Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Trenčiansky kraj

Galéria v Trenčíne si pripomenie 55. výročie založenia výstavou

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Zbierka Skupiny Mikuláša Galandu v GMAB patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku, keďže jej zhromažďovanie korešponduje ešte s rokom vzniku galérie.

Trenčín 22. februára (TASR) - Galéria Miloša Alexandra Bazovského (GMAB) v Trenčíne si pripomenie 55. výročie svojho založenia (1969) reprezentatívnou výstavou zo svojich zbierok nazvanú Skupina Mikuláša Galandu a Bohuš Záboj Kuľhavý. Otvoria ju 27. februára, potrvá do 18. mája. Informovala o tom kurátorka výstavy Ela Porubänová.

"Zbierka Skupiny Mikuláša Galandu v GMAB patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku, keďže jej zhromažďovanie korešponduje ešte s rokom vzniku galérie, teda sa v nej nachádzajú aj výnimočné rané diela galandovcov. Zbierka bola kontinuálne dopĺňaná aj v neskorších desaťročiach, a tak v dlhodobom horizonte mapuje aj ďalšie vývinové obdobia tvorby galandovcov. Zároveň je celá zbierka v takejto kompaktnej a ucelenej kolekcii na domácej pôde predstavená prvýkrát," priblížila kurátorka.

Spolu s dielami Skupiny Mikuláša Galandu galéria premiérovo predstavuje zo svojich zbierok aj kompletnú kolekciu prevládajúcich veľkoformátových malieb len nedávno zosnulého maliara Bohuša Záboja Kuľhavého (1937 - 2023), ktorý aj keď ako maliarsky solitér a umelecký individualista celý život pôsobil a tvoril v okruhu galandovcov.