Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V decembri bude stretnutie ohľadne trate Jablonica–Brezová pod Bradlom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Znovuzavedenie dopravy je podmienené dohodou príslušných subjektov na komplexných pravidlách prevádzky a financovania. Trať železnice prechádza cez dva samosprávne kraje.

Brezová pod Bradlom/Jablonica 4. decembra (TASR) – V decembri je naplánované stretnutie zainteresovaných inštitúcií, samosprávnych krajov, mesta Brezová pod Bradlom a obcí, na ktorom by sa mali prediskutovať možnosti obnovenia osobnej železničnej dopravy na trati Jablonica – Brezová pod Bradlom. TASR informoval autor projektu Peter Vodička z občianskeho združenia Veterany.eu.

Už v novembri sa uskutočnilo prvé spoločné stretnutie na pôde Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. "Požiadavka miestnej samosprávy a spolupracujúceho občianskeho združenia bola na zavedenie sezónnych turistických vlakov v období od mája do októbra. MDV SR zo zákona nemôže financovať vlaky turistického a rekreačného charakteru, preto sme túto požiadavku nemohli akceptovať," uviedol k obnoveniu trate odbor komunikácie MDV SR.

Na stretnutí sa okrem zástupcov MDV SR, zainteresovaných miest a obcí zúčastnili aj zástupcovia Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). "Vzhľadom na výsledok stretnutia sme sa rozhodli pozmeniť návrh cestovného poriadku, aby zodpovedal nielen aktuálnym prevádzkovým možnostiam, ale prihliadal aj na finančnú efektívnosť tohto vlakového spojenia. Zároveň sme zohľadnili aj pripomienky samospráv," doplnil Vodička.

ZSSK vypracovala tri varianty cestovného poriadku, ktoré predstaví na decembrovom stretnutí. "Jednotlivé varianty sa od seba líšia počtom denných spojení a rozsahom obdobia prevádzky sezónnej dopravy. Všetky počítajú s tým, že ranný spoj bude vychádzať z Kútov a po Kúty pôjde aj posledný denný spoj z Brezovej pod Bradlom. Cestujúcim z viacerých smerov tak odpadne potreba prestupu v železničnej stanici Jablonica," informoval autor projektu.

Znovuzavedenie dopravy je podmienené dohodou príslušných subjektov na komplexných pravidlách prevádzky a financovania. Trať železnice prechádza cez dva samosprávne kraje. "Trnavský samosprávny kraj (TTSK) eviduje túto žiadosť. Momentálne sa zaoberáme efektívnosťou tohto projektu a jeho možným prínosom pre cestovný ruch," uviedol Jaroslav Vacek z odboru komunikácie TTSK. Trenčiansky samosprávny kraj na otázky v oblasti znovuobnovenia osobnej dopravy neodpovedal.

"Vzhľadom na finančnú náročnosť preferujeme v prípade obnovy prevádzku počas turistickej sezóny a počas príležitostných akcií, ktoré usporadúvajú samosprávy pri tejto trati. Mesto má záujem podieľať sa na spolufinancovaní a po roku zistíme rentabilitu. Určite sa dostane spolufinancovanie obnovenia dopravy aj do rozpočtu mesta na budúci rok," spresnila dosluhujúca primátorka Brezovej pod Bradlom Eva Ušiaková.