Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V bánovskej nemocnici skončila zubná pohotovosť

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Po novom tak obyvatelia mesta, ako i priľahlých obcí, dochádzajú v prípadne akútnych problémov s chrupom už viac ako dva týždne do asi 30 kilometrov vzdialeného Trenčína.

Bánovce nad Bebravou 17. decembra (TASR) - V bánovskej nemocnici skončila na žiadosť lekárov zubná pohotovosť. Po novom tak obyvatelia mesta, ako i priľahlých obcí, dochádzajú v prípadne akútnych problémov s chrupom už viac ako dva týždne do asi 30 kilometrov vzdialeného Trenčína.

"Vedenie nemocnice v Bánovciach rešpektovalo rozhodnutie stomatológov, ktorí zabezpečovali lekársku službu prvej pomoci v tomto meste, o ukončenie spolupráce s nemocnicou a ich rozhodnutie centralizovať zubno–lekársku službu prvej pomoci v Trenčíne," informovala TASR hovorkyňa majiteľa nemocnice, spoločnosti TLSV invest, a. s., Monika Murová.

Ako ozrejmila, rozhodnutie lekárov je aj v súlade s nariadením vlády SR o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré určuje jednu zubno-lekársku službu prvej pomoci na 400.000 obyvateľov. "Na žiadosť nemocnice zároveň odchádzajúci stomatológovia informovali o zmene zubnej lekárskej služby prvej pomoci svojich pacientov," dodala.

Primátora Bánoviec nad Bebravou Mariána Chovanca zrušenie zubno-lekárskej služby prvej pomoci, ktorú v tomto meste vykonávali cez víkend od 8.00 h do 13.00 h, veľmi mrzí. "Ale mesto mohlo urobiť minimum v tomto prípade, pretože to nie je v jeho kompetencii. Mohli sme protestovať, mohli sme to riešiť v rámci podpory našich občanov, aby sme tieto služby zachovali," poznamenal.

Pripomenul, že ide o rozhodnutie lekárov, ktoré je podporené Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK). "Výsledkom je, že pohotovosť z Bánoviec odišla, teda zanikla a bude vykonávaná v Trenčíne. Žiaľ, naši obyvatelia budú musieť cestovať až do tohto mesta," ozrejmil.

Dosah na zvrátenie rozhodnutia lekárov nemá podľa slov jeho hovorkyne Jany Paulínyovej ani TSK, ktorý v prípade, ak sa ruší ambulancia všeobecného lekára pre dospelých, všeobecného lekára pre deti a dorast, zubného lekára a gynekológa, určuje zdravotný obvod po zrušení ambulancie novému poskytovateľovi, respektíve tento zdravotný obvod prerozdelí medzi existujúcich poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Podobne preberá taktiež po zrušení ambulancie do úschovy zdravotnú dokumentáciu pacientov tak, aby sa predišlo jej strate, poškodeniu, zničeniu alebo zneužitiu. Následne ju odovzdá novému poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti alebo prerozdelí existujúcim poskytovateľom v súlade s určeným zdravotným obvodom," doplnila.

Pacienti z okresu Bánovce nad Bebravou majú od 1. decembra zabezpečené poskytovanie zubno-lekárskej služby prvej pomoci na Poliklinike Juh v Trenčíne. "Zubno-lekárska služba prvej pomoci je im k dispozícii počas sviatkov a každú sobotu a nedeľu od 8.00 h do 16.00 h," ozrejmila Paulínyová. Dodala, že pacienti už túto možnosť na základe informácií od trenčianskej zubno-lekárskej služby prvej pomoci využívajú.