Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

Návštevníci hradu Beckov dnes môžu vniknúť do stredovekého tábora

Hrad Beckov Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Víkendový program na Hrade Beckov bude podľa neho pokračovať aj v nedeľu 11. mája, kedy tam zavíta rodinné marionetové Divadlo pod hríbikom s rozprávkou Janko Hraško.

Beckov 10. mája (TASR) – Život na stredovekom hrade, ukážky dobových zbraní, výzbroje a ďalšie zaujímavosti predstavujú dnes návštevníkom Hradu Beckov Stredoveký deň na Stiborovom hrade. TASR informoval programový manažér združenia Hrad Beckov Juraj Hlatký.

„Pozývame návštevníkov za múry hradu vniknúť do malého stredovekého tábora. Uvidia tu dobové zbrane a dobovú zbroj v čase, keď na hrade vládol vojvoda Stibor, pán Váhu a hradu Beckov. Predstavíme, ako fungovala malá stredoveká kuchyňa a v rámci programu uvidia návštevníci statické ukážky dobových chladných zbraní, lukostreleckú strelnicu a vystúpenia šermiarov,“ priblížil Hlatký s tým, že každú hodinu je pripravená prehliadka hradu.

Víkendový program na Hrade Beckov bude podľa neho pokračovať aj v nedeľu 11. mája, kedy tam zavíta rodinné marionetové Divadlo pod hríbikom s rozprávkou Janko Hraško. „Putovné drevené divadielko ukáže formu predstavenia, ako ju predvádzali ľudoví bábkari už pred niekoľkými storočiami a možno ho podobne videl na nádvorí Beckovského hradu i vojvoda Stibor,“ skonštatoval Hlatký. Pripomenul, že divadelné predstavenie je naplánované na 11.00 hodinu, repríza bude o 15.00 hodine.

Súčasťou trvalého programu na Hrade Beckov je výstava Papierové kráľovstvo na Beckovskom hrade. Návštevníci si môžu vo výstavných priestoroch pozrieť, čo všetko a do akej dokonalosti sa dá vytvoriť z papiera. Vystavených je viac ako 150 papierových modelov. Podstatnú časť zapožičal papierový modelár Miroslav Lisinovič z Trnavy. Vo svojej zbierke má zlepených 160 modelov, z ktorých vystavuje 125 na Beckovskom hrade. V architektúre dominuje kompletná zbierka 7 divov sveta stvárnených do podrobného detailu z papiera. Výstava je doplnená 25 papierovými modelmi z depozitu Parku miniatúr v Podolí.