Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Zimné slávnosti Hornonitria vyvrcholili dňami majstrov

Na snímke Bibiana Šimová ml. z Nedožier Brezian sa predstavila vyšívanými čepcami. Ako modelka jej poslúžila jej mama, ktorú ju priviedla k tejto činnosti. Foto: FOTO TASR - Pavol Remiaš

Od januára sa v rôznych hornonitrianskych obciach uskutočnili vystúpenia folklórnych tanečných a speváckych skupín detí i dospelých.

Nedožery-Brezany 9. marca (TASR) - Dni majstrov Pravnianskej doliny, tradičný jarmok ľudových umelcov a remeselníkov, ktoré sa počas tohto víkendu uskutočnili v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza, dali bodku za XI. ročníkom Zimných slávností Hornonitria.

Od januára sa v rôznych hornonitrianskych obciach uskutočnili vystúpenia folklórnych tanečných a speváckych skupín detí i dospelých, aj prehliadka folklórnych kolektívov spolkov karpatských Nemcov, žijúcich v okolí Nitrianskeho Pravna. Na záverečnom podujatí, sa zasa predstavili majstri keramikári, drevorezbári, čipkárky, výrobcovia drevených hračiek, spracovatelia kože a iných prírodných materiálov. Všestranný ľudový umelec Kamil Znamenák z Poluvsia sa prezentoval pekne vypracovanými drevorezbami a zároveň aj insitnými maľbami. Svoje umenie a zručnosť viacerí predvádzali priamo pred očami návštevníkov. Vzhľadom na predveľkonočné obdobie dominovali krasličiarky s rôznymi druhmi ozdobovania kraslíc a viacerí majstri učili návštevníkov pliesť ozdobné korbáče z vŕbového prútia. „Tento ročník je rekordný, pretože sa naň prihlásilo 35 majstrov a umelcov nielen z obcí Pravnianskej doliny, ale aj širšieho okolia, z Prievidze, ba aj z Topoľčian a Nitry“, konštatovala Ľudmila Húsková, riaditeľka Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi, ktoré je hlavným organizátorom slávností.



Po prvý raz sa na podujatí predstavila domáca majsterka Bibiana Šimová ml. z Nedožier–Brezian svojimi vyšívanými čepcami. Je študentkou na vysokej škole, ale má vzťah k folklóru a ručným prácam. Vzory si navrhuje sama, inšpiruje sa však pôvodnými čepcami, aké nosili vydaté ženy na hornej Nitre. Zatiaľ ich skúša na sebe, ale na jarmoku jej ako modelka poslúžila mama, ktorá ju ku tejto záľube priviedla.

Návštevníci obdivovali aj hudobné nástroje, ktoré vyrába samouk Jozef Sobota z Prievidze, bývalý strojár a muzikant, ktorý sa na dôchodku začal zaoberať výrobou huslí a iných sláčikových nástrojov. Pred štyrmi rokmi vyrobil prvý kontrabas. Doteraz vyrobil päť huslí, dva kontrabasy a v tomto roku priniesol aj violončelo, ktoré však ešte dokončuje a dolaďuje.

Zimné slávnosti Hornonitria, pôvodne pred viac ako 20 rokmi začalo RKC v spolupráci s obcami organizovať preto, aby početné folklórne súbory na hornej Nitre a milovníci folklóru sa mali príležitosť stretnúť aj v zimných mesiacoch. Všetky folklórne festivaly väčšinou totiž bývajú v lete. Postupne si slávnosti získali obľubu a prerástli do širokospektrálneho podujatia, s prezentáciou všetkých druhov ľudového umenia a remesiel. „Za uplynulých jedenásť rokov je vidieť, že tieto podujatia pomohli zvýšiť záujem o folklór v hornonitrianskych obciach. Rozrastajú sa súbory a skupiny a pribúda najmä mladých nadšencov, ktorí postupne preberajú štafetu ľudových tradícií a umenia, ale tiež remesiel, ktoré by inak mohli zaniknúť“, zdôraznila Húsková.