Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Čistička odpadových vôd kapacitne nestíha, obec Dulov ju chce rozšíriť

Obec Dulov v Ilavskom okrese sa rozprestiera na ploche asi 550 hektárov v Ilavskej kotline na pravom brehu rieky Váh. Do severozápadnej časti katastra zasahuje územie Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Prvá písomná zmienka o Dulove pochádza už z roku 1259, kedy sa spomína ako Dulow. Bola typickou zemianskou dedinou, od začiatku obec vlastnilo niekoľko zemianskych rodov. Pýchou Dulova je rekreačno-športový areál v lokalite Sigôtka (na snímke). Jeho súčasťou sú dve päťhektárové vodné plochy, ktoré vznikli začiatkom 90. rokov po ťažbe štrku pre výstavbu diaľnice. Rybníky sa stali vyhľadávaným miestom pre športový rybolov, o ich zarybňovanie a prevádzku sa stará urbárske spoločenstvo. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Dulov sa rozrástol v čase výstavby diaľnice začiatkom 90. rokov minulého storočia.

Dulov 15. augusta (TASR) – Hoci v obci Dulov v Ilavskom okrese nemajú ani plnotriednu základnú školu, ani zdravotné stredisko, môže sa na rozdiel od mnohých okolitých dedín pochváliť kompletnou infraštruktúrou. Podľa starostu Jozefa Šamaja v Dulove majú vodovod, kanalizáciu, plyn, elektrinu i optokábel.

Najväčším problémom je nízka kapacita čističky odpadových vôd. "Súčasná kapacita čističky, ktorej majiteľom je obec, už kapacitne nestíha, pretože do nej sú zaústené aj splaškové vody zo susednej obce Horovce. Je to však veľká investícia, obec si ju nemôže dovoliť, a tak čakáme na eurofondy. Po rozšírení by mala mať kapacitu až pre 1800 obyvateľov, čo by stačilo pre obe obce," doplnil Šamaj.



V obci s 930 obyvateľmi majú základnú školu pre prvý stupeň, i materskú školu. V materskej škole však stále kúria pevným palivom, podľa starostu existuje projekt na plynofikáciu kúrenia. Časť financií na plynofikáciu majú, časť by chceli získať z dotácie. Obcou neprechádza žiadna cesta prvej ani druhej triedy, napriek tomu sa môže pochváliť výbornou dostupnosťou a len pár kilometrov vzdialeným pripojením na diaľnicu D1. Pokojná dedinka tak priťahuje záujemcov o individuálnu bytovú výstavbu. "Pozemky na individuálnu výstavbu obec má, vytvoriť sa môže celá jedna nová ulica. Takisto však čakáme na finančné prostriedky na vybudovanie infraštruktúry. Pôjde o investíciu okolo pol milióna eur a na to obec nemá," priblížil starosta.



Dulov sa rozrástol v čase výstavby diaľnice začiatkom 90. rokov minulého storočia. Z ťažby štrku vyťažil urbariát i samotná obec. Podľa Šamaja je v katastri obce stále dosť štrku, pripravujú projekty na jeho opätovnú ťažbu, čo by Dulovu mohlo finančne výrazne pomôcť. Snahou tamojšieho obecného zastupiteľstva je opätovne získať povolenie na ťažbu, z podielových daní sú totiž schopní financovať len základné potreby obce.

V obci pôsobí niekoľko podnikateľských subjektov. Mnohé z nich sa najmä vďaka neďalekým sklárňam v Lednických Rovniach venujú opracovaniu skla. Najväčším zamestnávateľom v Dulove je spoločnosť Saga. Zaoberá sa výrobou strojov na povrchovú úpravu skla a svoje výrobky exportuje do celého sveta vrátane arabských krajín. Zamestnáva asi 30 ľudí. V obci pôsobí zámočnícka spoločnosť i samostatne hospodáriaci roľník, ktorí rovnako poskytujú prácu niekoľkým Dulovčanom. Starosta si pochvaľuje spoluprácu s podnikateľskými subjektmi v Dulove, bez nich by podľa neho bolo možné len ťažko zvládnuť finančne náročný chod obce.