Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

Budúcoročný rozpočet Bojníc bude mierne prebytkový

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Mesto ráta na budúci rok s vyšším príjmom v oblasti podielových, ako i mestských daní.

Bojnice 21. decembra (TASR) - Bojnice by mali v roku 2016 hospodáriť s mierne prebytkovým rozpočtom. Samospráva predpokladá, že celkové príjmy kúpeľného mesta dosiahnu asi 8,47 milióna eur, výdavky 8,45 milióna eur. Rozpočet, vrátane 18 pozmeňujúcich návrhov finančnej komisie, ktorý počíta aj s realizáciou viacerých investičných akcií z dotácií, jednomyseľne schválili na dnešnom rokovaní bojnickí mestskí poslanci.

Mesto, ako ozrejmil predseda finančnej komisie a mestský poslanec Jozef Barborka (nezávislý), ráta na budúci rok s vyšším príjmom v oblasti podielových, ako i mestských daní, pričom sa chce venovať aj zlému stavu komunikácií, ktorých opravu bude buď financovať z vlastných zdrojov, prípadne si zoberie úver. "Mesto je v dobrej finančnej kondícii, máme jeden úver, takže nie je problém. Nechceme sa zadlžovať, no budeme sa snažiť získavať prostriedky z komerčných činností," poznamenal.

Budúcoročný rozpočet schválili poslanci aj s celkovo 18 pripomienkami finančnej komisie, ktorá vo viacerých oblastiach kráti transfery z mesta. "Na finančnej a rozpočtovej komisii sme sa dohodli na tom, že budeme krátiť tento rozpočet z toho dôvodu, že si myslíme, že v minulosti neboli objektívne dávané finančné prostriedky na všetky organizácie. Myslíme si, že hlavne príspevkové organizácie majú väčšie možnosti získavania finančných prostriedkov, preto by sme ich chceli prakticky donútiť, aby robili viac komerčné vízie, aby si zarobili na tú svoju činnosť viac," vysvetlil Barborka.

Ako pokračoval, komisie sa zhodli na tom, aby bola v rozpočte i nejaká rezerva aj na budovanie komunikácií, detských ihrísk a chodníkov. "Uvidíme, ako budú tieto organizácie hospodáriť v prvom štvrťroku 2016, a potom nie je problém urobiť úpravu rozpočtu smerom nahor," doplnil.

Z mimorozpočtových zdrojov má mesto záujem zrekonštruovať parkovisko za Kultúrnym centrom, vybudovať detské ihriská na Jánošíkovej ulici a v mestskej časti Dubnica, zrealizovať prekládku kanalizácie na Rekreačnej ulici, zrekonštruovať verejné osvetlenie na Čampurke či v spolupráci s mestom Prievidza vybudovať cyklotrasu. Z vlastných zdrojov to bude okrem iného výmena solárneho systému na plážovom kúpalisku.

Nižší príspevok o 33.000 eur, čo predstavuje 454.160 eur, má dostať od samosprávy v budúcom roku Zariadenie pre seniorov, ktoré je rozpočtovou organizáciou mesta. Podľa Barborku by to nemal byť problém, keďže časť poslancov si myslí, že je v tomto zariadení prezamestnanosť. Poslanci chcú zároveň dať v tejto súvislosti vypracovať personálny audit nezávislej organizácii.

Primátor Bojníc František Tám (Smer-SD) je podľa vlastných slov rád, že poslanci schválili rozpočet a pristúpili k nemu zodpovedne, inak by totiž muselo mesto začať nový rok v rozpočtovom provizóriu. Zopakoval, že samospráva má záujem realizovať investičné akcie z dotácií a grantov a aktuálne sa nepripravuje na to, že by mala brať úver.

Celkové príjmy mesta v roku 2016 naplánoval magistrát na 8.472.346 eur, výdavky na 8.456.846 eur. Z toho kapitálové príjmy by mali dosiahnuť 4.247.560 eur a kapitálové výdavky 4.370.141 eur. Bežné príjmy by mali byť na úrovni 4.224.786 eur, bežné výdavky 3.985.365 eur. Mesto neočakáva žiaden príjem v rámci príjmových finančných operácií, výdavkové finančné operácie predstavujú 101.340 eur. Schodok kapitálového rozpočtu a finančných operácií kryje prebytok bežného rozpočtu.

Za rozpočet na rok 2016 s výhľadom na roky 2017 a 2018 zahlasovalo deväť z deviatich prítomných poslancov. Spolu s rozpočtom schválil mestský parlament aj nerovnomerné čerpanie rozpočtu na poskytnutie transferov príspevkovým a rozpočtovým organizáciám mesta, ako i kompetenciu primátorovi mesta vykonávať v priebehu roka zmeny rozpočtu rozpočtovými opatreniami. Zároveň odsúhlasil osobitne aj rozpočty na roky 2016 až 2018, ktoré si predložili Technické služby, Kultúrne centrum, Mestská knižnica, Centrum voľného času Junior, Základná umelecká škola a Základná škola s materskou školou. Naopak, rozpočet Zariadenia pre seniorov v predloženom znení neschválili.