Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tipsport Liga

Východniarske derby pre Košice, Nitra víťazne v 1000. zápase v ZČ

Na snímke Matúš Paločko z Popradu (vľavo), Jiří Bicek a brankár Marcel Melicherčík z Košíc počas zápasu 25. kola hokejovej Tipsport Extraligy medzi HK Poprad - HC Košice v Poprade 21. novembra 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hokejisti HK Nitra odohrali v piatok jubilejný tisíci zápas v základnej časti najvyššej domácej súťaže.

Poprad 21. novembra (TASR) - V 25. kole Tipsport extraligy triumfovali na ľade Dukly Trenčín 7:4 a úspešnú šnúru bez prehry natiahli už na desať zápasov.

Ďalšiu edíciu východniarskeho derby, ktoré bolo zároveň priamym súbojom o čelo tabuľky, zvíťazili Košice v Poprade 1:0. Jediný gól duelu strelil v 29. minúte Marek Bartánus. Vďaka šestnástemu trojbodovému triumfu v sezóne sa majster vrátil späť na prvé miesto tabuľky.

Piešťany pokorili Žilinu, rozhodli samostatné nájazdy

Súboj mužstiev z konca tabuľky začali lepšie domáci, keď na začiatku 7. minúty vystrelil od modrej Šedivý, jeho tečovaná strela sa dostala k Peškovi a ten prestrelil Križana – 1:0. Gól ešte potvrdzoval hlavný rozhodca po komunikácii s videorozhodcom. Po inkasovanom góle sa Žilinčania viac osmelili. Najskôr v 16. minúte zachránil domácich pred inkasovaním Haring, ale v 19. minúte sa Žilinčanom vydaril brejk, Lipovský strieľal z pravej strany a od korčule Brňáka bolo vyrovnané.

V úvode druhej tretiny najskôr pálil domáci Holovič, ale neskôr sa do prečíslenia 2 na 1 dostali Žilinčania, Valášek prihral Drevenákovi a jeho tvrdá strela vyrazila Brňákovi hokejku z ruky a zároveň sa od nej puk odrazil medzi Šúrekove betóny a hostia vyhrávali. Domáci vyrovnali o štyri minúty, keď Kutálek spoza bránky našiel Hlucha a ten strelil svoj premiérový gól v extralige. Ďalšie šance pokryli domáci, či už pri prečíslení hostí vychytal Śúrek Kanka, alebo Križan so strelou Vaculína aj s následnou dorážkou Konečného.

V tretej časti hrali mužstvá skôr takticky, no nakoniec sa hrdinom zápasu mohol stať hosťujúci Hudec, ktorý obišiel všetkých hráčov, ale proti Šúrekovi sa nepresadil.

V predĺžení, v ktorom hrali Piešťany presilovku, sa tiež nerozhodlo. Na rad prišli samostatné nájazdy. V nich sa z domácich hráčov nepomýlili Kutálek a Románek, zatiaľ čo zo Žilinčanov premenil iba Lipovský.

Reakcia trénera

Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Chlapci nastupovali s vedomím, že dnes treba vyhrať. Zomkli sa, bojovali, chceli ísť za vytúženými bodmi, ktoré sme nakoniec získali. Žilina je dobré mužstvo, aj keď v tabuľke to nevidno." Martin Groma, asistent trénera Žiliny: "Úvod patril domácim, ale tým, že nevyužili štvorminútovú presilovku, nás nakopli. V druhej tretine prišli chyby na oboch stranách a teda aj mnoho šancí. Mrzí ma, že tie naše sme nevyužili."


Súboj o prvú priečku vyhrali oceliari, Košice zdolali Poprad 1:0

V šlágri kola privítal prvý Poprad druhé Košice. Oba tímy dôsledne dodržiavali predzápasové pokyny trénerov a šance sa rodili veľmi ťažko. Najväčšiu v prvom dejstve zahodil Takáč, ktorý osamotený medzi kruhmi volil ešte prihrávku na lepšie postaveného Krotáka. Tú ale defenzíva Košíc zachytila a následnú dorážku Melicherčík kryl.

I v druhej tretine sa viac bojovalo ako hralo. Dravejší boli domáci, zo série príležitosti bol najbližšie ku gólu Paukovček. Jeho bekhend ale rozvlnil iba bočnú sieť. Poprad následne doplatil na neskúsenosť v obrane. V 29. minúte potrestal jej chybu po Sujovej prihrávke skúsený Bartánus - 0:1. V závere tretiny hral Poprad presilovku, ale v útočnom pásme sa nedokázal udržať.

Možnosť hrať druhú početnú prevahu dostali "kamzíci" po vylúčení hosťujúceho Šedu. K vyrovnaniu bol blízko obranca Fabian, z následných dorážok puk za chrbát Melicherčíka nedostal Takáč ani Paločko. Defenzíva Košíc fungovala bez väčších chýb a s pribúdajúcimi minútami sa na domáce hokejky lepila bezradnosť. V samom závere domáci brankár Kostúr zlikvidoval úniky Šedu a Jenčíka a Popradu nepomohol ani oddychový čas a hra bez brankára. Súboj tabuľkových susedov tak výsledkovo vyznel lepšie pre Košice, ktoré sa vrátili na prvú priečku extraligovej tabuľky.

Melicherčík s čistým kontom

Marcel Melicherčík
Foto: TASR


Brankár HC Košice Marcel Melicherčík mohol byť po zápase 25. kola hokejovej Tipsport extraligy maximálne spokojný. V dôverne známom prostredí nastúpil už v drese Košíc a potvrdil, že v zbieraní čistých kont nemá v tejto sezóne konkurenciu. Dvadsiatimi úspešnými zásahmi sa navyše postaral o návrat "oceliarov" na prvé miesto tabuľky.

Popradčania sa do 25. kola pýšili najlepšou ofenzívou (96 gólov), Košičania zase najmenším počtom inkasovaných gólov (38). Hráči úradujúceho extraligového majstra potvrdili povesť výborne brániaceho tímu a domácim "kamzíkom" nedovolili streliť ani jediný gól. Na tom, že Popradčania vyšli prvýkrát strelecky naprázdno mal výraznú zásluhu ich bývalý spoluhráč - Marcel Melicherčík. "Vychytať čisté konto bolo k víťazstvu potrebné, keďže sme dali iba jeden gól. Bez nuly by to tentokrát nešlo. Je to však zásluha celého tímu. Chlapci dnes odviedli perfektnú robotu a nepustili domácich do súvislého tlaku. Aj atmosféra bola dobrá, no, priznám sa, čakal som ešte viac ľudí. Hokej potom aj hráča viac baví, keď ľudia povzbudzujú," poznamenal brankár Marcel Melicherčík, ktorý na siedmy zápas s čistým kontom potreboval rovných dvadsať zásahov. Melicherčík je lídrom medzi extraligovými brankármi v počte čistých kont, druhým v poradí je trenčiansky brankár Konrád so štyrmi zápasmi s nulou. Svoje čisté kontá košický brankár nepreceňuje. "Nie je za nami ešte ani polovica sezóny, takže teraz je to ešte nepodstatné," poznamenal.

Siedme čisté konto v sezóne ho mohlo tešiť o to viac, že ho dosiahol na ľade materského tímu. "Prišiel som na ľad, ktorý dobre poznám, no ani som nemal čas si to nejako špeciálne uvedomovať. Mal som v zápase inú úlohu a na tú som sa koncentroval. Je pravda, že v Poprade je užšie klzisko ako v Košiciach, ale máme tréningovú halu, v ktorej je takisto menšia ľadová plocha. Nedávno sme na nej dlhšiu dobu trénovali a už nám to prišlo celkom prirodzené," dodal Melicherčík

Reakcie trénerov

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Nie som spokojný s výsledkom. Škoda prvej tretiny, keď sme mali dve veľké príležitosti. Potom dali Košice gól a zatiahli sa do totálnej defenzívy. Zle sme hrali i presilové hry. Počas celého zápasu sme mali málo streľby, takže sme nemohli dať ani nejaký zlepený gól. Touto cestou sa chcem ospravedlniť divákom za predvedený výkon. Mal som o ňom úplne inú predstavu, než to, čo sme dnes ukázali." Pavol Zůbek, asistent trénera Košíc: "Dnes sme predviedli koncentrovaný a disciplinovaný výkon na všetkých postoch. Mužstvo chcem pochváliť a zagratulovať mu k výsledku."


Zvolen v Martine poľahky zvíťazil 8:3

Stredoslovenské derby sa začalo podľa očakávania v réžii hostí. Domáci si v úvode vybrali v obrane dovolenku, čo Zvolen dokonale využil. Už v 5. minúte otvoril skóre Jurík po individuálnej akcii Chovana. O 61 sekúnd neskôr už viedli hostia dvojgólovým rozdielom, keď trafil presne Sloboda. Domáci tréner si vzal oddychový čas a v bránke Dzubinu nahradil Čech. O minútu neskôr vrátil Martin do hry Illo, keď premenil trestné strieľanie po faule Juraška. Už o 28 sekúnd viedli hostia opäť o dva góly, keď sa presadil Pokovič. Kto z divákov prišiel neskôr, nevidel ani jeden gól, pretože všetky štyri padli v prvej tretine v rozmedzí 171 sekúnd.

Aj druhé dejstvo začali lepšie hostia, ale veľkú šancu prepásol v 24. minúte domáci Važan. Dostal sám pred bránku hostí, no Šimka neprekabátil. Nedáš - dostaneš sa potvrdilo aj tentoraz. O dve minúty neskôr Martinčania zabudli na Škvaridla a ten nikým nekrytý pridal štvrtý gól Zvolena. Mountfield sa nevzdával a v 29. minúte po dobre zahratej presilovke znížil zblízka Fujerík. Gólostroj hostí pokračoval a v 31. minúte bol úspešný Puliš - 2:5. Domáci potom nezužitkovali 18-sekundovú presilovku 5 proti 3.

Zvolenskí hokejisti pokračovali v kvalitnom výkone. V 42. minúte bol autorom šiesteho gólu Obdržálek. Vzápätí išiel sám na Šimka Važan, ale opäť nepochodil. Následne v 45. minúte pridal ďalší gól Hraško a do bránky Martina sa vrátil Dzubina. O tri minúty neskôr bol na domácej strane predsa len úspešný Važan a znížil na 3:7. Skóre stretnutia uzavrel v 56. minúte svojím druhým gólom Puliš. Zvolen v Martine poľahky zvíťazil a ukončil sériu siedmich zápasov domácich bez prehry v riadnom hracom čase.

Reakcie trénerov

Jaroslav Török, tréner Martina: "Narazili sme na mimoriadne silného súpera, a to najmä v ofenzíve. Mali sme zlý vstup do zápasu a v slabom výkone sme pokračovali. Chcem sa ospravedlniť všetkým divákom, ktorí nás prišli povzbudiť. Som sklamaný z prístupu hráčov. Neospravedlňuje nás ani fakt, že nám chýba päť hráčov, hoci to bolo cítiť na našej hre. Reputáciu si musíme napraviť v ďalších zápasoch."

Josef Turek, tréner Zvolena: "Z našej strany to bol výborný zápas. Vytvárali sme si mnoho streleckých príležitostí, ktoré sme aj premenili. Musím pochváliť celé mužstvo, bolo to podporené aj dobrým výkonom Šimka v bránke."


Jubilejný tisíci zápas Nitre vyšiel, nad Trenčínom vyhrala 7:4

Hokejisti HK Nitra odohrali v piatok jubilejný tisíci zápas v základnej časti najvyššej domácej súťaže. V 25. kole Tipsport extraligy triumfovali na ľade Dukly Trenčín 7:4 a úspešnú šnúru bez prehry natiahli už na desať zápasov.

Nitrania prišli do Trenčína s deväťzápasovou víťaznou šnúrou a predĺžiť ju chceli aj pod hradom Matúša Čáka. Prvá tretina mala solídne tempo. V 4. min šiel na trestnú lavicu Zošiaka a keďže jeho hokejka skončila v tvári súpera aj s krvavým zranením, inkasoval štyri minúty. Gól padol pár sekúnd po jeho návrate z trestnej lavice, keď Mrázova strela spoza brániaceho hráča skončila v ľavom hornom rohu bránky. Dukla vyrovnala o štyri minúty, spolupráca Šišovského s Gašparovičom skončila v Lakosilovej sieti. Radosť z vyrovnania však netrvala dlho. Po chybe v obrane Pupák nastrelil puk do presúvajúceho sa Konráda a bolo 1:2. Chvíľku na to pridali "corgoni" aj tretí gól, no pre hru vysokou hokejkou neplatil. Napokon sa regulárneho presného zásahu predsa len dočkali ešte v prvej tretine. Mráz sa natlačil pred bránku a Novák s dávkou šťastia dotlačil puk za bránkovú čiaru.

Nitrania po prestávke pridali aj štvrtý gól. Na úroveň pravého kruhu si nakorčuľoval Slovák a vymietol pavučinu v ľavom hornom rohu bránky – 1:4. Trenčania v tých chvíľach mali veľké problémy dostať sa do útočného pásma, Nitra sa snažila hrať v prvom rade pozorne v obranných radoch a vyrážať do rýchlych kontier. Tím spod Zobora mal v polovici zápasu šancu pridať ďalší gól, ale presilovku o dvoch hráčov nedokázal využiť. Oživenie hry priniesla 36. min. Po nahrávke Habšudu sa na dvakrát presadil Hlinka a vlial Trenčanom nádej na dobrý výsledok.

V poslednej tretine sa dvoma zlepenými gólmi Novák a a Mezei dostali do štvorgólového náskoku. Keď sa už zdalo, že je všetko rozhodnuté, Trenčania strelili v polovici poslednej tretiny gól na 3:6, keď Nemec šikovne tečoval strelu Habšudu. V 52. min znížil na 4:6 opäť Nemec a Trenčania razom ožili. Následné dve presilové hry však nevyužili dve presilovky a o osude zápase bolo rozhodnuté. Štrnásť sekúnd pred koncom napokon stanovil konečný výsledok na 4:7 Stümpel.

Reakcie trénerov

Roman Stantien, tréner Trenčína: "Z našej strany bol celý zápas ako na hojdačke. Prehrávali sme, dotiahli sme to, následne bola znova šanca priblížiť sa k súperovi a podobne. Za všetko si ale môžeme sami, hlavne kvôli svojej nedisciplinovanosti. Doplatili sme na vlastnú nezodpovednosť."

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Na začiatku zápasu sme mali zlý pohyb, najmä u nás v pásme a súper nás prekorčuľoval. Podarilo sa nám dať ale góly, ktorými sme Trenčanom odskočili. V druhej tretine si chlapci azda mysleli, že už sa nič nemôže stať a že zápas sa dohrá sám. Dostali sme druhý gól a tak sme si vzali oddychový čas a dohovorili sme im. Do poslednej časti hry sme vstúpili veľmi dobre, dali sme ďalšie góly a zdalo sa, že to bude v pohode. Domáci dokázali potrestať naše chyby, dali ďalšie dva góly a záver bol preto dosť nervózny. Sme však radi, že sme vyhrali."


Tipsport extraliga - 25. kolo:

ŠHK 37 Piešťany - MsHK DOXXbet Žilina 3:2 pp a sn (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
7. Peško (Šedivý), 29. Hluch (Kutálek, Rapáč), roz. nájazd Románek - 19. Lipovský (Drábek, Haluza), 25. Drevenák (Valášek, Rusnák). Rozhodovali: Jonák - Orolin, Tvrdoň, vylúčení: 3:5, presilovky a oslabenia: 0:0, 687 divákov

HK Poprad - HC Košice 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól: 29. Bartánus (Suja). Rozhodovali: M. Novák, J. Konc - Gajan, Sčensný, vylúčení: 1:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 2936 divákov

MHC Mountfield Martin - HKM Zvolen 3:8 (1:3, 1:2, 1:3)
Góly:
7. Illo (tr. strieľanie), 29. Fujerík (Markovič, Smrek), 48. Važan (Říha) - 5. L. Jurík (Chovan, Ťavoda), 6. Sloboda (Bortňák), 8. Pokovič (Škvaridlo, Sloboda), 26. Škvaridlo (Sloboda, Síkela), 31. Puliš (Obdržálek, Brabenec), 41. Obdržálek (Brabenec, Puliš), 45. Hraško (Chovan), 56. Puliš (Pokovič). Rozhodovali: Hradil, Mikula (obaja ČR) - Korba, Rovenský. Zmeny: 6. Čech za Dzubinu, 45. Dzubina za Čecha, vylúčení: 4:6, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 2018 divákov

Dukla Trenčín - HK Nitra 4:7 (1:3, 1:1, 2:3)
Góly:
12. Gašparovič (Šišovský, Petrovický), 36. Hlinka (Habšuda, Melichárek), 50. Nemec (Habšuda), 53. Bokroš (Kozák, Gašparovič) - 8. Mráz (L. Novák), 13. Pupák (Štefanka), 17. L. Novák (Mráz, Nádašdi), 24. Slovák (H. Ručkay, Milo), 43. L. Novák (Stümpel), 44. Mezei (Pupák, Tománek), 60. Stümpel (Mezei, L. Novák). Rozhodovali: Šír, Mrkva (obaja ČR) - Bednár, Stanzel, vylúčení: 9:5 navyše Dudáš (Trenčín) 5+DKZ za nedovolené bránenie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0

HC'05 B. Bystrica - HK 36 Skalica 8:4 (3:0, 2:2, 3:2)
Góly:
6. Kytnár (Biro, Lamper), 8. Kadura (Kafka), 18. Kafka (Cohen, Handlovský), 34. Zigo (Róth, Bendík), 36. Kafka (Kytnár, Handlovský), 47. Hudec (Preisinger, White), 53. White (Preisinger, Hudec), 59. Róth (Bandík) - 34. Stloukal (Vaškovič, Komínek), 37. Komínek (Stloukal, Vaškovič), 56. Komínek (Jurík, Gründling), 57. Drtina (Školiak, Klímek). Rozhodcovia Orolin - Bogdaň, Jobbágy, vylúčení 4:8, navyše Lamper - Pavešic DKZ za zhodenie rukavíc, presilovky 3:1, v oslabení 0:0, zmeny: 24. navyše Bene, Lantoš, Kraus, 41. Pavešic, Šimíček (všetci Skalica), 1366 divákov.