Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

Ráztočno má projekt na zhodnocovanie odpadu za asi 281 000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Jeho cieľom je vybudovanie kompostárne a nákup techniky na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu .

Ráztočno 6. februára (TASR) - Vybudovanie kompostárne a nákup techniky na spracovanie odpadu zahŕňa projekt zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), s ktorého realizáciou plánuje začať Ráztočno (okres Prievidza) v najbližšom období. Financovať ho bude z Operačného programu Kvalita životného prostredia, informoval dnes TASR starosta obce Ivan Škrteľ.

Cieľom projektu je znížiť množstvo nezhodnocovaného komunálneho odpadu v obci. Jeho triedenie samospráva v súčasnosti nezabezpečuje, keďže najmenej polovica obyvateľov kompostuje vlastný BRO na svojich domácich kompostoviskách.

Na realizáciu kompostárne a nákup techniky získala obec nenávratný finančný príspevok vo výške 266.950,09 eura, celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 281.000,09 eura. Obec sa bude na jeho financovaní podieľať sumou 14.050 eur. "Náklady na stavebnú časť v podobe kompostárne sú vo výške do 40.000 eur, zvyšná suma je určená na nákup techniky," vyčíslil Škrteľ. Dodávateľa prác na výstavbu kompostárne už podľa jeho ďalších slov obec vysúťažila, súťaž na nákup techniky pripravuje. "S prácami na výstavbe kompostárne chceme začať, keď sa vyčasí," avizoval.