Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO:Dušou dobrovoľného hasičstva v Opatovej bol dlhé roky Ján Baďura

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v trenčianskej mestskej časti Opatová vznikol v roku 1936 a počas viac ako 80-ročnej histórie prešiel obdobiami rozkvetu i útlmu. Je jedným z dvoch hasičských zborov, ktoré zabezpečujú dobrovoľnú hasičskú ochranu v meste Trenčín. Na snímke hasičská zbrojnica DHZ Opatová. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dnes má Dobrovoľný hasičský zbor v Opatovej 93 členov, z nich je 25 detí pripravujúcich sa v hasičskom krúžku a viac ako 20 žien.

Trenčín 6. októbra (TASR) – Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v trenčianskej mestskej časti Opatová vznikol v roku 1936 a počas viac ako 80-ročnej histórie prešiel obdobiami rozkvetu i útlmu. Je jedným z dvoch hasičských zborov, ktoré zabezpečujú dobrovoľnú hasičskú ochranu v meste Trenčín.
Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v trenčianskej mestskej časti Opatová vznikol v roku 1936 a počas viac ako 80-ročnej histórie prešiel obdobiami rozkvetu i útlmu. Je jedným z dvoch hasičských zborov, ktoré zabezpečujú dobrovoľnú hasičskú ochranu v meste Trenčín. Na snímke hasičská svadba členov DHZ Opatová.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v trenčianskej mestskej časti Opatová vznikol v roku 1936 a počas viac ako 80-ročnej histórie prešiel obdobiami rozkvetu i útlmu. Je jedným z dvoch hasičských zborov, ktoré zabezpečujú dobrovoľnú hasičskú ochranu v meste Trenčín. Na snímke časť z vystavených trofejí v hasičskej zbrojnici DHZ Opatová.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v trenčianskej mestskej časti Opatová vznikol v roku 1936 a počas viac ako 80-ročnej histórie prešiel obdobiami rozkvetu i útlmu. Je jedným z dvoch hasičských zborov, ktoré zabezpečujú dobrovoľnú hasičskú ochranu v meste Trenčín. Na snímke terajší predseda DHZ Opatová Martin Baďura ukazuje zástavu ich zboru.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Podľa predsedu DHZ Opatová Martina Baďuru je dobrovoľné hasičstvo pre Opatovú, ktorá bola až do roku 1985 samostatnou obcou, symbolické. „Každá dedina má niečo. Niektorá má futbal, iná stolný tenis či divadlo, pre Opatovú boli vždy charakteristickí dobrovoľní hasiči. Takmer počas celej histórie zboru reprezentovali obec v hasičskom športe muži i ženy, momentálne nám robia radosť najmä dorastenci, ktorí tento rok skončili tretí na majstrovstvách Slovenska,“ priblížil Baďura s tým, že veľkú pozornosť venujú najmä deťom, ktoré sa každoročne zúčastňujú množstva pretekov.

Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) v trenčianskej mestskej časti Opatová vznikol v roku 1936 a počas viac ako 80-ročnej histórie prešiel obdobiami rozkvetu i útlmu. Je jedným z dvoch hasičských zborov, ktoré zabezpečujú dobrovoľnú hasičskú ochranu v meste Trenčín. Na snímke spodný rad druhý zľava je najvýznamnejšia osobnosť DHZ Opatová v jej histórii, ktorou bol Ján Baďura. Do zboru vstúpil ako 20-ročný v roku 1949, viac ako 20 rokov pracoval ako náčelník Okresnej inšpekcie požiarnej ochrany v Trenčíne a v Opatovej sa podieľal na výcviku požiarnych družstiev, ktoré pod jeho vedením dosahovali výborné výsledky. V roku 1989 ho ocenili najvyšším vyznamenaním v dobrovoľnej požiarnej ochrane, stal sa Zaslúžilým členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. Zomrel v roku 1999. Na jeho počesť sa v Opatovej už viac ako desať rokov koná hasičský Memoriál Jána Baďuru.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Najvýznamnejšou osobnosťou DHZ Opatová v jej histórii bol Ján Baďura. Do zboru vstúpil ako 20-ročný v roku 1949, viac ako 20 rokov pracoval ako náčelník Okresnej inšpekcie požiarnej ochrany v Trenčíne a v Opatovej sa podieľal na výcviku požiarnych družstiev, ktoré pod jeho vedením dosahovali výborné výsledky. V roku 1989 ho ocenili najvyšším vyznamenaním v dobrovoľnej požiarnej ochrane, stal sa Zaslúžilým členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. Zomrel v roku 1999. Na jeho počesť sa v Opatovej už viac ako desať rokov koná hasičský Memoriál Jána Baďuru.



Ani v prípade Jána Baďuru nepadlo jablko ďaleko od stromu, dobrovoľným hasičom bol i jeho syn, a terajší predseda DHZ Opatová Martin Baďura je jeho vnukom. „Bol to hasič, ktorý prišiel vždy, keď bolo treba. Vždy sa podieľal na akciách a vždy pomohol. Paradoxom bolo, že i keď bol dlhoročným profesionálnym hasičom, nerád chodil v hasičskej uniforme. Bol akousi dušou hasičského zboru, podarilo sa mu prilákať k hasičskému športu nielen svojich rovesníkov, ale aj mladých ľudí. Zorganizoval hasičskú súťaž, ktorej sa len z Opatovej zúčastnilo 11 hasičských družstiev,“ uviedol Martin Baďura s tým, že i jeho priviedol cez otca a mamu k hasičstvo starý otec.

Dnes má Dobrovoľný hasičský zbor v Opatovej 93 členov, z nich je 25 detí pripravujúcich sa v hasičskom krúžku a viac ako 20 žien. Hasičom slúži zrekonštruovaná hasičská zbrojnica s novou spoločenskou miestnosťou v podkroví. Obnovou prešla aj hasičská technika, v roku 2016 dostali moderné hasičské vozidlo Iveco Daily a v tomto roku aj protipovodňový vozík.

„Náš zbor je zaradený v rámci rozdelenia do kategórie B. Máme zásahovú jednotku s 18 vyškolenými hasičmi, v posledných rokoch bolo tých zásahov dosť. V roku 2014 nám tu 'úradoval' podpaľač, zasahovali sme pri viacerých požiaroch. V poslednom čase nás síce požiare obchádzajú, ale na požiadanie mesta Trenčín zasahujeme pri likvidácii mimoriadnych udalostí,“ uzavrel predseda.