Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

TIPSPORT LIGA: Nitrania proti Bystrici s rešpektom, no aj s odhodlaním

Na archívnej snímke tréner Nitry Antonín Stavjaňa. Foto: TASR - Branislav Račko

Hráči Banskej Bystrice zvládli nie jednoduchú sériu s Popradom, no zatiaľ čo ich postup do finále bol viac-menej očakávaný, v prípade Nitry išlo o menšie prekvapenie.

Nitra 9. apríla (TASR) - Neobľúbený súper, zdravotné problémy hráčov, ale psychická výhoda a veľké odhodlanie sú faktory, ktoré charakterizujú hokejistov HK Nitra pred finálovou sériou Kaufland play off Tipsport ligy. Proti Banskej Bystrici sa im dlhodobo nedarí, radi by však zúročili veľkú psychickú vzpruhu, ktorou bolo úspešné vyvrcholenie semifinálovej série.

Nitrania na ceste do finále počítali aj hráčske straty a zranenia. Sériu proti Zvolenu zvládli aj napriek absencii útočníkov Judda Blackwatera či Juraja Majdana, v siedmom zápase odstúpil obranca Miroslav Pupák. Napriek menším či väčším zdravotným problémom nastúpilo viacero hráčov, tréner Antonín Stavjaňa bol však v otázke zdravotného stavu kádra, vzhľadom na charakter vyraďovacích bojov celkom pochopiteľne, nekonkrétny. "Naša situácia nie je ideálna. Od posledného zápasu so Zvolenom však uplynulo niekoľko dní a je možné, že do prvého finálového súboja sa niektorí hráči dajú dokopy. V takýchto momentoch sa často ukáže charakter hráčov," uviedol Stavjaňa pre TASR.

Aj skúsený kormidelník si uvedomuje dlhodobo nepriaznivú sériu s Banskou Bystricou. Nitra tomuto súperovi podľahla v 14-tich zápasoch v rade a hoci zväčša nešlo o výrazné gólové rozdiely, svedčí to o neobľúbenosti štýlu hry, ktorý presadzujú "barani." S tým sa však pod Zoborom príliš nezaťažujú a sústredia sa na najbližší zápas. "Ja hráčom od začiatku play off, keď sme prehrali prvý zápas s Trenčínom, hovorím, že je potrebné sústrediť sa na najbližší zápas. Nedávame si ďalekosiahle ciele, naopak, sústredíme sa na to, aby sme vyhrali nasledujúci zápas. Myslím si, že aj hráči si takýto prístup osvojili."

Hráči Banskej Bystrice zvládli nie jednoduchú sériu s Popradom, no zatiaľ čo ich postup do finále bol viac-menej očakávaný, v prípade Nitry išlo o menšie prekvapenie. Najmä po tom, čo Nitrania nezvládli šiesty zápas proti Zvolenu (1:4) na domácom ľade a rozhodnutie série sa tak presunulo na ľad súpera. Po šiestom zápase sa fanúšikovia dlho lúčili s nitrianskymi hráčmi, až to pripomínalo predpokladanú rozlúčku so sezónou. Zdalo sa totiž, že nitrianskym hráčom došli sily, Zvolen ich prevyšoval herne i gólovo. Stredoslovenské finále sa však napokon neuskutoční. "Úplne chápem zmýšľanie fanúšikov. Po šiestom zápase to brali tak, že sa na domácom ľade už nemusíme objaviť a záverečnú ďakovačku poňali aj ako rozlúčku. Napokon je však pravda taká, že naši diváci uvidia aj finálovú sériu a verím, že sa na nich budeme môcť spoľahnúť. Predpokladám, že najmä v domácich zápasoch budeme silní a myslím si, že to pre Bystricu nebude jednoduchá séria. Oni sa netaja tým, že by sezónu radi zavŕšili skompletizovaním zlatého hetriku. Podľa toho aj budovali káder. Majú vynikajúcich legionárov, ktorí ich ťahajú, ale tím je nabitý aj ďalšími kvalitnými hráčmi. Máme pred nimi rešpekt, ale silné kádre mali aj Trenčín a Zvolen. Už úvod série veľa napovie," poznamenal Stavjaňa.

Jedným zo žolíkov jeho tímu by mal byť Samuel Buček. Mladý útočník patrí k najproduktívnejším hráčom play off a verí, že formu si prenesie aj do finále. „Máme proti Banskej Bystrici výhodu, pretože oni si myslia, že s nami nemôžu prehrať. V nedávnych zápasoch s nami vyhrávali a to môže byť pre nás dobrá pozícia. Po krátkom oddychu sa na nich dobre pripravíme a uvidíme, čo prinesie už prvý duel," uviedol Buček.