Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Bystrica opäť zdolala Trenčín, Zvolen vyhral nad Popradom

Na snímke sprava Petr Kousalík a Petr Kafka (obaja Banská Bystrica) a Martin Dudáš (Trenčín) v druhom zápase štvrťfinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HC'05 Banská Bystrica - HK Dukla Trenčín 3. marca 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Play off hokejovej extraligy pokračovalo dnes ďalšími zápasmi.


Banská Bystrica 3. marca (TASR) - V druhom štvrťfinále play off hokejovej extraligy HC'05 Banská Bystrica opäť zdolal Duklu Trenčín, tentoraz jasne 4:0, a v sérii vedie už 2:0 na zápasy. Pozoruhodné bolo, že Trenčania na ľade 'baranov' nestrelili ani gól a brankár Košarišťan si zapísal druhý shutout za sebou.

Oproti predchádzajúcemu zápasu obe mužstvá viac vsadili na útočnú kartu. Už v 10. sekunde Melichárek ohrozoval Košarišťana v bránke so zjavnými gestami nespokojnosti, keďže sa cítil nedovolene atakovaný. Po buly stihol ešte vystreliť a vyslal jasný signál na trenčiansku ofenzívu. Útoky sa prelievali na obe strany, v 2. min Kytnár netrafil bránku, no nečakane skoro už v 3. min Kadura pohotovo po nahrávke od Ziga prekonal Konráda. V ďalšom priebehu svedčali domácim presilovky, v ktorých si vytvorili veľký tlak a natrvalo sa usadili v tretine súpera. V 17. min Kudrnov bekhend za chrbát Konráda neprepadol, 'barani' však zvládli prvú dvadsaťminútovku výborne a tým najlepším spôsobom sa naštartovali na druhé víťazstvo v play off. Druhú tretinu otvorila v 15. sekunde veľká šanca Šišovského, ďalší gól však padol na druhej strane kurióznym spôsobom. V presilovke čakal na puk Dudáš, od zadného mantinelu sa odrazil v nečakanom uhle kolmo pred Surového, ktorý s chladnou hlavou prekonal v oslabení bezmocného a možno tiež zaskočeného Konráda.

Studená sprcha pre Trenčanov spôsobila, že mohli kapitulovať vzápätí aj viackrát. Handlovský i Zigo svoje príležitostí spálili, v presilovke sa Kafka v 31. min napriahol na príklep v ideálnej pozícii, no ani on gól nepridal. V 32. min po súboji Ziga s Bokrošom povolilo na mantineli plexisklo a jeho výmena trvala 13 minút. Domáci v neplánovanej prestávke nevychladli a v 33. min Kytnár skvelým tečom vyskúšal postreh Konráda. V 39. min Kudrna pri prečíslení s Hudecom zvolil priamu strelu a urobil dobre, Konráda prekonal tretíkrát a diváci si mohli schuti zaburácať. Komfortný náskok by bolo v tretej tretine hriechom premárniť a 'barani' si to aj uvedomovali. Navyše im pomohli aj Trenčania vylúčeniami a v 46. min jednu z presiloviek využil po vyrazenom puku Surový. Hostia sa nezmohli v závere ani na jeden gól, Košarišťana neprekonali už 120 minút a domácim mohli oslavné mexické vlny len závidieť.
HC'05 B. Bystrica - Dukla Trenčín 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly:
3. Kadura (Zigo), 22. Surový, 39. Kudrna, 46. Surový (Guimond, Hudec). Rozhodcovia Lauff, Baluška - M. Korba, Rovenský, vylúčení 5:7, presilovky 1:0, v oslabení 1:0, 2438 divákov. Stav série 2:0.

HC'05 B. Bystrica: Košarišťan - Čížek, Gründling, Kousalík, Bambúch, Guimond, Biro, M. Rosandič - M. Hudec, Handzuš, Kudrna - White, Kytnár, Surový - Kafka, Heizer, Handlovský - Kadura, Zigo, Matoušek

Dukla Trenčín:
Konrád - Bokroš, Kozák, Andersons, Dudáš, Hatala, Novajovský, Hochel, Habšuda - Melichárek, Nemec, Šišovský - Petrovický, Hlinka, Mikula - Zlocha, Stantien, Koyš - Briestenský, Daniška, D. Hudec


Hlasy po zápase
Richard Zedník, asistent trénera B. Bystrice:
"My môžeme byť maximálne spokojní, robili sme to, čo sme si povedali, všetci dodržiavali taktiku. Nedovolili sme Trenčínu dostať sa do tlaku, my sme sa snažili byť silní na puku, a to sa nám darilo. Máme za sebou dva kroky, na ďalšie dva si treba počkať a pokračovať v tomto trende. Bol to z našej strany jeden z najlepších výkonov v sezóne, mužstvo sa začína podobať na to, čo od neho očakávame, tento zápas nám naozaj vyšiel."

Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "Ťažko hodnotiť, Bystrica nás prehrala vo všetkom, ak by sme strelili v 10. sekunde gól, inak sa to mohlo vyvíjať. Nestrelili sme 120 minút gól, do piatku sa musí niečo zmeniť, prehrali sme bitku, no nie celú vojnu, doma ešte zabojujeme s pokusom zrovnať sériu."
.
Tomáš Surový, strelec dvoch gólov domácich: "Dobre, že sme si splnili zámer vyhrať oba úvodné zápasy. V Trenčíne to bude ťažké, jeden zápas keby sme tam vyhrali, boli by sme spokojní. Mali sme aj šťastie, ten odrazený puk od mantinela, som rád, že som z tej nečakanej situácie strelil gól, aj také padajú. Výsledok je pekný, no hotovo ešte nie je, uvedomujeme si, že séria je dlhá."

Andrej Košarišťan, brankár B. Bystrice:
"Je to krásne, tímový výkon, výborne sme bránili, Trenčania nemali ani šance. Druhý zápas je za nami, tešíme sa, hovorí sa, že najlepšia obrana je útok a súpera sme viackrát dobre pritlačili. Bol to jeden z našich veľmi dobrých zápasov."

Vladimír Nemec, kapitán Trenčína:
"Bez gólu sa vyhrať nedá, mali sme dobrý úvod, prvé, druhé striedanie, potom bum a zaucho v podobe inkasovaného gólu. Stále dokola to isté, chyba, oslabovka, treba nám vyčistiť hlavy a konečne vyhrať. Každý videl, nejde nám to teraz, ani v presilovkách, na skóre sa nehrá, verím tomu, že doma bude inak. Len v hlavách si potrebujeme upratať."

HKM Zvolen - HK Poprad 2:1

Zvolen 3. marca (TASR) - Hokejisti HKM Zvolen triumfovali v druhom štvrťfinále extraligovej play off nad HK Poprad 2:1 a vyrovnali stav série na 1:1. Oba tímy sa na tretí a štvrtý vzájomný duel, ktorý je na programe v piatok a sobotu, presunú pod Tatry.

Na snímke tréner Popradu Milan Jančuška.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Domáci hokejisti nastúpili so zmenami v zostave a s Barošom v bránke a toho hneď v úvode privítal strelou švihom Kroták. V 4. minúte mohli domáci ísť do vedenia, ale Škvaridlo zo skrumáže pred Kostúrom minul. Hosťujúci Kostúr mal prvý zásah až v 11. minúte, pri domácej presilovke zneškodnil pokus Bagina. O dve minúty bol blízko ku gólu Paukovček, ale Baroš kryl pohotovo aj jeho pokus. O minútu na to hostia vyrobili za vlastnou bránkou hrúbku, no Chovanov blafák Kostúr zázračne chytil. V tej istej minúte bolo nariadené trestné strieľanie po faule Malinu, ale Petr Obdržálek ho nepremenil. Tri minúty pred koncom boli domáci ku gólu azda najbližšie, no Puliš v oslabení trafil iba pravú tyčku. V závere to Zvolenu predsa len padlo, keď Jurík zasunul do opustenej bránky Chovanovu prihrávku.

Druhú tretinu začali lepšie hostia, Kroták v 23. minúte prešiel sám až pred Baroša, ale jeho blafák skončil iba na betónoch. V 26. minúte hostia dostali výhodu 48-sekundovej presilovky päť proti trom. V nej mohli dvakrát vyrovnať, ale Sýkora netrafil ani raz odkrytú časť bránky. Hostia boli aj v ďalšom priebehu aktívnejším tímom, ale všetky ich pokusy Baroš úspešne likvidoval. Tri minúty pred koncom tretiny sa ocitol medzi kruhmi domáci Juraško, ale vyslal len slabý pokus, s ktorým si Kostúr poradil. Minútu pred koncom mohol vyrovnať v skrumáži Hvila, ale Baroš opäť odolal. Druhú tretinu ukončila šarvátka medzi Hraškom a Hvilom.

Hostia sa od začiatku tretieho dejstva "zahryzli" do domácich. V 45. minúte mal príležitosť Rapáč, ale puk popod Baroša nedokázal zasunúť. O minútu neskôr bolo už vyrovnané, keď Takáčovu strelu tečoval do siete Fabian. V 50. minúte pri avizovanom vylúčení mali šancu domáci, no Jurík z medzikružia trafil iba do Kostúra. Následne fauloval Malina a domáci mali príležitosť 23-sekundovej presilovky piatich proti trom. Nevyužili ju, no v následnej klasickej presilovke tečoval Obdržálkovu strelu od modrej do siete Chovan – 2:1. Hralo sa hore dole, čo sa divákom muselo páčiť. Minútu a pol pred koncom opäť pohrozili hostia, ale Baroš niekoľkými stopercentnými zákrokmi zachránil domácich.
2. štvrťfinále play off
HKM Zvolen - HK Poprad 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Góly:
19. Jurík (Obdržálek, Chovan), 53. Chovan (Obdržálek, Hraško) - 46. Fabian (Takáč). Rozhodovali: Lokšík, Stano - P. Šefčík, Holienka, vylúčení: 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1762 divákov
/na zápasy 1:1/

HKM Zvolen:
Baroš – Bagin, Juraško, Hraško, Sloboda, Pichnarčík, F. Fekiač, Popela, Ťavoda – Jaroš, Brabenec, Puliš – Obdržálek, L. Jurík, Chovan – Podkonický, Bortňák, Škvaridlo – Ďaloga, Kentoš, Síkela

HK Poprad: Kostúr – Suchý, Kurali, Fabian, Makovský, Kasík, Malina, Dinda, Gáborčík– Sýkora, Paukovček, Gríger – Paločko, Takáč, Kroták – Hvila, Boltun, R. Rapáč – Štrauch, Stals, Matis


Hlasy po zápase
Josef Turek, tréner Zvolena:
"Podali sme vynikajúci tímový výkon podporený výborným brankárom Barošom. Vážim si víťazstvo, pretože Jano Ťavoda má nastrelenú nohu a chýbajú nám traja stabilní obrancovia. V obrane dnes hral útočník Martin Sloboda a zvládol to výborne. Chcel by som pochváliť všetky štyri lajny čo nastúpili."

Lukáš Jurík, kapitán Zvolena, v zápase 1+0: "Dôležité je, že sme dali o jeden gól viac ako súper. Prvú tretinu to bolo také, ako sme chceli. Druhú tretinu sme trošku prespali a posadili sme ich na koňa. Lámalo sa to v tretej tretine. Hralo sa hore-dole a dnes sa to šťastie priklonilo na našu stranu. V závere sme to zubami nechtami udržali. Dnes to bolo pre nás veľmi dôležité víťazstvo. Verím, že zlomové a teraz sú pod tlakom oni. Ideme k nim tiež vyhrať minimálne jeden zápas. Verím, že odtiaľ prídeme vysmiati."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Dnes sme vedeli, že domáci nastúpia úplne inak. Hlavne v prvej tretine boli veľmi aktívni. Dohrávali súboje a boli silní na puku. My sme stále ťahali za kratší koniec a domáci boli zaslúžene lepší. V druhej tretine sa hra úplne otočila. Začali sme korčuľovať, mali sme kopu šancí, hlavne znova pri dvojnásobnej presilovke, keď sme netrafili trikrát prázdnu bránku. Tretia tretina sa hrala hore-dole. Aj domáci mali šance, aj my. Nešťastný gól sedem minút pred koncom rozhodol. Aj keď sme znovu prestrieľali domácich, nie sme takí efektívni."
.
Matúš Kostúr, brankár Popradu, v zápase 20 úspešných zákrokov: "Druhú a tretiu tretinu sme boli oveľa lepší ako Zvolen. Nedali sme z množstva šancí gól. V presilovke Zvolena o dvoch hráčov sme perfektne zvládli buly a bola veľká škoda, že sme nakoniec dostali gól. Videl som strelu od modrej a Chovan ju tečoval, takže ťažko tam niekoho viniť. Využili o jednu šancu viac ako my. Myslím si, že sme neboli horším tímom a zaslúžili sme si vyhrať. Hlavy dole nemáme, lebo sa nemáme za čo hanbiť. Chceli sme vyhrať, bolo by to krajšie, ale ako sa predpokladalo, asi to bude vyrovnaná séria."