca a obrancu Hraška. Silné individuality však ťarchu zápasov sami neutiahnu, dôležitý je kolektív, tímová harmónia.

Na snímke tréner Zvolena Josef Turek.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Tréner Josef Turek vo Zvolene hasil vlani požiar a teraz už žal na spálenisku úrodu. Pohnojená tráva sa zazeleňala, hráči dotiahli úsilie do 4. miesta v základnej časti a v prvom kole play off si proti Popradu zaslúžili prívlastok favorita. "Základná časť naozaj dopadla veľmi dobre, nazbierali sme o 30 bodov viac ako minulý rok, o tri miesta sme boli lepší," vyratúval Josef Turek. "A to aj napriek tomu, že sa nám strašne veľa hráčov zranilo, mužstvo sme neustále doplňovali, náklad ťahali najmä starší hráči, Lukáš Jurík, Brabenec, Juraško, Podkonický a zvládli to veľmi dobre."

Popradských 'kamzíkov' si tréner Turek, ktorý si už pred úvodným zápasom vyberal posteľovú daň z choroby, prečítal odzadu dopredu a možno aj zvrchu dospodu. "Štyrikrát nás zdolali zo šiestich zápasov, ale my vyhlasujeme, že končiť v žiadnom prípade nechceme. Bartečko, Suchý, Kroták, dobrý gólman Kostúr, tieto mená sme si najviac vyskloňovali, možno bude výhoda nášho začiatku doma, lebo na popradskom úzkom ľade je to nesmierne ťažké. Aj sa často fauluje a oni majú v presilovkách veľkú silu."

Prívlastok playoffové mužstvo si zaslúži také, ktoré sa vo vyraďovacej fáze vyžíva, zomkne sa a vydoluje zo seba aj nemožné. "Ja nemôžem hodnotiť, či je playoffové," zamyslel sa Josef Turek. "K mužstvu som prišiel vlani až na posledné tri zápasy v základnej časti, hrozila baráž, niečo som vtedy vyhlásil a splnilo sa. V ďalšej sezóne sme hrali útočne, v počte nastrieľaných gólov skončili tretí, so silnými individualitami v bodovaní. V play off vyletia inak, aj mne sa stalo, že špičkové mužstvá pohoria s outsiderom. Ak budeme dobre na tom zdravotne, nemám obavy. Vyhneme sa hlavne rôznej improvizácii, napríklad v poslednom kole základnej časti proti Košiciam nastúpil útočník Sloboda v obrane, využili sme obrancu Popelu, ktorého Skalica vyradila, aby nám pomohol, Frederika Fekiača z juniorky, Pichnarčíka, ktorý vlani paberkoval. Niektorí predtým, ako Tomko, Dervarič, odišli a káder sme nedoplnili. Zranil sa Ťavoda, nemohol hrať Bagin, dlhodobo je zranený Pokovič, takže playoff treba umlieť na krv."

Naladiť formu je aj záležitosť uvedomenia. Tréner tvrdí, že každý hráč to musí dokázať, gólman mužstvo podržať. "My vieme brániť, aj keď sme viac vynikli v útočnej sile. Plniť si povinnosti nie je záležitosťou len jednotlivcov, je to o tíme a ja hráčom verím."

Brankár Zvolena Marek Šimko.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Opora v bránke Marek Šimko sa schuti zasmial na tom, čo mu ako prvé v mysli napadlo v súvislosti s Popradom. "Arne Kroták sa mi vynorí najviac. Ale nie, vážne, súper je to ako každý iný, vybrať sme si ho nevyberali. Ja sa na Poprad teším a myslím, že aj chalani. Nastavili sme sa dobre, už len aby zdravie poslúchalo. Však pozrite po kútoch šatne, máme tu najproduktívnejšieho, najlepšieho strelca, obrancu, na mne nespočíva žiadna ťarcha, play off je o tíme."

Nálada v mužstve sa spája s východiskovým postavením, so štvrtou priečkou v základnej časti a hráči si presne uvedomujú, čo museli preskákať. Marek Šimko: "Na to všetko, ako sezóna plynula, bolo to z našej strany slušné. Veril som, že prekonáme v tabuľke hranicu 100 bodov, to je trochu pre mňa sklamanie. Poprad hodnotiť nebudem, to musí niekto iný, ja verím vo vlastné sily. Hokej sa pred play off nemení, ani niet kedy, len sa treba doladiť v plnej sile, lebo vždy bol niekto zranený. Hádam iba iná frizúra pribudne, s tradičným zarastaním."

Kapitán Lukáš Jurík potiahne do boja ako správny lodivod, primerane kriticky. "Proti Košiciam v poslednom zápase základnej časti sme hrali presne tak, ako by sme nemali v play off. Inak to bolo v poriadku, naplnili sme cieľ. Každý každého pozná, dokonale si súpera preskúmal. Ja pripisujem najviac dôležitosti defenzíve a rôznym chybičkám. Doma sa treba víťazstvami nakopnúť, za naše silné stránky považujem útok, len treba z presilových hier viac vyťažiť, obrana sa musí viac zomknúť, hrať o sto percent dôslednejšie."

Najväčšie želanie vyslovil kapitán Lukáš Jurík originálnym spôsobom. "Nech sa súper nadrie na každý gól, aby sme mu ani jeden neuľahčili. Každý z nás sa naladí ako dobre fungujúci hudobný nástroj tradičným spôsobom,. Po dobrom oddychu, vyčistení hláv, aj spoločnej večeri sa pokúsime nad sebou vytvoriť auru úspešnosti."

Popradčan Paločko o Zvolene: Majú jeden dobrý útok

Hokejisti HK Poprad sú odhodlaní vstúpiť do štvrťfinálovej série play off Tipsport extraligy maximálne koncentrovaní a byť na ľade zvolenského družstva viac ako vyrovnaným súperom. Hlavný tréner popradského tímu Milan Jančuška očakáva vyrovnanú partiu, ktorú chce otvoriť víťazstvom hneď v prvom meraní síl.

Na snímke tréner Popradu Milan Jančuška.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Hokejistov spod Tatier trápili viaceré zranenia a niektoré priniesli aj otázniky ohľadne štartu vo štvrťfinálových zápoleniach. "Rado Suchý sa zranil v Banskej Bystrici, kde nedohral zápas, nemal vážne zranenie a na play off by mal byť v poriadku. Ľubo Bartečko má problémy s operovaným kolenom, v jeho prípade je to vážnejšie a uvidíme, či zasiahne do bojov v úvodných zápasoch play off. Danielovi Brejčákovi vyberali v pondelok drôty z ústnej dutiny, je to však ešte citlivé, no trénoval s nami. Nemôže byť v kontakte a ešte nejakú chvíľu to potrvá. Uvidíme ako bude rehabilitovať a regenerovať, podľa toho ho aj nasadíme do bojov," uviedol hlavný kormidelník Jančuška.

Popradčania sa na play off naladili víťazstvom 6:1 v domácom prostredí nad Skalicou. "Poteší každé víťazstvo po sérii troch prehier. Posledný zápas základnej časti sa počíta na rozbeh do play off. Sme radi za víťazstvo," konštatoval popradský obranca Štefan Fabian. "Vo vyraďovacej časti bude každý zápas náročný a je jedno, či sa stretne štvrtý s piatym, pretože každý sa chce vypnúť k najlepšiemu výkonu a postúpiť do druhého kola," dodal.

"Kamzíci" s 98 bodmi obsadili piatu pozíciu po základnej časti extraligy a za svojím štvrťfinálovým súperom zaostali v tabuľke o jediný bod. Bilancia vzájomných duelov však hovorí v ich prospech, keď triumfovali v štyroch zo šiestich zápasov. "Ambície budú najvyššie a to uspieť na zvolenskom ľade hneď v prvom zápase. Budeme sa na neho zodpovedne pripravovať a potom sa uvidí čo ďalej. Ak chceme ísť ďalej, tak si musíme veriť na každého súpera," zamyslel sa Fabian.

Tréner Jančuška sa v zakončení bude spoliehať predovšetkým na kvarteto Matúš Paločko, Tomáš Sýkora, Arne Kroták a Lukáš Hvila. Najlepší strelec Popradčanov s 25 gólmi Paločko pozná i recept na úspech: "Som rád, že hráme práve so Zvolenom, na zvolenskom ľade sa mi hrá dobre. Ide sa od stavu 0:0 a hrá sa na štyri víťazné duely. Ak každý nechá na ľade stodvadsaťpercentný výkon i srdiečko a sústredí sa na vlastný výkon, ktorým pomôže kolektívu, tak to bude víťazný krok. Súper má podľa mňa jeden dobrý útok a ak si ho postrážime, tak môžeme získať jeden duel na jeho ľade. Ak sa to podarí, tak si budeme viac veriť. Máme tri vyrovnané päťky a môžeme ukázať, že sme lepší."

Štvrťfinále play off odštartuje v pondelok 1. marca na zvolenskom ľade, do Popradu sa presťahuje 6. marca. Popradčania sa budú spoliehať na brankársku dvojicu Matúš Kostúr, Filip Landsman. Zvolenskú bránku bude strážiť trio Marek Šimko, Samuel Baroš a Roman Petrík.

Zvolen - Poprad v play off:

1999/2000, semifinále: Zvolen - Poprad 3:2
2000/2001, semifinále: ZVolen - Poprad 3:0
2001/2002, semifinále: Zvolen - Poprad 4:0
2002/2003, štvrťfinále: Zvolen - Poprad 4:0

Vzájomné zápasy z tejto sezóny z pohľadu Zvolena: 5:3 (d), 2:5 (v), 2:4 (d), 1:2 pp (v), 3:2 (d), 2:3 pp a sn (v)

Kompletný program štvrťfinálovej série:
1. zápas, 2. marca: Zvolen - Poprad
2. zápas, 3. marca: Zvolen - Poprad
3. zápas, 6. marca: Poprad - Zvolen
4. zápas, 7. marca: Poprad - Zvolen

prípadne

5. zápas, 9. marca: Zvolen - Poprad
6. zápas, 11. marca: Poprad - Zvolen
7. zápas, 13. marca: Zvolen - Poprad