Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

Expozíciu v kaštieli v Zemianskych Kostoľanoch plánujú rozšíriť

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Informovala o tom starostka Zemianskych Kostolian Jana Školíková.

Zemianske Kostoľany 10. augusta (TASR) - Viaceré rekonštrukčné práce sa zrealizujú v rámci revitalizácie objektu renesančného kaštieľa v Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza. Po ich dokončení plánuje obec v tejto národnej kultúrnej pamiatke, ktorú postavili okolo roku 1600, rozšíriť stálu expozíciu. Informovala o tom starostka Zemianskych Kostolian Jana Školíková.

Revitalizácia objektu kaštieľa bude zahŕňať výmenu okien a dverí, podlahových vrstiev, zdravotechniky, elektroinštalácie a obnovu vnútorných omietok. Odstráni sa vonkajšia fasáda a natiahne klasická vápenná omietka, obnoví sa tiež aj plocha nádvoria a vytvorí sa plocha v rustikálnom prevedení, pričom dôjde k obnove povrchu chodníkov v parku so sadovými úpravami. "Nakoľko ide o národnú kultúrnu pamiatku, všetky práce budú konzultované s Krajským pamiatkovým úradom v Trenčíne, ktorý rekonštrukciu odobril a bude dohliadať, aby práce zodpovedali projektu," ozrejmila starostka.

Na rekonštrukciu pamiatky získala obec z ROP, opatrenia Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov - Intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok 1.072.737,19 eura, pričom oprávnené výdavky predstavujú 1.129.197,04 eura. Práce zrealizuje na základe výsledku verejnej súťaže Hollstav, s.r.o., so sídlom v Kysuckom Novom Meste. "Verejné obstarávanie prešlo administratívnou kontrolou zo strany orgánov Európskej únie a zmluva o dielo bude podpísaná v priebehu nasledujúcich dní," ozrejmila Školíková. Práce na pamiatke by mali byť v zmysle výzvy vyhlásenej rezortom pôdohospodárstva ukončené do konca novembra tohto roka.

Pôvodná expozícia v kaštieli sa podľa slov starostky nezachovala, keďže bola rozmiestnená do múzeí po Slovensku, tá aktuálna obsahuje exponáty, ktoré Zemianske Kostoľany zozbierali od svojich obyvateľov, pričom ide o predmety remeselnej výroby, tiež náradie či krosná. "Expozícia bola rozmiestnená po štyroch miestnostiach, keďže sa má po ukončení prác celý objekt využiť na tento účel, plánujeme ju rozšíriť," avizovala.