Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Tipsport Liga

TIPSPORT LIGA: Stavjaňa po striebre ďakuje hráčom:Vyťažili sme maximum

Na snímke tréner Nitry Antonín Stavjaňa. Foto: TASR - Branislav Račko

Nitra mala v tohtoročnom play off veľmi ťažkú cestu, keď vo štvrťfinále a semifinále narazila na dvoch ašpirantov na titul.

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) - Hokejisti HK Nitra ani tento rok nezopakovali majstrovskú radosť zo sezóny 2015/2016 a do zbierky pridal tretie striebro. Vo finálovej sérii s Banskou Bystricou ťahali za kratší koniec, keď dokázali triumfovať len v jednom zápase. Tréner Antonín Stavjaňa športovo priznal, že súper bol lepší a poďakoval sa zverencom za obrovské nasadenie a odhodlanie.

Nitra mala v tohtoročnom play off veľmi ťažkú cestu, keď vo štvrťfinále a semifinále narazila na dvoch ašpirantov na titul. Série s Trenčínom a Zvolenom zvládla 4:2 a 4:3 na zápasy, no zobrali jej veľa síl a situáciu skomplikovalo najmä mnoho zranení. Klub po poslednom finále na svojej stránke priznal, že so zdravotnými problémami sa vo vyraďovačke trápilo až 13 hráčov a medzi nimi viacero lídrov. "Hráčom som sa po poslednom zápase veľmi poďakoval za prístup a zdôraznil som, že v tomto play off sa im podarilo vyradiť dvoch adeptov na titul. Duklu Trenčín, ktorá mala po vlaňajšom finále tie najväčšie ambície, a tiež veľmi silný Zvolen. Vo finále sme už jednoducho nemali šťavu, ale z nášho pohľadu sme určite vyťažili maximum. Ako sa hovorí, z tohto stroja už viac vyťažiť nešlo," povedal Stavjaňa.

Po prehre v záverečnom piatom finále zavládol v kabíne smútok, no tréner je presvedčený, že keď opadne, budú u hráčov prevládať pozitívne spomienky na sezónu: "Z vlastnej skúsenosti musím povedať, že pevne verím, že keď sa po 10 rokoch stretnú, budú mať na čo spomínať. Vlani sme odohrali v play off len osem zápasov a teraz ich bolo 18 a je na čo spomínať."

Bystrica mala veľkú výhodu v šírke kádra, v záverečných dueloch napríklad nechala odpočívať kapitána Tomáša Surového, ktorý bol písaný ako trinásty útočník a naskakoval do zápasov len sporadicky. "Mali viac rozdielových hráčov a boli silní v presilovkách. Postavili si tím na to, že chcú získať hetrik, takže to svojím spôsobom predimenzovali. Ale majú k tomu všetky možnosti," zhodnotil Stavjaňa.

Nitra mala počas sezóny opačné starosti, klub mal finančné problémy a podľa trénera hrozilo, že s takýmto kádrom ročník ani nedohrá: "My sme iná kategória, ako klub momentálne nemáme možnosti ako Bystrica. Stavali sme káder iným spôsobom a niekedy v decembri sa dokonca uvažovalo, či budú finančné podmienky, aby sme takto sezónu aj dohrali."

Päťdesiatšesťročný tréner mal s Nitrou ešte rok platný kontrakt, no už dávnejšie je známe, že sa po sezóne presťahuje do rodného Zlína v najvyššej českej súťaži. Na Nitru, v ktorej prežil s prestávkami šesť rokov, bude spomínať v dobrom. V uplynulých týždňoch ho potešili fanúšikovia, ktorí oslavovali svojich hráčov ako hrdinov, i keď sa im nedarilo: "Oceňujeme, akým spôsobom to diváci poňali. Máte na to také pekné slovenské slovo ošiaľ. Nechcem hovoriť diváci, pretože oni sú fanúšikovia a zápasy prežívali, prepojenie s hráčmi bolo úžasné. Keď dá hráč gól a vidíte, ako sa obracia na fanúšikov a tí skandujú, tak to nebolo a nie je všade samozrejmé. V takej kulise sa hrá úžasne."