Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Dopravca bude mestu Prievidza za MHD vracať viac ako 930.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Vyúčtovanie výkonov dopravných služieb za rok 2023 vzali na vedomie mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok.

Prievidza 26. februára (TASR) - SAD Prievidza bude mestu Prievidza za zabezpečenie výkonov vo verejnom záujme za minulý rok vracať viac ako 930.000 eur. Vyúčtovanie výkonov dopravných služieb za rok 2023 vzali na vedomie mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok, na preplatku sa okrem iného podpísali nižšie náklady na pohonné látky či optimalizácia cestovných poriadkov.

Dopravca vráti mestu za výkony vo verejnom záujme 931.078 eur. Generálny riaditeľ spoločnosti Michal Danko uviedol, že preplatok v takejto výške ešte firma nezaznamenala. "Je pravdou, že došlo k veľkým zmenám, optimalizácii dopravy, výraznej zmene tarify i ceny komodít boli iné, keď sa robil predpoklad rozpočtu, ako je tomu teraz," podotkol Danko.

Náklady na prevádzku MHD podľa neho boli v objeme 3,5 milióna eur, MHD previezla 2,5 milióna cestujúcich. Zmeny v prevádzke MHD na území Prievidze a Bojníc hodnotí Danko ako pozitívne.

Referent dopravy mestského úradu Branislav Michalík priblížil, že na preplatku sa podieľalo viacero druhov opatrení, pričom najdôležitejším bola optimalizácia cestovných poriadkov, v rámci ktorej mesto ušetrilo významnú časť tarifných kilometrov a zefektívnilo prevádzku prístavných a odstavných jázd. "Uskutočnila sa tiež zmena tarify, súčasťou ktorej bolo i zavedenie časových cestovných lístkov. Taktiež sme začali robiť opatrenia na zvýšenie atraktivity a dostupnosti verejnej osobnej dopravy," doplnil Michalík.

Radikálnejšie zmeny cestovných poriadkov momentálne mesto podľa neho neplánuje, na pravidelnej báze vyhodnocuje súčasné spoje a prípadne upravuje odchody spojov, aby boli naviazané na prímestskú dopravu, vlaky alebo po komunikácii so zamestnávateľmi tak, aby vyhovelo čo najväčšej skupine cestujúcich.

Vyúčtovanie výkonov vo verejnom záujme bude do budúcnosti záležať od vývoja nákladov. "Dnes nevieme povedať, aké budú náklady na plyn a naftu. Pokiaľ budú na terajších hodnotách, vieme si nastaviť čísla, aby boli primerané," ozrejmil Danko.

Spoločnosti podľa neho záleží na tom, aby mala čo najlepšiu ekonomiku, čakajú ju nové výzvy v súvislosti s pohonom autobusov na plyn, vodík či elektrinu. "Určite budeme mať tému na rokovania aj v tomto smere," dodal.

SAD Prievidza zabezpečuje MHD i prímestskú dopravu na území Prievidze, Bojníc, Partizánskeho a Bánoviec nad Bebravou. Preplatok vznikol i Bojniciam. V roku 2022 prevzala 100 percent akcií dopravcu spoločnosť Transdev Slovakia.