Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

FOTO:Trenčianske Teplice lákajú kúpeľmi, ale i históriou a osobnosťami

Na snímke pešia zóna v centre mesta. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Poďte sa s nami pozrieť do mestečka Trenčianske Teplice a spoznajte jeho jedinečnosť.

Trenčianske Teplice 7. júla (TASR) – Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice ležiace pod úpätím Strážovských vrchov sa v historických prameňoch spomína už v 13. storočí. Už niekoľko storočí je známe najmä liečivými termálnymi prameňmi.

Na snímke pešia zóna v centre mesta 6. júla 2018.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Ekonomika mesta je postavená na cestovnom ruchu a kúpeľoch



Podľa primátora mesta Štefana Škultétyho sa intenzívny rozvoj kúpeľníctva traduje od 18. storočia. Tamojšie kúpele sú primárne zamerané na liečbu pohybového ústrojenstva, na ktoré nadväzujú ďalšie liečebné procedúry.

"Tradícia kúpeľníctva ovplyvňuje celý chod mesta a je kľúčový moment hospodárstva a ekonomiky. Samotné mesto by neexistovalo, keby tu neboli liečivé pramene. Dnes sú kúpele nielen najväčším zamestnávateľom, ale aj najväčším investorom a lákadlom pre ľudí," skonštatoval Škultéty.

Ako dodal, celá ekonomika mesta je postavená na cestovnom ruchu. Stredné a malé podnikanie v Trenčianskych Tepliciach priamo alebo nepriamo súvisí s cestovným ruchom. "Dnes je v podstate aj vznik ďalších ubytovacích zariadení v meste naviazaný na rozvoj kúpeľníctva," doplnil primátor.

Kúpele Trenčianske Teplice patria k najstarším a najnavštevovanejším kúpeľom na Slovensku. Liečebná starostlivosť má dlhoročnú tradíciu a je založená predovšetkým na využívaní prírodnej sírnej termálnej vody. V súčasnosti sa okrem nej využíva široká paleta liečebných metód z oblasti liečebnej rehabilitácie a fyziatrie.

Kúpele sa špecializujú na liečbu a prevenciu ochorení pohybového aparátu, stavoch po operáciách a úrazoch, chronických reumatických ochorení, chorôb z povolania, ale aj ochorení z oblasti internej medicíny, gynekologické a kožné ochorenia vrátanie psoriázy.

V minulom roku prenocovalo v Trenčianskych Tepliciach takmer 80.000 návštevníkov, počet prenocovaní sa blížil k 400.000.

Kúpeľnému mestečku dominujú funkcionalistické stavby



Na snímke primátor mesta Štefan Škultéty.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Kompletná infraštruktúra, pokojné prostredie a blízkosť krajského mesta Trenčín predurčujú kúpeľné mesto Trenčianske Teplice pre rozvoj. So 4200 obyvateľmi je jedným z najmenších slovenských miest, primátor Štefan Škultéty chce pritiahnuť najmä mladých ľudí.

"Najväčší rozvoj stavebných investícií zažili Trenčianske Teplice najmä počas prvej Československej republiky, kedy tu vzniklo najviac funkcionalistických stavieb. Z hľadiska rozlohy a počtu obyvateľov tu máme asi najväčší počet funkcionalistických stavieb na meter štvorcový," priblížil primátor.

Ako dodal, kľúčovou úlohou najbližšej budúcnosti je pritiahnuť do mesta najmä mladé rodiny. "Aj my zápasíme s negatívnou demografiou, ale myslím si, že z pohľadu polohy a infraštruktúry sme dostatočne atraktívni na to, aby sem prišli žiť noví ľudia, ktorí by demografickú krivku mohli zmeniť. Nehnuteľnosti si u nás kupujú ľudia v seniorskom veku, ktorí chcú žiť v pokojnom prostredí. To nás síce teší, no radi by sme pritiahli mladšiu a strednú generáciu," zdôraznil Škultéty.

Vzhľadom na charakter mesta, ktoré je položené v údolí obklopenom lesmi, majú Trenčianske Teplice málo pozemkov na individuálnu bytovú výstavbu. Na ňu chce mesto v budúcnosti využiť plochu pri vstupe do mesta od Trenčianskej Teplej, jej rozširovanie je však viazané na problémy s vlastníctvom, čo brzdí individuálnu bytovú výstavbu.

"Nových ľudí môže prilákať výstavba bytov. Spoliehame sa čiastočne na súkromné investície, v septembri by mala byť skolaudovaná nová bytovka na sídlisku. Ďalším projektom, do ktorého je čiastočne zainteresované aj mesto, je prestavba bývalej nemocnice na bytovku, dokončená by mala byť v budúcom roku. Podobný projekt sme realizovali v bývalom dome služieb, kde vzniklo 25 nájomných bytov," pripomenul primátor.

Momentálne podľa neho ožíva diskusia o využití veľkej zóny oproti mestskému úradu na výstavbu polyfunkčného centra. Podmienkou je zmena územného plánu mesta. Tá súčasná počíta s prevahou polyfunkcie nad bytovou časťou, do nového územného plánu by samospráva chcela zapracovať väčší počet bytových jednotiek.

Na snímke pešia zóna v centre mesta.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


"Koncom roka by mohlo dôjsť k zmene územného plánu a potom aj k územnému a stavebnému konaniu na výstavbu objektu, ktorý by znamenal dramatickú zmenu centra mesta. Dostalo by úplne iný ráz prepojenie kúpeľnej časti so sídliskovou. Vznikol by nový objekt s autobusovou stanicou, podzemnými garážami, objektmi pre služby a bývanie," uzavrel Škultéty.


Mesto spoznal prezident E. Beneš i svetové filmové hviezdy



Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice lákalo už v období Rakúsko-Uhorska spoločenskú a politickú smotánku. Tento trend pokračoval za prvej republiky i za socializmu. Po Novembri '89 boli Trenčianske Teplice miestom, kde sa rozhodovalo aj o rozdelení republiky.

Podľa primátora mesta Štefana Škultétyho v Trenčianskych Tepliciach je dodnes jedna z vládnych víl, kde bolo množstvo oficiálnych i neoficiálnych rokovaní ovplyvňujúcich chod Slovenska. Za prvej Československej republiky si tu bol vtedajší prezident Edvard Beneš pozrieť výstavbu legendárneho kúpaliska Zelená žaba.

"Z Trenčianskych Teplíc pochádza nestor slovenského divadla Andrej Bagar, dodnes tu má svoj rodný dom. Pravidelne sem chodieval Vavro Šrobár a bratia Čapkovci. Rodákom je bývalý reprezentačný hokejový brankár Igor Murín, ktorý reprezentoval Československo na olympiáde v Nagane. Z Trenčianskych Teplíc pochádza aj bývalá reprezentantka v pozemnom hokeji, účastníčka moskovskej olympiády a dnes úspešná trénerka v Prahe Alena Kyselicová," priblížil primátor.

Na snímke turecké kúpele Hammam.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Trenčianske Teplice boli od roku 1993 v celej Európe i vo svete synonymom kinematografie. Medzinárodný filmový festival Art Film Fest pritiahol do kúpeľného mestečka filmové hviezdy z celého sveta. Prestížne ocenenia si na Moste slávy či v Kúpeľnom parku prevzalo viac ako 60 hviezd československého i svetového filmového plátna. Nechýbali medzi nimi Franco Nero, Gina Lollobrigida, Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Ornela Muti, Omar Šarif, z českých a slovenských osobností Jozef Kroner, Vlastimil Brodský, Iva Janžurová, Jiří Bartoška, Bolek Polívka a mnohí ďalší.

V roku 2016 sa po viac ako 20 rokoch presťahoval Art Film Fest do Košíc, v Trenčianskych Tepliciach však festivalová tradícia neskončila. Mesto v spolupráci s partnermi organizuje multižánrový festival Art In Park.

Mesto nadväzuje na tradíciu kultúrnej noblesy



Dominantou kultúrneho života v Trenčianskych Tepliciach je Kursalón s priľahlým parkom. Kursalón momentálne rekonštruujú, snom primátora mesta Štefana Škultétyho je revitalizácia rozľahlého parku. "Mojím snom je dostať park do podoby, ktorá by bola reprezentatívna. Bol by som rád, keby sa park zrevitalizoval do štyroch – piatich rokoch. Potom by sme sa už pomohli porovnávať s kúpeľnými mestami v Rakúsku či Švajčiarsku," uviedol primátor.

Stratégia rozvoja cestovného ruchu v Trenčianskych Tepliciach nie je podľa Škultétyho položená iba na liečebných kúpeľoch a kúpalisku Zelená žaba, ale aj na kultúrnych podujatiach.

"Trenčianske Teplice boli za Rakúsko-Uhorska aj za prvého Československa známe kultúrnou noblesou. Kultúrne podujatia sem lákali mnoho ľudí. Aj my sme stratégiu kultúry postavili na kultúrnej noblese. Na tradície plesov za Rakúsko-Uhorska nadväzuje Plesová zima. Na ňu nadväzuje Literárna jar, ktorá sa odvoláva na predvojnové prvé stretnutie slovenských spisovateľov. Nasleduje najstarší festival vážnej hudby v strednej Európe – Hudobné leto, a po ňom prichádzame každoročne s projektom Divadelná jeseň, kde sa divadelnými predstaveniami v historickom Kursalóne odvolávame na odkaz nášho rodáka Andreja Bagara," priblížil Škultéty.

Na snímke pamätná tabuľa na rodnom dome divadelníka Andreja Bagara.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Samostatným projektom je pokračovanie filmového festivalu Art Film Fest. Podujatie Art In Park nie je iba o filmoch a nechce konkurovať košickému Art Film Festu. "Chceme ponúknuť multižánrovosť, aby ľudia prišli nielen na film, ale aj na divadlo v parku, výtvarné umenie a hudbu," doplnil.

Najnovšou atrakciou Trenčianskych Teplíc je projekt domčeku na strome. Podľa primátora ide o súkromnú investíciu, atrakcia sa však teší mimoriadnemu záujmu. "V meste sú všetky formy ubytovania – v hoteloch, penziónoch, v súkromí. Domček na strome je však rarita. Je postavený priamo v lese, na strome. Tvorí ho jedna izbička, štyri postele, suchá toaleta. Prístup je iba po rebríku a v domčeku je možné stráviť jednu alebo dve noci. Domček je síce v lese, ale blízko kúpeľného parku. Je vyhľadávanou atrakciou, obsadený je do konca septembra a majiteľ už prijíma objednávky na budúci rok," skonštatoval Škultéty s tým, že majiteľ pre veľký záujem uvažuje o postavení druhého domčeka na strome.