Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Ovocinárstvu sa v obci Bošáca darí vďaka stáročnej tradícii

Jabloň obyčajná (na snímke), alebo ako ju domáci nazývajú zimná citrónka, je už v histórii ankety Strom roka tretím víťazným stromom z Bošáce. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Práve z týchto končín pochádza aj víťaz tohtoročnej ankety Strom roka.

Bošáca 1. novembra (TASR) – Ovocinárstvo v obci Bošáca v okrese Nové Mesto nad Váhom má stáročnú tradíciu, zanietených ľudí a i preto sa tam ovocným stromom darí. Na margo víťazstva jablone obyčajnej v tohtoročnej ankete nadácie Ekopolis Strom roka to povedal starosta Bošáce Daniel Juráček.

"Povedzme si na rovinu, vizuálne je jabloň škaredá. Je to spôsobené tým, že pre svoj vek sa rozštiepila. Nevieme, či to bolo poveternostnými podmienkami, alebo tým, že urodila veľmi veľa plodov. Čarovné na tom je, že má viac ako 100 rokov a pri tom všetkom ešte stále rodí, má plody, kvety, listy. Keď je dobrý rok, urodí sa na nej až pol tony jabĺk. A to je to, čo najviac obdivujeme. Stromy skutočne dokážu žiť bez človeka, len im nesmieme ubližovať," skonštatoval Juráček.

Ako dodal, špecifikom víťaznej jablone je, že po obratí sú jablká trpké, no ak sa uskladnia v pivnici, dozrejú a naberú sladkú chuť. Ide o málo známu a veľmi vzácnu, zabudnutú regionálnu odrodu. Rastie pri ceste v bošáckej miestnej časti Zabudišová. Je vysoká 13 metrov, obvod kmeňa má 251 centimetrov a jej vek je 120 rokov.

V histórii ankety Strom roka je jabloň obyčajná, alebo ako ju domáci nazývajú zimná citrónka, už tretím víťazným stromom z Bošáce. V roku 2015 triumfovala v prestížnej ankete hruška ružová, ktorá sa v minulom roku stala aj tretím najkrajším stromom Európy. Tohtoročná víťazná jabloň rastie rovnako v Zabudišovej, len približne 300 metrov od hrušky. Tretím víťazným stromom z Bošáce – Zabudišovej je hruška planá, ktorá triumfovala v ankete v roku 2006. Navyše oskoruša jarabinová z Bošáce skončila v roku 2011 na treťom mieste.


"Tešíme sa z toho, pretože nám to pomôže prezentovať ovocinárstvo, ktoré chceme rozvíjať a vrátiť mu v Bošáci zašlú slávu. Snažíme sa poukázať na to, že má zmysel sa o stromy starať a že nás prežijú. Veď kto z nás sa dožije 120 rokov," doplnil starosta.

"Okrem postupu do európskej súťaže víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od medzinárodnej arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie 300 eur. Stromy na druhom a treťom mieste získajú tiež po 300 eur na ich ošetrenie alebo úpravu okolia," uviedol programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Na druhom mieste skončila 120-ročná a 22 metrov vysoká borovica lesná z Hlohovca, tretie miesto patrí 210-ročnému platanu západnému zo Serede, vysokému 30 metrov. Do finále ankety sa tento rok dostali aj gaštan jedlý v Hradišti, okres Poltár, platan východný (Jelka, okres Galanta), jelša lepkavá (Uňatín, okres Krupina), dub letný (Želiezovce, okres Levice), lipa veľkolistá (Jabloňovce, okres Levice), dub letný (Kráľovce-Krnišov, okres Krupina), topoľ osikový (Sedliská, okres Vranov nad Topľou), jabloň domáca (Babinec, okres Rimavská Sobota) a dub cerový (Pozba, okres Nové Zámky).