Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Hokejisti Košíc a Nitry sú už iba krok od postupu do semifinále

Na snímke radosť hráčov Košíc. Foto: TASR/František Iván

Košickí hokejisti si poradili s Martinom na jeho ľade 1:0 a Nitra vyhrala na ľade Zvolena 3:2.

Martin 12. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili aj v treťom vzájomnom meraní síl s MHC Mountfield Martin na jeho ľade a po tesnom triumfe 1:0 vedú vo štvrťfinálovej sérii play off už 3:0 na zápasy. O svojom postupe do semifinále tak môžu rozhodnúť už vo štvrtom dueli, ktorý sa odohrá vo štvrtok o 17.00 h opäť v Turci.



3. štvrťfinále play off:

MHC Mountfield Martin - HC Košice 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)



Gól: 20. Češík (Bartánus, Bicek). Rozhodovali: D. Konc, Müllner - Sčensný, Ševčík, vylúčení: 5:5 navyše Galamboš (Martin) 10 min za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, 3000 divákov.

/na zápasy: 0:3/


Priebeh zápasu

Domáci začali proti favoritovi dobre a v prvej pätnásťminútovke s ním držali krok. Obe mužstvá mysleli predovšetkým na obranu, pozorne obsadzovali súperových útočníkov a brankári nemali veľa práce. V úvode sa dostali do palebnej pozícii domáci Markovič, Fujerík a Suja, ale ich muška bola vychýlená. Na druhej strane dobre zasahoval Dzubina po pokusoch Bartánusa, Bartoša či Sojčíka. V závere tretiny hostia pridali a zatlačili domácich do defenzívy. V 19. minúte ešte Jenčíkovu strelu zblízka zastavila ľavá žŕdka martinskej bránky, ale 12 sekúnd pred klaksónom sa po rýchlej kombinácii presadil Češík a hostia odchádzali na prestávku s jednogólovým náskokom.

Martin vstúpil do druhého dejstva bojovne naladený a viackrát ohrozil pozorne chytajúceho Staňu. Najmä v presilovke pri vylúčení Kolbu od 26. minúty sa gólman Košíc vyznamenal pri pokusoch Suju či Lukáša Klímu. O tri minúty neskôr stálo pri ňom aj šťastie, keď si puk takmer zasunul do vlastnej bránky. Rozhodnutie rozhodcov o neplatnosti gólu potvrdil aj videorozhodca. Košičania hrali len toľko, koľko potrebovali a tesný náskok si držali aj po druhej tretine.

Tá tretia priniesla taktický boj. V 41. minúte domáci Važan v páde mieril len vedľa bránky Staňu, následne sa na druhej strane prezentoval niekoľkými dobrými zákrokmi aj Dzubinu. Najskôr zneškodnil pokusy Jenčíka či Bartoša, následne si poradil aj so strelou Češíka. V 51. minúte dvakrát dobre zasiahol opäť Staňa, keď ho ohrozili Ďatelinka a Matejka, o tri minúty nepochodil zblízka ani Fujerík a následne ani Markovič po individuálnej akcii. V záverečnej hre bez brankára vydali Martinčania zo seba všetko, ale vyrovnávajúci gól nedosiahli. Košice zaknihovali víťazstvo 1:0 a v sérii štvrťfinále už vedú 3:0.

Hlasy po zápase
Daniel Babka, tréner Martina: "Chlapci podali jeden z našich najlepších výkonov. Hrali obetavo, s oduševnením a dobre korčuľovali. Čo prešlo cez obranu, zneškodnil Dzubina. Mrzí nás, že sme nepretlačili ani jeden puk za výborného Staňu. Aspoň gól by sme boli zaslúžili. Takýto výkon chceme zopakovať aj vo štvrtom dueli a pokúsime sa sériu predĺžiť."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Na stretnutie sme sa dobre pripravili. Bol to bojovný zápas, hralo sa agresívne v obrane a šancí nebolo veľa na jednej ani na druhej strane. Obaja brankári boli oporami pre svoje tímy. Nás teší, že sme vyhrali, nedostali sme gól a vedieme v sérii 3:0."



Jozef Stümpel z Nitry (vľavo) v šanci pred brankárom Zvolena Marekom Šimkom.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Zvolenu nepomohol ani húževnatý výkon


HKM Zvolen - HK Nitra 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)



Góly: 9. Škvaridlo (Hertl), 34. Hraško (P. Zuzin) - 32. Lelkeš (Ordzovenský), 45. Kováčik (H. Ručkay), 46. Segľa (Bajtek). Rozhodcovia Lokšík, P. Stano - Gajan, M. Smrek, vylúčení 2:3, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 1816 divákov. Stav série 0:3.


Priebeh zápasu

Domáci si nádejne rozbehli záchranárske práce, ktoré ich ešte mohli povzbudiť v sérii a pokropiť živou vodou. V prvej tretine si gól aj zaslúžili, pretože začali ofenzívne, nátlakovo a Nitranov spočiatku do zakončenia takmer vôbec nepustili. Do kariet im vhodne zapasovala nedisciplinovanosť súpera, až trikrát za sebou sa nechal vylúčiť a v 9. min za to aj pykal. Po nastrelenej prihrávke Škvaridla stočil korčuľou Bajtek puk do žŕdky a od brankára sa odrazil za čiaru. Šancí sa na oboch stranách rodilo požehnane, domáci nevyťažili v 2. min z prečíslenia Podkonického a P. Zuzina, v rovnakej minúte netrafil bránku Hebar a aj Hraško spálil možnosť prekonať Kristana v 13. min druhýkrát. Jeho náprotivok Šimko sa najviac zapotil v 4. min po strele Stümpela, nepresnú mušku mal onedlho J. Ručkay, v 14. min v presilovke Šimko opäť s istotou zasiahol a ku koncu tretiny v nádejnom prečíslení troch na jedného si Mráz vybral horšiu voľbu, neprihral, vystrelil a netrafil.

V druhej tretine pridali Nitrania na bojovnosti, domáci zasa na ostražitosti v bránení a okrem H. Ručkaya v 26. min a Tománka po brilantnom prieniku v 29. min nikoho pred bránku nepustili. V 30. min Hraško delovkou od modrej trafil žŕdku nitrianskej bránky, na druhej strane zasa Segľa zblízka spálil zblízka ďalšiu možnosť na vyrovnanie. Netrvalo však dlho a Lelkeš po tečovaní strely Ordzovenského od modrej v 32. min zrovnal skóre. Kristanov betón po blafáku Brabenca v 34. min ešte zabránil domácim znovu sa ujať vedenia, no o pár sekúnd neskôr našiel P. Zuzin v pohybe Hraška a Kristan už nestihol nič vykúzliť.

V tretej tretine sa hra dosť kúskovala a na gól čakali obe mužstvá ako na spasenie. Skôr sa ho v dvojnásobnej podobe dočkali Nitrania, v 45. min po strele H. Ručkaya sa puk odrazil od zadného mantinelu a Kováčik pohotovo Šimka prekonal. O 41 sekúnd neskôr zabudla domáca obrana na Segľu, pre ktorého už nebol problém nahrávku Bajteka premeniť na ďalší gól. Studená sprcha, za ktorú si Zvolenčania mohli po hrubých chybách, zapôsobila pre nich deprimujúco, ťažko sa z nej spamätávali, v 53. min však Podkonický zlyhal zoči voči pred Kristanom. V samom závere si zahrali ešte 'rytieri' power play, brankára odvolali 65 sekúnd pred koncom, no márne.

Hlasy po zápase
Jaroslav Török, asistent trénera Zvolena: "Bol to kvalitný zápas s veľkým nasadením a množstvom šancí. My sme sa snažili súpera prekvapiť, zmenili sme aj taktiku, škoda, že sme sa nevyvarovali chýb. O výsledku rozhodla jedna minúta, inkasovali sme dvakrát a z tohto šoku sme sa už nevedeli spamätať. Inak hráči odviedli dobrú prácu, no nevyšlo to, aj keď kus srdiečka do zápasu vložili. Veľká škoda, že sa nám zranil ďalší center Milan Jurík. Zbrane neskladáme a chceme sa eštte vrátiť do Nitry."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Bol to hokej vo vysokom tempe, so spústou šancí na oboch stranách, až cez príliš. V závere sa rozpútal psychologický boj, prejavila sa aj únava, nervozita. My sme mali trochu viac síl, možno pokoja, istoty. Zlomové góly sme strelili po situáciách, ktoré až také vyložené neboli, a domácim sa zviazali ruky v úsilí vyrovnať."

Peter Hraško, strelec jedného gólu Zvolena: "Šancí sme mali dosť, no my sme si dali v podstate tri vlastné góly po hlúpych chybách. Treba dávať na to pozor, zajtra je nový deň, musíme opäť všetko vložiť do zápasu a pokúsiť sa konečne vyhrať. Inak sme hrali pomerne dobre, vytvorili si tlak, ja som trafil aj žŕdku, strelil gól, no mňa to vôbec neteší, keď sme prehrali. Aj disciplinovanosť bola primeraná, len tie chyby, tie nás lámu. Na zvrat sme už nemali síl, teraz musíme myslieť na to, aby sme začali vyhrávať."

Miroslav Kováčik, autor jedného gólu Nitry: "Zvolenčania dali do zápasu všetko a boli veľmi nepríjemní. Tréner nám neustále len zdôrazňoval, aby sme pokračovali, že je to dobré, držíme súpera pod tlakom, v obavách na jeho strane, že po každej jednej strele vyrovnáme. Víťazstvu sa veľmi tešíme, začiatok zápasu sme zvládli, trikrát sme sa potom oslabili, inkasovali gól, no od druhej tretiny sme boli lepší a spravodlivo sme zvíťazili."