Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V bani Cigeľ sa od budúceho roka budú pripravovať na zastavenie ťažby

Ilustračná fotka Foto: TASR/Pavol Remiaš

O prácu v dôsledku uzatvorenia bane by podľa dávnejšieho vyjadrenia HBP malo do roku 2016 prísť 600 zamestnancov.

Cigeľ 11. decembra (TASR) - Na postupné ukončovanie ťažby v bani Cigeľ sa budú od budúceho roka pripravovať Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). S výrazným znížením zamestnanosti na tomto úseku zatiaľ spoločnosť nepočíta. TASR o tom informovala hovorkyňa HBP Adriana Siváková.

Uzatvorenie bane Cigeľ bude pre HBP podľa ich vyjadrenia z roku 2013 znamenať pokles ťažby z vtedajších 2.130.000 ton na 1.620.000 ton v roku 2016. "Pokles ťažby súvisí s odbytovými možnosťami. Najväčšia časť našej produkcie smeruje do Elektrárne Nováky (ENO), kde v dôsledku prísnej legislatívy Európskej únie v oblasti ochrany ovzdušia dôjde od roku 2016 k odstaveniu dvoch blokov, ktoré nespĺňajú environmentálne kritériá," pripomenula Siváková.

Ako ozrejmila, HBP sa na pokles odbytu dlhodobo pripravujú a v dobývacom priestore Cigeľ už viac rokov ťažia dvoma komplexne mechanizovanými stenovými porubmi asi 600.000 ton ročne. "Tým tu plánovane do avizovaného poklesu výroby elektrickej energie v ENO vyťažíme všetky rentabilné zásoby. Zníženie výroby elektrickej energie sa tak citeľne nedotkne ťažby v Handlovej a Novákoch, kde oproti bani Cigeľ evidujeme väčšie množstvo vyťažiteľných zásob," poznamenala.

V súčasnosti v bani Cigeľ zabezpečujú ťažbu uhlia stále dva stenárske kolektívy, okrem nich tam pôsobia aj štyri razičské kolektívy, ktoré pripravujú nové pracoviská na ťažbu uhlia. V roku 2015 musia HBP ešte vyraziť asi 1300 metrov banských chodieb, ktoré by mali zabezpečiť celkovú ťažbu 330.000 ton uhlia. "Tieto razičské kolektívy budú počas tohto roka postupne podľa skutočnej pripravenosti zásob na rúbanie prechádzať do iných ťažobných polí a časť zamestnancov sa bude podieľať na prácach súvisiacich s uzatvorením podzemia," priblížila Siváková.

Koncepcia dobývania uvažuje o vyťažení zásob na tomto úseku do konca roku 2015 a o následnom ukončení jej prevádzky. Podľa hovorkyne uzatváranie bane nie je jednoduchý a ani jednorazový proces. "V našich podmienkach je vecný a časový harmonogram uzatvárania podzemia rozdelený do siedmich etáp s predpokladaným termínom ukončenia v roku 2017," doplnila.

O prácu v dôsledku uzatvorenia bane by podľa dávnejšieho vyjadrenia HBP malo do roku 2016 prísť 600 zamestnancov. "V priebehu tohto roka sme znižovanie stavov zamestnancov v súvislosti s ukončením ťažby v bani Cigeľ zatiaľ nemuseli riešiť, výhľadový plán na rok 2015 uvažuje o ťažbe v bani Cigeľ až do konca toho roka, preto s výraznejším znižovaním zamestnanosti zatiaľ nepočítame," uzavrela Siváková.